Şirvan’da işçiler hep ölümle burun buruna çalışıyormuş!
Şirvan'daki maden işçilerinin ölümle burun buruna çalışma görüntüleri ortaya çıktı. İşçiler elleriyle dinamit yerleştiriyor.
Hasan AKBAŞ
Siirt
Siirt Şirvan’da 16 işçinin toprak altında kalmasının üzerinden 1 hafta geçti. Hükümet ve maden sahibi Ciner’in şirketi Park Teknik’in ‘doğal afet, heyelan’ olarak tanımladığı şev kaymasında toprak altında kalan 16 işçiden 9’una hala ulaşılamadı.
Siirt’in Şirvan ilçesi Maden köyde Ciner Grubuna ait Park Teknik Elektrik’e ait bakır madeninde yaşanan şev kayması sonucu 16 işçi toprak altında kaldı. 24 Kasım günü sabahına kadar henüz 7 işçinin cansız bedeni toprak altından çıkarıldı, 9 işçi için ise çalışmalar sürüyor.
VİDEO: İŞÇİLER ÖLÜMLE HEP BURUN BURUNA...
Madende çalışan ismini vermek istemeyen bir işçi gazetemiz Evrensel’e çarpıcı bilgiler aktardı: “Ana firma elemanları işsiz kalma korkusuyla susuyor ama biz taşeron işçilerin artık burasına geldi. Taşeron işçilerin de kendi aralarında konuştuğunu, ‘Bakanlar geldi gitti ama gelip taşeron işçileri ziyaret etseydi biz bunları onlara anlatacaktık. Orada ölenler bizim daha birkaç gün önce burada yanımızda olan kardeşlerimizdi. Yarın bizim başımıza gelecek, bunu biliyoruz” diyor. İşçi çarpıcı bilgiler aktarıyor; “Mesela burada dinamit patlatılıyor. Dinamit döşenirken, alanda iş makinesi ve insan kalmaması lazım. Bir siren çalınır ve dinamit patlatılır. Ancak burada öyle olmuyor. İşçiler, alanda çalışırken hatta rok (delici iş makinesi) çalışırken burada dinamit yerleştiriliyora ve herkes burada çalışmaya devam ediyor.
‘BENİM ARTIK VİCDANIM DAYANMIYOR, DAVA AÇILSIN KONUŞURUZ’
Üç ay önce burada Fatih Durak adında bir işçi yaşamını yitirdi. Bu işçinin ölüm nedeni de bu. Yağcı olarak çalışıyor. Yağcılar iş makinelerini yağlıyor. Patlama yapılacağı sırada işçiler alandan çıkmasına rağmen firma yetkilisi bu arkadaşımıza ‘sen iş makinelerini yağla, patlama yapıldığı sırada bir iş makinesinin altına gir sonra çık devam et işine’ dedi. Ve yine de 300 metreden taş gelip kafasına çarptı ve yaşamını yitirdi. Benim artık vicdanım dayanmıyor. Hiç işçiyi dinleyen yok. Burada olan işçiye oluyor. Eğer bir dava açılırsa gidip orada konuşuruz. Hepsi bizim akrabamız, beraber çalıştığımız arkadaşlarımız. Göçük olmasa bile burada hep ölüm tehlikesi var. Burada ne olup bittiğini araştırırken sadece göçüğe bakmasınlar. Bugün göçük olduysa yarın başka bir sorun çıkar. İşte üç ay önce de dinamit yüzünden bir işçi öldü. İşçiyi gören yok, duyan yok. Burada işsiz kalacağız diye ölüme de razı olmak istemiyoruz” diye anlatıyor.