B/S/H işçilerinden uyarı: Onayımız olmadan adım atılmamalı
Çerkezköy’deki Türk Metal üyesi B/S/H işçileri, sendikaların işçilerin onayı olmadan sözleşme imzalamaması gerektiğine dikkat çekti.
Birleşik Metal-İş ile EMİS arasında değişik fabrikalarda 2200 işçiyi kapsayan grup sözleşmesiyle, Türk Metal’in ERDEMİR’de 4700 işçi adına MESS’le sürdürdüğü sözleşme metal işçileri tarafından yakından takip ediliyor. Çerkezköy’deki Türk Metal üyesi B/S/H işçileri, sendikaların işçilerin onayı olmadan sözleşme imzalamaması gerektiğine dikkat çekti. İşçiler ücret kayıplarının karşılanması, ağır çalışma şartlarının düzeltilmesi ve tüm işçilerin kadroya alınarak iş güvencesinin sağlanmasının en önemli talepleri olduğunu söyledi.
MESS grup sözleşmesi kapsamında yer alan B/S/H Beyaz Eşya fabrikası işçileri ile 2017 yılı sözleşmelerini yeniden gündemlerine alırken, yaklaşan sözleşme ve beklentilerini konuştuk. Süren sözleşmelerin kendi sözleşmelerini de etkileyeceğini ifade eden B/S/H işçileri, özellikle üyesi oldukları Türk Metal’in ERDEMİR’de sürdürdüğü toplusözleşmeyi yakından takip ediyor. Bunda Türk Metal’den gelen mesaj ve sosyal medya duyurularının etkili olduğunu dile getiriyorlar.
TÜRK METAL ESKİ TAS ESKİ HAMAM
Türk Metal Başkanı Pevlül Kavlak’ın televizyonda kararlı olduğunu ama her sözleşmede bunu yapıp arkasından istemedikleri bir sözleşmeye imza attığını hatırlatan işçiler, sendikacılara güvenmediklerini belirtiyorlar. İşçiler Türk Metal’in “değiştim” demesine rağmen eski tas eski hamam yoluna devam ettiğini söylüyorlar.
“Geçen sözleşmeye kadar sözleşme sürecinden hiç haberimiz olmazdı. Taslaklar hazırlanır haberimiz yok. Görüşmeler olur haberimiz yok. İmzalanır haberimiz olmaz. Bu değişmeli. Taslaklardan da haberimiz olmalı, görüşmelerin sonuçlarından da. Bizim istemediğimiz hiçbir madde kabul edilmemeli” diyen bir işçiyi görüştüğümüz bütün işçiler onaylıyor.
ÜCRET KAYIPLARI KARŞILANMALI
“Yedi yılın altında çalışan işçilerin hepsinin saat ücreti asgari ücret düzeyinde olduğundan dolayı üç yıl öncesine göre ücretlerdeki dengesizlik daha da büyüdü. Önceden B/S/H’ın bir albenisi vardı. Herkes burada çalışmak isterdi. Ücretlerimiz eridi. Hiçbir alım gücü kalmadı. Aldığımız ücret nerede ise aynı gün bitiyor. Tekstil işçisi kadar ancak elimize para geçiyor” diyen işçiler, bu sözleşmede kayıpların karşılanmasını bekliyor.
BU TEMPOYA CAN MI DAYANIR?
Ücretler erirken çalışma koşullarını ağırlaştığını belirten işçiler, “İşten çıkıp eve gittiğimizde her tarafımız sızlıyor. Dışarı çıkıp bırakın gezmeyi, evdekilerle bile ilgilenemiyoruz. Bir taraftan parasızlık, bir taraftan yorgunluk sosyal hayatımız bitti. Sürekli çalışma hızı arttırılıyor. Soğutucu bölümünde 2016 yılı üretim planı dokuz ayda tamamladık. Bu tempoya insan mı dayanır?” diyerek çalışma koşullarının sözleşmede gündem maddesi yapılmasını istiyor.
İŞ GÜVENCESİ GARANTİ ALTINA ALINMALI
“Özellikle bu yıl B/S/H’tan yüzlerce işçi çıkarıldı. Sözleşmeli işçi, İŞKUR eğitim işçisi girip girip çıkıyor. Bunların hiçbir iş güvencesi yok. Ama bu sene kadrolu işçiler de çıkarılmaya başlandı. B/S/H’ın cazibesi kalmadı. Kendi isteği ile işten ayrılmak isteyenler var. Ama hiç kimsenin iş güvencesi kalmadı” diyen işçiler, sözleşmeli işçilerin kadroya geçirilmesi, kiralık işçiliğin önlenmesini ve iş güvencesinin sağlanmasının en önemli talepleri olduğunu söyledi. (Çerkezköy/EVRENSEL)