08 Kasım 2016 15:09

15 Temmuz’dan sonra mülteci göçü arttı

AB ile imzalanan anlaşmadan sonra düşen düzensiz mülteci geçişleri, darbe girişiminin yaşandığı temmuz ayından itibaren artarak devam ediyor. 

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan anlaşmadan sonra arttırılan güvenlik önlemlerinden kaynaklı düşen düzensiz mülteci geçişleri, darbe girişiminin yaşandığı temmuz ayından itibaren artarak devam ediyor. 
Sadece ekim ayında Avrupa’ya denizden ve karadan 5 binin üzerinden mülteci geçiş yaparken, 2 binin üzerinde mülteci de geçiş yapmaya çalışırken sahil güvenlik ekipleri tarafından alıkonuldu. 
Ortadoğu ülkelerinde devam eden savaş ve baskılardan kaynaklı, Türkiye mülteciler için  Avrupa’ya geçiş kapısı oldu. Sadece geçtiğimiz yıl bir milyonun üzerinde insan Türkiye üzerinden Yunanistan ya da Bulgaristan’a geçti. 

Devam eden mülteci göçünü engellemek isteyen Avrupa Birliği, Türkiye ile para ve çeşitli imtiyazlar karşılığında anlaşma imzaladı. Anlaşmanın ardından Ege Denizi’nde arttırılan güvenlik önlemleri ile mültecilerin iltica etme hakkı engellendi. Anlaşmanın yürürlüğe girdiği mart ayından itibaren düşen geçişler Türkiye’de temmuz ayı içerisinde yaşanan darbe girişiminin ardından yeniden hızlandı. 

GÜNDE ORTALAMA 103 KİŞİ

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, Türkiye’den Yunanistan’a, mayıs ayı içerisinde 1721, haziran ayı içerisinde 1554 mülteci geçiş yaparken, bu sayı temmuzda 1920’ye, ağustosta 3 bin 429’a, eylülde 3 bin 270’e, ekimde de 3 bin 193’e çıktı. Ekim ayında günde ortalama 103 kişi geçiş yaptı. 2016 yılının tamamında ise 170 bine yakın kişi Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçiş yaptı.

EDİRNE’DEN 2 BİN MÜLTECİ

Geçişlerin en sık yaşandığı bölgeler ise Muğla’nın Bodrum, İzmir’in Çeşme, Çanakkale’nin Ayvacık, Balıkesir’in Edremit ve Aydın’ın Didim ilçeleri oldu.  Bir diğer geçiş noktası olan Edirne üzerinden ise sadece ekim ayı içerisinde 2 binin üzerinde mülteci düzensiz yollarla Bulgaristan’a ulaştı.

Geçişler sırasında binlerce mülteci ise sahil güvenlik komutanlığı tarafından engellendi. Mayıs ayında 1090, haziranda 509, temmuzda 835, ağustosta1579, eylülde 3 bin 120 ve ekim’de de 2 bin 173 mülteci, Ege Denizi’nde geçiş yapmaya çalışırken alıkonuldu.  Denizlerdeki mülteci ölümleri de artarak devam ediyor. 2016 yılında Akdeniz’in tamamında 4 bin 220 kişi Avrupa’ya geçmek isterken yaşamını yitirdi. Bu sayı geçen sene 3 bin 777 idi. Ölümlerin 3 bin 743’ü Kuzey Afrika-İtalya güzergahında, 415’i Ege Denizi’nde, 62’si ise Batı Akdeniz’de yaşandı. 2016’da dünya genelinde ise toplamda 5 bin 610 mülteci göç yollarında yaşamından oldu. 

‘TEK ÇÖZÜM BELİRSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRMAK’

Geçişlerdeki artışı gazetemize değerlendiren Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, Türkiye’de başta Suriyeliler olmak üzere mültecilerin durumuyla ilgili belirsizliğin sürdüğünü vurguluyarak, “Hukuki statüde çok ciddi bir gelişme yok. İnsanlar mülteci hakkını elde edemiyorlar. Anlaşmanın uygulanıp uygulanmayacağına bakıyorlar ve onunla ilgili de sürekli olumsuz ve çelişkili durumlar ortaya çıkıyor. Her iki taraf da anlaşmanın çalışmadığını kabul edip karşı tarafı suçluyor. Bunun üzerine Türkiye’de yaşanmış bir darbe girişimi var ve ilan edilmiş bir OHAL’in yarattığı gergin ortam var” dedi.  Türkiye’deki mültecilerin sorunları çözülmedikçe Avrupa’ya düzensiz yollarla geçmedeki talebin arttığını belirten Terzi, “Rakamlardan da bunu anlıyoruz. İnsanlar şartları yeniden zorluyor geçebilen geçiyor, geçemeyen tekrar deniyor. Rakam geçen yıla göre cidden azalmış durumda, en azaldığı nokta ile şimdiki arasında yükseliş hali var. Bunu aşmanın yolu belirsizliği ortadan kaldırmak. İnsanların mülteci statülerini vermek. Ama ne yazık ki ne Türkiye’de ne de Avrupa’da mülteciler için gerçekçi çözümler üretilebilmiş değil” dedi. 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

40 metreden düşen taşıma işçisi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Peker’in 11 yıl hapis istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa