07 Kasım 2016 20:18

Yaşı kadar çalışma saati

“Burada birçok atölyede Suriyeliler de var. Onlar daha az ücretlere çalıştıklarından, hemen her atölyede karşılaşabilirsiniz.”

Paylaş

Faysal FİDAN 
Mesut TÜRK
Kayseri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, geçtiğimiz günlerde BBC’nin, Türkiye’de Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığı yönündeki haberlerini “art niyetli” olarak değerlendirdi. Bakan Müezzinoğlu diğer yandan da çocuk işçilerin varlığını “Türkiye’de neticede çocuk işçiler var” diyerek ifade etti. Müezzinoğlu’na bu noktada katılıyoruz, Türkiye’de çocuk işçiler var. 
Kayseri Eski Sanayi bölgesinde çocuk işçi sayısı oldukça fazla. Düşük ücretlere saatlerce çalışan çocuklar, sigortasız ve kayıt dışı çalıştırılıyorlar. Eski Sanayi sokaklarında biraz gezindiğimizde -10 yaşından 16 yaşına- çocukların farklı işlerde çalıştıklarını görüyoruz. 
“İŞİN HER SAFHASINDA ÇALIŞIYORUM”
Eski Sanayi sokaklarında fotoğraf isteğimizi geri çeviren işçi çocuklar, aynı zamanda röportaj yapmaktan da uzak duruyorlar. Atölye sahiplerinin ve ustalarının kızdığını belirtiyorlar.  Konuşabildiklerimizden Oğuzhan Varel haftalık 200 liraya çalıştığını söylüyor. 16 yaşındaki Oğuzhan, lise öğrenimini tamamlayamadığını belirterek; “Liseyi bıraktıktan sonra burada çalışmaya başladım. Haftalığım 200 lira ve sigortam yok.” Diyor. Oğuzhan, iş saatinin 11 saate çıktığını ifade ederek; “Mobilya üretimi yapıyoruz. Usta ya da kalfa olmadığım için belirli bir işim yok. Yani ne söylenirse yapıyorum. Eşyanın üretiminden evlere kuruluncaya dek her safhasında çalışıyorum. Haliyle de yorucu oluyor.” Diyor. 
Oğuzhan, birçok atölyede Suriyeli çocukların da çalıştığını ifade ederek; “Burada birçok atölyede Suriyeliler de var. Onlar daha az ücretlere çalıştıklarından, hemen her atölyede karşılaşabilirsiniz.” ifadelerini kulanıyor.
12 yaşındaki Suriyeli Muhammed ise yaşı kadar saat iş başında. 12 saat çalıştığını ifade eden Muhammed, yarım ağız bir Türkçe ile; “Abi haftalığım 100 lira” diyor. 13 yaşındaki Suriyeli Malik ise haftalık 100 liraya, bir lokantada çalıştığını ifade ediyor. Temizlik yaparken rastladığımız Malik “Paket servise çıkıyorum, temizlik yapıyorum, garsonluk yapıyorum abi” diyor.
SABOTAJIN ASLI
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise BBC’nin haberini “sabotaj” olarak değerlendirmişti. Budeğerlendirme üzerine ülke genelinde, yanlış da olsa yaygın bir kanı aklımıza geliyor. “Suriyeliler geldi, ücretler düştü” Suriyelilerin düşük ücretlere çalıştığı, işveren içinde bu bulunmaz bir nimet olduğu artık biliniyor. Suriyeli çocukların farklı sektörlerde düşük ücretlere ve ağır koşullarda çalıştığı gerçeğini, Türkiye medyasında yer alamamaları ancak sabotaj olarak değerlendirilebilir.

ÖNCEKİ HABER

Komşunun oğlu tıp mı kazanmış?

SONRAKİ HABER

Endüstri meslek lisesine başlarken

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa