05 Ekim 2016 19:21

‘Açığa alınan öğretmenler görevlerine iade edilsin’

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yapan öğretmenler, hukuksuzca açığa alınan öğretmenlerin görevlerine iade edilmesini istediler.

Paylaş

Eğitim Sen İstanbul şubelerinin çağrısıyla 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nde İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde  bir araya gelen eğitim emekçileri açığa almalara karşı eylem yaptı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde “Güçlü ve demokratik bir toplum için öğretmenlere değer ver, statülerini geliştir” pankartı açan eğitim emekçileri “Modern sürgünün bir başka adı norm kadro”, “OHAL Fırsatçılığına son”, “İş güvenceme, mesleğime dokunma”, “Barışı savundum, savunuyorum”, “Çalmadık,Çırpmadık kaldırılmadık”, “Öğretmenime dokunma” dövizleri taşıdı. “Norm uygulaması geri çekilsin”, “Mülakatla değil liyakatla atama”, “Ne OHAL, ne darbe, demokratik Türkiye”, “Öğretmen ders verir, boyun eğmez” sloganları atan eğitim emekçileri 5 Ekim dünya öğretmenler gününü Hukuksuz İhraçlar ve Açığa Almalarla Karşıladıklarını belirttiler. Sözleşmeli öğretmen atamalarında yapılan mülakat sınavlarında sorulan siyasi içerikli soruların adaletsiz değerlendirmeye neden olduğu söylendi. Hukuksuz bir şekilde açığa alınan öğretmenlerin görevlerine iade edilmeleri talep edildi.

‘ÖĞRENCİNİN EĞİTİM HAKKI HÜKÜMET VE MEB İŞBİRLİĞİ İLE ENGELLENİYOR’

Açıklamayı eğitim emekçileri adına Eğitim Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Özev  gerçekleştirdi. Özev, Öğretmenlerin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ihraçlar, açığa almalar, gözaltı, tutuklama, soruşturma ve sürgün gibi anti demokratik uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. “12 Eylül darbecileri 3700 öğretmeni ihraç ederken,15 Temmuz darbe girişimi sonrası ihraç edilen öğretmen sayıyı 28 bin 163’tür” diyen Özev,  “15 Temmuz darbe girişiminin başarılı olması halinde yaşanacak ne varsa, geçtiğimiz 2,5 ay içinde bire bir yaşanmakta, kamuda ve eğitimde yaşanan ihraçlar ve açığa alma uygulamaları ile 1 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkı Hükümet-MEB işbirliği ile fiilen engellenmektedir” ifadesini kullandı.

‘SENDİKAL FAALİYET YÜRÜTENLER CEZALARLA YILDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR’

Türkiye’de on binlerce öğretmen sadece sendikalı olduğu  ve sendikal faaliyet yürüttüğü için çeşitli cezalarla sindirilmek istendiğini söyleyen Özev, Sendikal faaliyetleri yasa dışı bir şekilde suç kapsamına almaya çalışan MEB’in zorlaması ile 20 bine yakın Eğitim Sen üyesi cezai yaptırımlar üzerinden yıldırılmaya çalışılmaktadır” dedi.

‘MÜLAKAT UYGULAMASI SİYASİ TORPİL’

Yıllardır genelde kamu istihdamında, özelde ise eğitimde güvencesiz, esnek ve performansa dayalı istihdam politikalarını hükümetin hayata geçirmek istediğini ifade eden Özev sözlerini şöyle sürdürdü:“15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL kapsamında çıkardığı 668 sayılı KHK ile mülakat uygulaması üzerinden “sözleşmeli öğretmenlik” uygulamasını başlatmıştır. Yapılan mülakat sınavlarında sorulan sorular tam bir kara mizah örneği olarak karşımıza çıkmıştır. Mülakata alınanlar öğretmenlik mesleği ile uzaktan ve yakından ilgisi olmayan sorulara muhatap olmuştur. Sorulan sorular arasında “Reis denilince aklınıza kim geliyor?”, “Oruç tutuyor musunuz?”, “Yılbaşı kutlaması yapıyor musunuz?,“Gezi’ye katıldınız mı?” vb gibi öğretmenlik mesleği ile hiç ilgisi olmayan, tamamen siyasi içerikli sorular bulunması, iktidarın mülakat uygulamasını daha önce yaptığı gibi “siyasi torpil” olarak işlettiğini göstermektedir. Yapılan mülakat sınavlarının öğretmen yeterliliklerini ölçmekten çok siyasal beklentileri karşılama amacına hizmet ettiğini yaşayarak bir defa daha görmüş olduk. Bu nedenle torpile ve önceden hazırlanmış listelere dayandırılma endişesi yaratan mülakat sınavları iptal edilmeli öğretmenler KPSS puan üstünlüğü sıralamasına göre kadrolu olarak atanmalıdır.”

‘NORM KADRO UYGULAMASINA SON VERİLMELİ’

Norm kadro uygulaması ile öğretmenlerin okulları değiştirilmiş resen atamalar ile sürgün edildiklerini  söyleyen Özev, “İstanbul özelinde Kadıköy, Ataşehir gibi ilçelerde çalışan öğretmenler Silivri’ye, Esenyurt’a tayin edilerek aile bütünlükleri, yaşamları dağıtılmıştır. Her seferinde eğitimde bütünlüğü dillerinden düşürmeyenler proje okullarında öğrencileri öğretmenlerinden ayırmışlardır. Öğrencilerin öğretmenlerinden ayrılmak istemediklerini anlamaları için daha kaç öğrenci sırtını dönmelidir? Bunun açık bir biat istihdamı uygulaması olduğu su götürmez bir gerçektir. Buradan İl Milli Eğitime çağrımızdır. Norm kadro uygulaması üzerinden yaratılan bu hukuksuz uygulamaya bir an önce son verilmelidir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Dayanışma Akademisinde ilk ders yapıldı

SONRAKİ HABER

Yenimahalle Cemevi gençliği, Hayatın Sesi'ni ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa