Okulda lavabo yok, abdesthane var
Ankara’da kapıları kırık okulda çocuklar ellerini lavabo yerine abdest almak için kullanılan yere yakın çeşmelerde yıkamak zorunda kalıyor.
Birkan BULUT
Ankara
Ankara’nın Sincan ilçesinde bulunan Malazgirt İmam Hatip Ortaokulu yeni yapılan binasına taşındı. Eski binaya ise Osman Ünyazıcı İlköğretim Okulu ve Gazi Osmanpaşa Ortaokulu’ndaki yaklaşık 700 ortokul öğrencisi nakledildi. Ancak öğrenci ve öğretmenler neredeyse bir harabeyle karşılaştılar. Okulların açılmasının ardından bir ay geçmesine rağmen imam hatipten geriye kalan binada adeta bir yıkıntı bulduklarını anlatan bir veli, “Kapılar kırıktı. Bir öğrencinin babası gönüllü olup yapmış ama bununla da bitmiyor ki! Koridorlar, sınıflar kirli ve idrar kokuyor. Okul imam hatip eğitimine göre yapıldığı için bizim çocuklarımızın kullanımına hiç uygun değil. Bütün lavabolar abdest alınması için yere yapılmış. Çocuklar yere çömelip ellerini yıkıyorlar” diye konuştu.
NE MUHATAP VAR NE ÇÖZÜM
Okulun henüz bir müdürünün de bulunmadığını belirten veliler, iki müdür yardımcısı ve öğretmenlerin sorunları çözmeye çalıştığını ancak onların da elinden birşey gelmediğini söylüyor.Velilerin Milli Eğitim Bakanlığı ve BİMER’e yaptıkları başvuru da çare olmamış. Veliler başvurularına hiçbir olumlu yanıt alamadıkları için bu yılın çocukları için nasıl geçeceğini bilemediklerini söylüyor. Bir veli “Madem burası bu halde neden çocukları buraya getirdiler? Tadilat yapılsaydı da ondan sonra taşınma olsaydı. Kitaplar bile hala gelmedi. Öğrenciler TEOG’a girecek. Çocuklar bu şartlarda nasıl okuyacak” diye tepki gösterdi.
‘VELİLER İMAM HATİBİ TERCİHE ZORLANIYOR’
Evrensel'e değerlendirmede bulunan Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Elif Çuhadar, bu olayın hükümetin eğitim anlayışını anlatan örneklerden biri olduğunu söyledi. İmam hatip okullarının yaygınlaştırılmasının yanı sıra tüm okulların her açıdan dinileştirildiğini belirten Çuhadar, eğitim kurumlarının fiziksel koşullarının da öğrencilerin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmediğini, var olanın dayatıldığını dile getirdi. “Proje okulları da böyle oldu. İmam hatip okullarına ayrılan yüksek bütçeler de böyle oldu. Devlet okullarında ise sınıflar 40-50 kişilik” diyen Çuhadar, kimi velilerin imam hatip okullarıyla diğerleri arasında içerik farkı göremeyip imam hatip okullarının olanaklarını tercih etmek zorunda kaldığını söyledi. Her çocuğun parasız, bilimsel ve kendilerini hayata hazırlayan bir eğitim hakkı olduğunu ifade eden Çuhadar, velilerin kendilerine dayatılan şartları kabul etmemeleri gerektiğini vurguladı.