İHD: Raporumuz dikkate alınsaydı bu cinayet yaşanmayabilirdi
İHD, Şirvan'daki maden sahasına dair daha önce yaptığı raporu hatırlattı, iş cinayetlerinin 'kader' olmadığını vurguladı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt'in Şirvan ilçesinde yaşanan maden katliamına ilişkin açıklamasında, derneğin Siirt Şubesi'nin madende denetim yapılmadığına ilişkin raporlarının bakanlık yetkilileri tarafından dikkate alınmadığına dikkat çekti.
İHD Siirt Şubesi'nin 12 Ekim 2010 tarihinde bu maden ocağı ile ilgili gözlem ve tespit raporu hazırladığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu rapor Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Enerji Bakanlığı tarafından ciddiye alınıp gerekli işlemler ve önlemler alınabilseydi belki de bu iş cinayetleri yaşanmayabilirdi. Raporda maden sahasında Enerji Bakanlığı ve ilgili birimlerin denetim yapmadığı ve yasal mevzuatın kar hırsı ile yok sayıldığı açık bir şekilde belirtilmektedir” denildi.
‘KADER DEĞİL’
Türkiye'de her yıl yetersiz denetim ve ek maliyet gerekçeleriyle alınmayan iş güvenliği önlemleri yüzünden Zonguldak, Kozlu, Armutçu, Yeni Çeltik, Sorgun, Ermenek, Soma, Şırnak ve şimdi de Siirt Şirvan’da olduğu gibi binlerce işçinin iş kazası adı altında iş cinayetlerine kurban gittiği belirtilen açıklamada, alınmayan önlemler, yapılmayan denetimler ve çıkarılmayan yasalar nedeniyle Şirvan Maden Ocağında yaşanan facianın ne ilk ne de son facia olacağı ifade edildi. Daha önce yaşanan facialardan gerekli derslerin alınmadığı kaydedilen açıklamada, devam eden iş cinayetlerinin yaşam hakkına gerekli saygının gösterilmediğine işaret ettiği belirtildi.
Açıklamada, şunlar ifade edildi: “Yaşanan iş cinayetlerini kader olarak geçiştirmek için bütün dünyada aynı oranda iş kazası yaşanması gerekmektedir. Oysa bu alanda gerekli önlemleri alan ülkelerde son derece az ölümlü iş kazaları yaşanmaktadır. Örneğin ABD'de 200 milyon ton kömür üretiminde 1 ila 4 kişi, dünyanın en büyük maden üreticisi Çin’de 110 kişi ve AB ülkelerinde çok daha az oranda iş kazası yaşanırken Türkiye’de ortalama 600 kişi iş kazalarında yaşamını kayıp etmektedir. Toplum açısından vicdan sınırlarını aşan hoyratlık ve denetimsizlik yüzünden binlerce insanın temel İnsan hakkı olan yaşam hakkının yok olmasına yol açan iş kazalarının önlenmesi için gerekli önlem ve sorumlulukların bir an önce yerine getirilmesini talep ediyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)