General Elektrik’te baskılar arttı
MESS’ten ayrılarak EMİS’i kuran metal patronlar arasında bulunan General Elektrik’te işçiler üzerindeki baskı artıyor.
Vedat YALVAÇ
Gebze
MESS’ten ayrılarak EMİS’i kuran metal patronlar arasında bulunan General Elektrik’te işçiler üzerindeki baskı artıyor. Gebze’de 700 civarı işçinin çalıştığı fabrikada patronun üretimi artırmak için yoğun baskı yaptığını anlatan işçiler, yönetimden kaynaklı sorunların bile faturasının kendilerine çıkarılmaya çalışıldığını söyledi.
EMİS’le Birleşik Metal-İş arasında süren sözleşme görüşmelerinin tıkanması ve sendikanın eylem kararları almasının ardından 5 işçinin belgeleri olmadığı halde vinç kullandıkları gerekçesiyle savunmalarının istendiğini aktaran işçiler, “İşi yaptıran imalat müdürü çağıran ise iş güvenliği müdürü” dedi. “Bu işçilerin hepsinin aynı tarihte vinç kullandığı söylenmiş. Ancak bir işçi o gün işyerinde bile değil. Bunun üzerine sendika temsilcisinin de tepki göstermesi üzerine müdür geri adım atıyor ve savunma istemekten vazgeçiyor” diyen işçiler, yönetimin kendi hatalarının faturasını bile işçiye kesmeye çalıştığını ifade etti. Baskının bununla da sınırlı kalmadığını söyleyen işçiler, müdürün “Bu trafonun bitmesi lazım” diyerek baskı uyguladığını anlattı. Üretimin iki katına çıktığına dikkat çeken işçiler, daha önceki yıllarda 3-4 günde bir 1 trafo üretirken son yıllarda 1 günde 1 trafo üretildiğini dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde fabrika yönetimi tarafından fabrikada eğitim yapıldığını söyleyen işçiler, burada imalatın nasıl hızlandırılacağının konuşulduğunu kaydetti.
ÇIKIŞ SAATLERİ DEĞİŞTİRİLDİ
İşçilerin çıkış saatlerini de değiştiren fabrika yönetimi daha önce 15.35’te üretimi durdurmalarına izin verirken bugünlerde bu süreyi 15.45’e çekti. Servislerin 16.00’da hareket ettiğini dile getiren işçiler şunları söyledi: “Servisler kimseyi beklemiyor. Çabucak çıkıp duş alıp hemen çıkmak zorunda kalıyoruz. Trafoda çalışıyoruz. Çok yağlı bir iş. Üstümüz başımız hep yağ oluyor. Yıkanıp çıkana kadar zor bela yetişiyoruz.”
Fabrika yönetiminin çıkış saatini 10 dakika ötelemesindeki amacın işçilerin sendika temsilciliğine uğramasını engellemek olduğunu belirten işçiler, “Böyle yaparak hem işçiyi yıldırmak istiyorlar hem de işçilerin bir araya gelmesini engellemeye çalışıyorlar” dedi.
EMİS KAZANIMLARIMIZA DA SALDIRIYOR
Patronların sendikası EMİS’in geçmiş dönem kazanımlarına da saldırdığını söyleyen bir işçi “Bir trafonun fiyatının 15-20 milyon olduğu söyleniyor. Katar, Dubai, Bahreyn gibi ülkelere üretim yapıyoruz. Günde 1 trafo üretiyoruz. Geçtiğimiz günlerde genel müdürün ne kadar ücret aldığını öğrendim 1 ay boyunca aklımdan çıkmadı. Ancak bize gelince 600-700 lira vermekten imtina ediliyor” diyerek fabrika yönetimine tepki gösterdi.
BEKLENTİ YÜKSEK
EMİS ile yapılan sözleşmenin MESS’e bağlı fabrikalardaki metal işçilerini de etkileyeceğini ve kazanılmış haklar bakımından belirleyici olacağını vurgulayan işçilerin, bu nedenle sözleşmeden beklentisi oldukça yüksek. Temsilcileri sürekli sıkıştıran işçiler, işçilerin kararlı olduğunu ancak bilgi ve bilincinin az olduğunu ifade etti. Hükümetin OHAL gerekçesiyle yaptıklarına da değinen işçiler, “Kandıra’daki arkadaşlarımızın (Yüksel Makine) direnişi OHAL gerekçesiyle polis engeline takıldı. Bizi ne derece etkiler bunu temsilcimiz bile tam olarak bilmiyor. Greve çıkmamız durumunda neler yaşanacağını da bilmiyoruz. Bu nedenle sendikamızın daha fazla bilgi vererek işçiyi bu sürece hazırlaması gerekiyor” dedi.
83 MADDENİN 49’U İÇİN UYUŞMAZLIK TUTULDU
Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikasına (EMİS) üye General Elektrik/Grid Solutions ABB Elektrik, Schneider Elektrik ve Schneider Enerji işletmelerine bağlı 26 işyerinde Birleşik Metal-İş üyesi 2 bin 200 işçiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Sendikanın teklifi olan toplam 83 maddeden yalnızca 34 maddesi kabul edilirken, ücret maddelerinin de içinde olduğu 49 maddede uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Bunun üzerine bir dizi eylem kararı alan sendika fabrikalarda çeşitli eylemler yapıyor.