‘Gençliğin ortak talepler üzerinde birleşmesi gerekir’
Denizlerin mücadele arkadaşı, EMEP GYK Üyesi Mustafa Yalçıner Kocaeli’de gençler ile buluştu.
Denizlerin mücadele arkadaşı, EMEP GYK Üyesi Mustafa Yalçıner Kocaeli’de gençler ile buluştu. “Gençliğin yarını” isimli etkinlikte konuşmacı olan Yalçıner, “Belki her üniversitede talepler farklılaşabilir ama gençliğin ortak talepler üzerinde birleşmesi gerekir” dedi.
Emek Genliği’nin düzenlediği panel Eğitim-Sen Kocaeli Şubesinde gerçekleştirildi. Mustafa Yalçıner’in konuşmacı olduğu etkinlikte gençliğin geçmiş yıllardaki deneyimi ve şimdiki gençlik hareketi tartışıldı.
‘KÜLTÜREL ETKİNLİK BİLE YAPAMAZ HALE GELDİK’
İlk olarak Emek Gençliği İl Yöneticisi Çağıl Çağan Adıgüzel’in konuşmasıyla başlayan etkinliğe işçi, üniversiteli ve liseli çok sayıda genç katıldı. Üniversitede öğrencilerin hiç bir söz hakkının olmadığından bahseden Adıgüzel, “Geçtiğimiz günlerde bir kulübün tiyatro etkinliği düzenlendi. Gösterimin olacağı yerde güvenlik herkesi didik didik aradı. Bu etkinlik sadece bir tiyatro gösterimiydi. Aynı zamanda Rektörlüğün izin verdiği bir etkinlikti. Etkinliği yapan hocayı polisin bir tarafa çekip ‘Neden siz bu etkinliğe izin verdiniz?’ demesi gösteriyor ki yarın hak aramak için değil, en basit kültürel etkinliğimizi yapamayacak hale geleceğiz” ifadelerini kullandı.
Mustafa Yalçıner, ‘68 kuşağı ve günümüz gençliğinin birbirinden farklı olmadığını ifade ederek sözlerine başladı. Gençliğin ‘68 kuşağını örnek alması gerektiğine değinen Yalçıner, hatalardan da ders alınması gerektiğine vurgu yaptı. OHAL’in halka karşı olduğunun altını çizen Yalçıner, “Yaşananlara baktığımız zaman OHAL’in aslında halka karşı olduğunu anlayabiliyoruz. OHAL ‘90’larda da ilan edilmişti. Sıkıyönetim ‘80’lerde de ilan edildi ama biliyoruz ki her sıkıyönetimin, her OHAL’in bir sonu vardır. Şunu da biliyoruz ki halkın mücadelesi sonucunda da OHAL kalkabiliyor” dedi.
‘ÖRGÜTLÜLÜĞÜN ÖNEMİNİ GÖRMELİYİZ’
Gençliğin acil talepler etrafında toplanması gerektiğini belirten Yalçıner, geçmişten örnekler de verdi. Öğrenci Temsilciliği Kurulu’nun (ÖTK) önemine değinen Yalçıner, “Bizim zamanımızda ÖTK’ların üniversitede büyük bir payı vardı. Öğrenciler arasında seçim yapılır ve yönetim seçilirdi. Ama şimdi benim bildiğim kadarıyla üniversite öğrencileri bu haktan yoksunlar. Artık ÖTK’lar, sınıfta ilk kim parmak kaldırıyorsa o şekilde seçiliyor. Fakat ÖTK bir mücadele konusudur, gençliğin iyi adımlar atmasında da ÖTK’nın yeri önemlidir. Böylelikle okullarda öğrenciler taleplerini daha iyi bir şekilde dillendirebileceklerdir. Sadece ÖTK’lar değil okul içindeki kulüpler gençliğin dinamiğini etkiler. Gençlik olarak örgütlülüğünüzü ilerletecek acil talepler etrafında toplandığınızda örgütlülüğün önemini göreceksiniz” dedi. Bazı yerlerde taleplerin farklılaşabileceğine değinen Yalçıner, “Bugün bir genç, ‘68’li bir genç ne yapmışsa onu yapmalıdır. Fakat hatalarını göz ardı etmeden, onu da bilerek ve düşünerek. Koşullar farklıdır ama her yerde her zaman halkın ve bir araya geldiği temel talepler vardır. Belki her üniversitede de talepler farklılaşır ama bu bir yana bütün gençliğin aynı talepler etrafında birleşmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
Etkinlik, işçi, üniversiteli ve liseli gençlerin Yalçıner’e sorularıyla devam etti. (Kocaeli/EVRENSEL)