Türkiye’de okullar ve yurtlar güvenli değil!
Öğrenci yurdundaki yangınla ilgili Evrensel’e konuşan Gündem Çocuk Derneği "Kapatılmasaydık yurtların denetimi için eğitimlerimiz uygulanacaktı" dedi.
Erdi TÜTMEZ
İstanbul
Adana'nın Aladağ ilçesindeki 3 katlı Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda yangın çıktı Yurtta çıkan yangında hayatını kaybeden öğrenci sayısı artarken, çok sayıda öğrenci de yaralandı.
Yangının çıkış kaynağıyla ilgili belirsizlik sürerken, son yıllarda okullarda ihmaller nedeniyle ölümlerin sayısı da giderek artıyor. Bu noktada OHAL Kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameyle kapatılan dernekler arasında bulunan Gündem Çocuk Derneği de okullarda ve yurtlarda yaşanan bu ihmalleri takip ediyordu. Kapatılmadan önce Gündem Çocuk Derneği'nin Milli Eğitim Bakanlığı ile daha güvenli okul yaratmak için yürüttüğü proje kapsamında yapılan okul incelemeleri de okullarda çok sayıda riskin olduğunu gözler önüne sermişti. Dernek, çeşitli ihmâller nedeniyle eğitim ortamında yaşanan çocuk ölümlerini önlemek için yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ve kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyordu. 2013 Kasım’ında çocukların okullarda güvenli bir eğitim alabilmesi için dernek ile MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü arasında ‘Okullarda Fiziksel Güvenlik Standartları Protokolü’ imzalanmıştı.
Dernek bu proje kapsamında okullara ve yurtlara gidip çeşitli tedbirler alıyordu. Okulların eksiklerinden yola çıkılarak Türkiye'deki tüm okulların uyması gereken liste oluşturuyordu. Derneğin kapatılmadan önce yaptığı çalışmalarda ise Türkiye’de okullarda ve yurtlarda tablonun iç acıcı olmadığı ortaya çıkmıştı.
Dernek yöneticileri, geçtiğimiz yıl Aljazeera’ye yaptıkları açıklamada "Okullar bakım ve onarıma yeterli kaynak ayıramıyor. Kaynak ayrılsa bile yeterli teknik projelendirme desteği alınmadan yapılanlar da sorunlu ve eksik oluyor. Örneğin yeni ve çalışır durumda olan yangın dolabının önüne başka bir dolap getirilmiş ve sabitlenmiş. Yangın dolabına erişim imkansız.” demişti.
GÜNDEM ÇOCUK DERNEĞİ: KAPATILMASAYDIK YURTLARIN DENETİMİ İÇİN EĞİTİMLERİMİZ UYGULANACAKTI
Adana’daki yangının ardından gazetemize konuşan Gündem Çocuk Derneği yöneticilerinden Mehmet Onur Yılmaz, ‘üzgünüz’ açıklamasında bulundu. Derneğin kapatılmasının ardından Kasım ayında okullarda ve yurtlarda çeşitli denetlemeler için planlamalar yaptıklarını anlatan Yılmaz, “Kasım ayı içerisinde denetim için kullanılacak kontrol listeleri ve standartlarını yayınlayıp eğitimler verecektik. Sponsorları bulmuştuk, uygulamaya başlanacaktı. Milli Eğitim Bakanlığı ile olan protokoldeki başlıklardan biri de okullarda ve yurtlarda doğalgaz yerine odun sobası, kömür sobası gibi ısınma yöntemlerini engellemekti. Bunlarla ilgili çok basit tedbirler vardı. Engelleyemediğimiz için özür dileriz.” ifadelerini kullandı.
2015’TE EN AZ 875 ÇOCUK ÖNLENEBİLİR SEBEPLERDEN YAŞAMINI KAYBETTİ
Gündem Çocuk Derneği’nin hazırladığı Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı 2015 Raporu’na göre, 2015 yılında en az 875 çocuk önlenebilir sebeplerden dolayı yaşamını kaybetmişti. Rapor çeşitli ihmaller nedeniyle çocuk ölümlerinin son yılllarda arttığını gösteriyordu.