Üstün Akmen cehaletin övüldüğü bir dönemin antiteziydi
Tiyatro Eleştirmeni Üstün Akmen, ölümünün birinci yılında eşi, çocukları, yakınları ve sanatçı dostları tarafından İtalyan Kültür Merkezinde anıldı.
Eylem NAZLIER
Vedat AYDEMİR
İstanbul
Yazar, tiyatro eleştirmeni Üstün Akmen, ölümünün birinci yılında eşi, çocukları, yakınları ve sanatçı dostları tarafından İtalyan Kültür Merkezinde anıldı. Anmada aynı zamanda gazetemizin yazarlığını yapan Üstün Akmen'in önemli bir aydın ve kültür insanı olduğu belirterek yaşasaydı ülkede yaşananlara kayıtsız kalmayacağı dile getirildi.
'KÜLTÜR SAVAŞI VERDİ'
İtalyan Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Ali Onaran, "Kültür mirasımızı geleneklerimizi savunmak için canla başla mücadele etti. Aslında kültür savaşı verdi. Bilim ve sanat dünyasında kültürü acımasızca savunmasını bildi. Ne gözaltına alınmaktan ne de hapse girmekten korktu. Kahramanca direndi. Eğer yaşasaydı bugün içeride olurdu. Eski İstanbul kültürünün, İstanbul geleneklerinin devamıydı Üstün. O her zaman aklımızda olacak hiçbir zaman unutmayacağız" diye konuştu.
'CEHALETİN ÖVÜLDÜĞÜ BİR DÖNEMİN ANTİTEZİYDİ'
Oyuncu ve yazar Orhan Alkaya, "Her şeyden önce Üstün Akmen kültür insanıydı. Benim de her şeyden evvel dostumdu. Dolayısıyla hem Üstün'ün yazmıyor olması, Evrensel gazetesindeki yazılarını sürdüremiyor olması hem benim onun dostluğuna uzun süre uzak kalışım bir boşluk yarattı. Bilgisizliğin cehaletin övüldüğü bir zamanın antiteziydi Üstün. Donanımlı, hayat birikimi, teorik ve pratik birikimi yüksek bir yazardı. Aynı zamanda hayata gülümseyerek, şefkatle bakan bir insandı. Derin bir boşluktur benim içimde" dedi.
Gece Çiğdem Erken'in müzikal dinletisi ile devam etti. Dinletiden önce konuşan Erken, "Tavsiye almak istediğim dönemlerde ilk aklıma gelen insan Üstün Akmen olmuştur. Her telefonumda karşıma o sıcacık sevgisiyle bana hep yol göstermiştir. Akademik hayatım nedeniyle son dönemlerde yanında olamamanın üzüntüsünü çekiyor olmuşumdur. Üstün Akmen'i kaybettik demeyeceğim" dedi.
'DURMAZ YAZARDI'
Şaylan Akmen eşinin ölümünün ardından geçen bir yıllık süre zarfında yaşadıklarını ve Üstün Akmen'i anlattı. Akmen, ülkenin içinde bulunduğu koşullara işaret ederek "Eğer yaşasaydı emin olun içeride olacaktı, çünkü dayanamayacaktı ve yazacaktı. Ben ona engel olmaya çalıştığımda bana karşı çıkardı 'girersem, girerim' diye." ifadelerine yer verdi.
Şaylan Akmen eşinin ölümünün ülke için çok büyük bir kayıp olduğunu belirterek "Aydındı, önemliydi, cok birikimliydi, kültür adamıydı." dedi.
Akmen "Üstün'ün kaybı benim için çok acıydı, inanın bir parçam gitti. O benim 1960 yılından beri arkadaşımdı, sonra sevgilimdi. Eşiyle birlikteliğinin arkadaş çevresinde takdirle karşıladığına değinen Akmen "Bir arkadaşım söyle demişti 'Romeo ve Juliet'ten sonra bir de Şaylan ve Üstün aşkı çıktı'. Benim için başka bişeydi Üstün, canımdı, bir parçamdı, güvendiğimdi. En önemlisi de buydu, güvenilir biriydi. Çok mutlu etti beni. Benim için duygu çok önemli bişeydi, o da duygu insanıydı, duygu çok önemliydi onun için. Onu hiç kıskanmadım, kıskanç bir insan değilimdir ama gariptir dün kitabını karıştırırken geçmişteki kadınları okudum ve kıskandım, o öldükten sonra. Canımdan bir parça gitti. Bir sene zarfında ağlamadığım gün olmadı, güldüğüm de oldu, ama Üstün her akşamımı doldurdu." diye konuştu. Eşinin duygu yüklü bir insan olduğunu dile getiren Şaylan Akmen " Duygusallığı ilk özelliğiydi, inceliğiydi, mesela Güneş Gazetesi'ne yazdığı bir yazının başlığı aşk ve politikaydı. O mükemmel bir insandı, adı gibi üstün bir insandı" şeklinde konuştu. Akmen sözlerine "O aklımdan, benliğimden çıkmayacak, onu ölene değin unutmayacağım." diyerek son verdi.
ÜSTÜN AKMEN KİMDİR?
Üstün Akmen, 1943 yılında İstanbul'da doğdu.1960'lı yıllarda Atilla Berkan, Şerif Yüzbaşıoğlu ve Ergun Özer orkestralarında profesyonel şarkıcılık yaptı, ağırlığı İtalyan müziğinden oluşan repertuvarıyla ve TRT İstanbul Radyosu'ndaki haftalık emisyon ile İTÜ'nün canlı yayımlanan TV programlarıyla ün yaptı 1960'lı yıllarda Atilla Berkan, Şerif Yüzbaşıoğlu ve Ergun Özer orkestralarında profesyonel şarkıcılık yaptı, ağırlığı İtalyan müziğinden oluşan repertuvarıyla ve TRT İstanbul Radyosu'ndaki haftalık emisyon ile İTÜ'nün canlı yayımlanan TV programlarıyla ün yaptı. 1997’de Cumhuriyet Gazetesi Genel Müdürlüğünü ve Cumhuriyet Kitap Kulübü'nün Başkanlığını, bu arada da "Cumhuriyet Kitapları"nın Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi. 2001 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nden ayrıldı, bir yılı aşkın bir süre İstanbul Şehir Tiyatroları'nda Medya ve İzleyici Koordinatörü, Genel Yayınlar Yönetmeni olarak çalışma yaşamını sürdürdü. Üstün Akmen'in tiyatro eleştirileri ölümüne dek Evrensel gazetesindeki "Gözlemevi" köşesinde, "TEB Oyun" dergisinde ve çeşitli internet sitelerinde, müzik yazıları ise Andante dergisinde düzenli olarak yer aldı.