İHD, Şirvan'daki maden için kapsamlı soruşturma istemişti
İHD, Siirt’in Şirvan ilçesi Maden köyündeki madenin çevresel etkilerine ilişkin 2010'da rapor hazırlayarak kapsamlı soruşturma istemişti.
Siirt’in Şirvan ilçesi Maden köyünde göçüğün meydana geldiği madenle ilgili İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt Şubesi tarafından 2010’da yayımlanan rapora göre köylüler madenden şikayetçi. Raporda madenin çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği ifade edildi, maden hakkında kapsamlı soruşturma açılması talep edildi. Rapor, ilgili bakanlıklara ve Cumhuriyet Savcılığı'na sunuldu ancak herhangi bir cevap gelmedi.
İHD Siirt Şubesi tarafından oluşturulan heyet, madenin atık suyunu içen koyunların ölümü, dikili ceviz ağaçlarının kuruması ve köylülerin başvurusu üzerine 12 Ekim 2010’da Maden köyüne giderek incelemelerde bulundu. Ciner Grubu tarafından 2004 yılında kurulan bakır madeniyle ilgili köylülerle görüşen ve maden bölgesinde incelemelerde bulunan heyet, gözlemlerini “Siirt İli Şirvan İlçesi Maden Köyü’nde faaliyet gösteren maden ocağı işletmesinin çevreye ve köylülere verdiği zararlara ilişkin araştırma ve inceleme raporu” başlığıyla yayımladı.
‘HAYVANLARIMIZ TELEF OLDU’
Maden köyünde yaşayan vatandaşlar İHD heyetine şikayetlerini iletti. İHD’nin raporunda yer alan köylülerin aktarımları şöyle;
Şakir Anık: “Fabrika kurulmadan önce köy ahalisi olarak tarım ve hayvancılıkla geçimimizi sağlıyorduk. Fabrikanın atık olarak attığı siyanürlerden ve kimyasal atıklardan dolayı artık bu geçim kaynaklarımız ortadan kalkmıştır. Bizde bu konu hakkında Kaymakamlık ve Valiliğe gittik. Bizleri dışarı attılar. Valilik bize Sözleşmeyi imzalattı. Geçici köy korucularını güvenlikçi olarak aldılar. Eski çalışanların çoğunu işten attılar. Bizleri Asker ve Kaymakamlık Yolu ile korkutuyorlar. Asker Köyün içinde sürekli nöbet tutuyor. Mağduruz.”
Fahrettin Anık “Köyümüzde kurulan Maden şirketi çevre kirliliğine koyun ve keçi ölümlerine neden oluyor. Fabrikanın atıklarını evimizin önüne akıtıyorlar. İznim olmadan bunu yapıyorlar. Fabrikada patlatılan dinamitlerden dolayı rahatsız oluyoruz. Daha önce köylüler olarak bizler tarım ve hayvancılıkla uğraşırken hayvanlarımızın telef olması ve tarım alanlarının kirlenmesinden dolayı verimsizleşen bir tarıma sahip olduk. Bu geçim kaynaklarımız tıkanmıştır. Bizlerde hastalıklar baş göstermeye başlamıştır. Köylülerimiz kandırılarak bu fabrika kurulmuştur. Kağıtlar okutulmadan ve anlatılmadan imzalar atılmıştır. Suyumuzu kullandıkları için tarım arazilerimizi sulayamıyoruz. Ben ve oğlum 4 yıl fabrikada çalıştık fakat bizi işten attılar. Mağduruz.
Kerime Anık: “Akşam dinamitlerden dolayı evlerimiz sallanıyor. Patlatma sırasında askerler bizleri zorla evlerimize koyuyorlar. Taşlar üzerimize yuvarlanacak diye korkuyoruz”
‘MADEN SULARINI DEREYE AKITIYOR’
İHD heyeti yaptığı gözlem ve tespitlerini ise raporda şöyle sıraladı:
1- Öncelikle maden işletmesinin Köyün Orta yerinde kurulduğu tespiti yapılmıştır. Gözle görülür yüksek bir önlem veya tedbire rastlanmamıştır.
2- Madenden çıkarılan molozlar gelişigüzel köyün her tarafına dökülmektedir.
3- Maden çalışması sırasında yıkanan hammaddeden çıkan atık sular köyün altından geçen sulama ve içme amaçlı da kullanılan dereye akıtılmaktadır.
4- Köylülere ait eskiden kullanılan mezarlıkta sondaj çalışmaları yapıldığı gözlemlenmiştir.
5- Maden ocağında kullanılan dinamit patlamaları sonucu birçok köylünün evinde derin yarıklar oluştuğu tespit edilmiştir.
6- Maden ocağı tarafından dereye akıtılan sudan zehirlenerek telef olan hayvan tespit edilmiş ve teknik araç ile görüntülenerek belgelenmiştir.
7- Heyetin olay yerinde bulunduğu sırada da maden çalışması için kulakları sağır edecek tarzda bir sinyal sesinden 2 dakika sonra çok büyük bir gürültü ile dinamitlerin patlatıldığı gözlemlendi.
İHD Siirt Şubesi raporda işletmenin haksız ve hukuksuz bir şekilde faaliyet yürüttüğü kanaatine vardığını ifade ederek, ilgili bakanlıklar ve Cumhuriyet Savcılığı’nın konuyla ilgili soruşturma başlatmasını ve köylülerin iddialarının araştırılmasını talep etti. (HABER MERKEZİ)