‘Türkiye ile tamam mı devam mı?’ oylaması başlıyor
Avrupa Birliği’nin Türkiye’yle yürütülen müzakere sürecini dondurması gündemi yarın tartışılmaya başlayacak. Oylama ise 24 Kasım’da.
Avrupa Parlamentosu’nun ikinci büyük grubu Sosyalistler ve Demokratlar’ın (S&D) inisiyatifiyle gündeme getirilen “Türkiye ile müzakere sürecinin geçici olarak dondurulması” konusu için ilk oturum yarın (22 Kasım) gerçekleşecek. Karara ilişkin oylama ise 24 Kasım’da yapılacak.
S&D Başkanı Gianni Pittela, AB-Türkiye ilişkilerinde dönüm noktasında olunduğunun altını çizerek, “Türkiye ile üyelik müzakereleri geçici olarak dondurulmalı. Türk yetkililer demokrasi ve hukukun üstünlüğünü ihmal edip altını kazıdığı sürece bu ciddi adımların alternatifi yok” dedi.
‘MÜZAKERELERİ DONDURMA ÇAĞRISINDA BULUNACAĞIZ!’
Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raportörü Kati Piri de AP'nin tek başına Türkiye'nin AB üyeliği sürecini 'dondurma' veya askıya alma yetkisi olmadığını belirterek, “Salı günü oturumda Yüksek Temsilci Mogherini konuşma yapacak, karar çıkacak. Ve bu kararda da AB liderlerine, Türkiye’de bir şeylerin tekrar normalleştiğini görene kadar, katılım müzakerelerini geçici olarak dondurma çağrısında bulunacağız” dedi. Piri, “AP sadece siyasi bir sinyal gönderebilir, tek başına bir karar alamaz. Ama 8 parti grubunun AB liderlerine aralık ortasındaki toplantı için yollamak istediği siyasi mesaj, 'Türkiye ile katılım müzakerelerini dondurun çünkü şu andaki hükümet bu görüşmeler için samimi taahhütte bulunmuyor'; 'bugüne kadar yaptığımız gibi devam edemeyiz' demenin zamanı geldi” diye konuştu.
Piri, idam konusunun AB için kırmızı çizgi olacağını belirterek “Komisyon, üye ülkeler ve parlamento da aynı pozisyonu tekrarladı. İdam cezasının geri getirilmesi resmen askıya alma sürecini tetikler” dedi. Piri, tutuklu milletvekillerini ve gazetecileri hatırlatarak, “Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde AP’deki 8 siyasi grubun hepsi Türkiye’ye siyasi bir tepki verilmesinde hemfikir” diye konuştu.
KARARIN KABUL EDİLME İHTİMALİ YÜKSEK
S&D’nin yanı sıra AP’nin en büyük grubu Avrupa Halk Partisi’nin ve bir zamanlar Türkiye’nin üyeliği için en ön sırada mücadele eden Liberallerin de destek veriyor olması kararın kabul edilme ihtimalini kuvvetlendiriyor.
Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular (ECR) grubu kararını oturum öncesinde netleştirecek. Müzakerelerin durdurulması konusunda ihtiyatlı bir yaklaşım sergileyen Yeşillerin ise pozisyonunu bugün belirlemesi bekleniyor.
AP’nin üyelik müzakerelerinin askıya alınması konusunda yetkisi yok. Perşembe günü alınacak kararın hukuki bağlayıcılığı da söz konusu değil ancak AP tarafından alınacak kararın tamamen görmezden gelinmesi de mümkün değil.
AB liderleri aralık ayında yapılacak zirvede Türkiye’yle ilişkilerin geleceğini de ele alacak. AP’nin kararı, bu toplantı açısından siyasi baskı oluşturma potansiyeli taşıyor. Kararın geçmesi durumunda Türkiye’nin tepkisi de sert olabilir. (HABER MERKEZİ)