Yolbulan işçileri, Çelik İş'in imzaladığı TİS'e tepkili
Hatay - Dörtyol'daki Yolbulan Metalürji’de Çelik-İş'in imzaladığı sözleşmeye tepki gösteren işçiler: Gelin anlatın, bu yüzde 6 nasıl yüzde 17 oluyor?
Halil İMREK
Hatay
HAK-İŞ’e bağlı Çelik-İş Sendikası Hatay’ın Dörtyol ilçesinde kurulu Yolbulan Metalürji’de ilk kez sözleşme imzaladı. Sözleşmenin 3 yılık olduğunu, yüzde 6 zam içerdiğini söyleyen işçiler tepki. Sendikacıların yüzde 6 zammı, sosyal hakları ve ikramiyeyi ücrete giydirerek yüzde 17 zam gibi gösterdiğine dikkat çeken işçiler “Gelin anlatın işçiye bu yüzde 6 nasıl yüzde 17 oluyor” çağrısında bulundu.
Dörtyol’da bulunan ve köşebent, profil yapan Yolbulan fabrikasında Çelik-İş Sendikasının imzaladığı sözleşmeden 280 işçi faydalanacak. Fabrikada sendikalı işçilerin yanı sıra sendikasız işçiler de bulunuyor.
Çelik-İş Sendikası ile Yolbulan Metalürji fabrikası arasında varılan anlaşmanın ardından sözleşme töreni düzenlendi. Törende konuşan Yolbulan Metalürji müdürlerinden Mustafa Yolbulan sözleşmenin anlaşmayla sonuçlanmasından duyduğu memnuniyetini dile getirerek sendika yöneticilerine teşekkür etti.
Çelik-İş İskenderun Şube Sekreteri Mehmet Güngör ise işçinin yüzünü güldürecek bir sözleşmeye imza attıklarını savunarak emeği geçenlere teşekkür etti. Güngör, hiç bir zaman Çelik-İş olarak kapalı kapılar ardında sözleşmeye imza atmadıklarını iddia ederek, sözleşme sürecini işçilerle beraber yürüttüklerini ifade etti. Yapılan açıklamalarda işçilerin ücretlerinde 2017 yılı itibari ile yıllık yüzde 17’ye yakın bir iyileştirme olacağı da savunuldu.
İLK 6 AY YÜZDE 6
Sözleşmeye dair gazetemize açıklama yapan Güngör, fabrikaya daha önce kayyım atandığını ve iflas erteleme istendiğini hatırlattı. Güngör zam oranlarını ise şöyle aktardı: “1 Haziran 2016’dan itibaren 6 aylık yüzde 6.1 ocaktan itibaren 2017 yılı için yüzde 10.1 ocaktan itibaren 2018 yılı için TÜFE + yüzde 2 zam.” İkramiyenin ise işçilerin söylediği gibi 10 değil 30 günlük olduğunu savunan Güngör, daha önce fabrikada işçilerin ikramiyesinin elinden alındığını, bir çok sosyal haklarının olmadığını dile getirdi. Güngör imzaladıkları sözleşmeyle şu hakların aldıklarını dile getirdi: “Yakacak yardımı 650 lira, Ramazan ve Kurban Bayramları için 500’er lira, doğum yardımı 400 lira, Her çocuk için her ay 10 lira, ölüm yardımı 1000 lira, ilköğretimde okuyan çocuk için 75, üniversitede okuyan çocuk için 100 lira, evlenme yardımı olarak da 400 lira ödenecek.”
İŞÇİLER: BU SATIŞ SÖZLEŞMESİ
İşçiler ise sözleşmeyle ilgili Çelik-İş yöneticileri gibi düşünmüyor. Sosyal medyadan Çelik-İş’in imzaladığı sözleşmeye tepki gösteren işçiler, “Bu nasıl sözleşme” diye sordu. İşçilerin paylaşımlarından bazıları şöyle: “Zaten sözleşme olmasaydı yüzde 7.5 zam alacaktık. Bu bir satış sözleşmesidir”, “Bu ne arsızlık. Yüzde 6’ya imza atılmış mesailer, sosyal haklar, ikramiye gibi her şey ücretlere giydirilmiş. Yüzde 17 zam alındı gösteriliyor. Başkalarını kandırabilirsiniz ama biz işçileri kandıramazsınız.” Çelik-İş’in enflasyon altına sözleşme imzaladığını belirten bazı işçiler, “Bunun hesabı verilsin. Çelik-İş’in yeni yönetimi enflasyon altında TİS’e imza atmaya başlamış” dedi.
Bir işçinin şu paylaşımı ise dikkat çekti: “Yazıklar olsun size… Gelin anlatın işçiye bu yüzde 6 nasıl yüzde 17 oluyor. Çelik-İş sözleşmeyi 3 yıllık yapmış. Yılda sadece 10 gün ikramiye almış. 3 yıllık sözleşmeler esaret sözleşmesidir. 3 yıllık sözleşme sarı sendika sözleşmesidir. Üç yıllık sözleşme kendini garantiye almaktır. Satıldık Yolbulan işçileri, uyanın, Biz köle değiliz.”