Kayyım ilk önce kadın belediyeciliğini vurdu
Halkların Demokratik Partisi Kadın Meclisi, 'Kadınlar Yerel Yönetimlerini Tartışıyor' Konferansını gerçekleştirdi.

Bölge illerindeki belediyelere kayyım atanması konferansın ana gündemini oluştururken, kadınlar neler yapacaklarına dair de forum yaptı. Konferansta konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Biz özgür, adil bir yaşam gerçekleştirdik, özgürlük yolunda ilerleyeceğiz” dedi.
Konferans, Elite World Otel’de bölge belediyeleri kadın eş başkanları ve yerel yönetimlerden kadınların katılımıyla yapıldı. Açılışta konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 103 belediyede resmi ve fiili olarak eş başkanlık sistemini sürdürdüklerini ifade ederek, bu durumun kadın özgürlük mücadelesinin yerel yönetimler deneyimiyle bütün alanlarda yöneten olmasına kapı açtığını kaydetti.
‘KADINLARIN SOLUK ALMA ALANLARINA DARBE VURULDU’
Kadının elde ettiği düzeyin, kadınların demokrasi ve özgürlük mücadelesine bir armağanı olduğunu belirten Yüksekdağ, “İktidar bütün alanlarımızı elimizden almaya çalışıyor. Belediyelere kayyım atanması hepimize darbedir” dedi. Kayyım atanan yerlerde ilk amacın eş başkanlık sistemini değiştirmek olduğunu söyleyen Yüksekdağ, kadının soluk alma alanlarına darbe vurulduğunu dile getirdi.
Türkiye’de yepyeni özgür bir kadın hareketi olduğunu belirten Yüksekdağ, “Onlar karakola çevirdikleri belediye binaları ile var. Biz ise yaşamın her kenarında köşesinde kalbinde olacağız. Türkiye’de halklara reva gördükleri tek siyaset ölüm ve ölümleri bile ‘adam-madam’ diye ayırıyorlar. Bizler ölümleri değil, yaşamı seçeriz. Özgür, adil bir yaşam seçtik ve özgürlük yolunda ilerleyeceğiz” diye konuştu.
KADIN BAŞKAN SAYISI ARTTI
Konferansta açıklanan raporda, kayyım atanan belediyelerden 15’inde resmi olarak kadınların başkan olduğu ifade edildi. Rapordaki aktarımlar şöyle:
* 1999 yılında 3 olan kadın belediye başkan sayısı 2014’te 14’e çıktı. 2014’te ise bütün belediyelerde eş başkanlık uygulamasına geçildi.
* Belediyelere kadın politikaları daire başkanlığı ilçelerde kadın müdürlükleri kuruldu. Mecliste kadın erkek fırsat eşitliği komisyonu kuruldu.
* 8 Mart kadın çalışanlara tatil edildi.
* Sığınaklar açıldı ve daha pek çok şey yapıldı.
Raporda, atanan kayyımlarda ilk olarak kadın müdürlüklerinin ve kadın merkezlerinin kapatıldığı, kadın merkezlerinde çalışan personellerin sözleşmesinin feshedildiği ya da pasif pozisyonlara getirildikleri anlatıldı. Raporda “Kısacası kadınların yıllardır büyük emekler sonucu yarattığı kazanımlara el konulmaya başlandı” denildi. (İstanbulEVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et