27 Kasım 2016 19:22

Fransa'da Cumhuriyetçilerin cumhurbaşkanı adayı Fillon oldu

Fransa'nın sağ partisi Cumhuriyetçiler Partisi'nin 2017 cumhurbaşkanlığı adayı François Fillon olacak.

Paylaş

Fransa'nın Eski Başbakanı François Fillon, yapılan ikinci tur oylama sonucunda gelecek yıl düzenlenecek seçimlerde merkez sağın cumhurbaşkanı adayı olarak seçildi.

Fillon, Fransa’nın bir diğer eski başbakanı olan Alain Juppe’yi oyların yüzde 67’sini alarak geride bıraktı.

Fransız vatandaşların katıldığı oylama sonucunda merkez sağın cumhurbaşkanı adayı seçilen Fillon, aynı zamanda cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de favorisi olarak gösteriliyor.

Önümüzdeki yıl nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Fillon, hükümet partisinin adayı olarak belirlenecek kişiyle ve aşırı sağdan Marine Le Pen ile karşı karşıya gelecek.

Geçen hafta yapılan ön seçimin ilk turunda Fillon sürpriz bir şekilde oyların yüzde 44’ünü alarak ilk sırada yer almıştı. Fransa’nın Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise yarıştan elenmişti. Sarkozy elenmesi sonrası destekçilerine ikinci turda Fillon için oy kullanmaları çağrısında bulundu.

Fransa’da yapılan son kamuoyu yoklamaları, merkez sağın adayının, ikinci turda aşırı sağın adayı Marine Le Pen’i geride bırakarak cumhurbaşkanı seçileceğini gösteriyor. İktidardaki Sosyalist Partiye destek ise düşük seviyede.

SARKOZY’NİN BAŞBAKANIYDI

Cumhurbaşkanlığı yolunda önemli bir adım atan François Fillon, ilk kez 1981’de Fransa Parlamentosunun alt kanadı olan Ulusal Meclise girdi. 1993-2005 yılları arasında bakan olarak çeşitli hükümetlerde görev yaptı.

Fillon, 2007’de Dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından başbakan olarak atandı. 2012’de François Hollande cumhurbaşkanı seçilene dek bu görevde kaldı.

Muhafazakar kesimi temsil eden Fillon, yabancılara ve Müslümanlara yönelik sert tutumu ile biliniyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine de karşı.

EMEK DÜŞMANI POLİTİKALARIN TEMSİLCİSİ

Eşi Gallerli olan Fillon, İngiltere’nin kamuyu özelleştirerek serbest piyasayı güçlendiren mali politikalarıyla bilinen Eski Başbakanı Margaret Thatcher’ı örnek alıyor. Fillon, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde kamu harcamalarını azaltacağını ve işverenlere vergi kolaylıkları getireceğini söylüyor.

Fillon, kamu sektöründeki yarım milyon kişiyi beş yıl içinde işten çıkarmaktan, 35 saat olan haftalık çalışma süresini artırmaktan, bu süreyi kamu sektöründe 39 saate çıkarmaktan söz ediyor. Fillon’un ekonomi alanındaki diğer vaatleri ise emeklilik yaşını 62’den 65’e yükseltmek, kurumlar vergisi oranını yüzde 33’ten yüzde 25’e indirmek.

Fransa Parlamentosu tarafından onaylanacak kotalarla ülkeye göçün azaltılarak ‘olabilecek en düşük’ seviyeye indirilmesini savunan Fillon haşema ile plajlara ve denize girilmesinin ülke çapında yasaklanması gibi ‘önlemler’in de savunucusu.
Fillon ayrıca, Rusya ve İran’la daha yakın ilişkiler geliştirilmesini destekliyor, eşcinsel çiftlerin çocukları evlat edinmelerinin yasaklanması istiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tarsus’ta magandalar can aldı

SONRAKİ HABER

Türkan Elçi: Ne iddianame ne tanık ne de sanık var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa