Erhan Bener’in romanlarında kadınlar
Erhan Bener üç romanında kadın kahramanları toplumun çeşitli kesimlerinden ve oldukça ilginç özellikler taşıyanlar arasından seçiyor.
Mustafa ASLAN
Erhan Bener’in romanları kadın erkek ilişkileri üzerine kurulmuş gibi görünse de toplumsal yaşamımızın yolunda giden yönlerini, ama daha çok da zikzaklarını, bozukluklarını gösteriyor. Everest Yayınları arasında okura sunulan Yalnızlar, Böcek ve Loş Ayna adlı romanları üzerinden örneklemeye çalıştığımız toplumsal yaşamdaki altüst oluşumuzu gösterir yönlerini kimi zaman bizim dışımızdaki bağlantılarını da irdelemeyi, aktarmayı uygun görüyor.
LOŞ AYNA’YA YANSIYANLAR
Erhan Bener üç romanında kadın kahramanları toplumun çeşitli kesimlerinden ve oldukça ilginç özellikler taşıyanlar arasından seçiyor. Aslında Bener’in romanlarında erkeklerin dünyası ağırlıklı olarak verilse de kadınlar olayların gidişatını belirliyor. Yalnızlar’da dul bir kadının günlük yaşamda karşılaştığı zorluklardan söz ediyor.
Mahide adlı kahramanı sayesinde özgür bir kadın tipinin çizildiği Loş Ayna’da, Abanoz Sokağı Yalnızlar’da bir yandan Ankara’daki Bentderesi genelev kadınlarından söz ederken, bir yandan da bir kadının neler bekler sorusunun yanıtını arıyor. Bir cinayete kurban giden Mahide ile ilgili erkeklerin değişik adlandırmalarına yer verilen Loş Ayna’da erkek egemenliği her durumda duyumsanıyor. Dişlerini sıkarak, “Bir dişi köpek gibi önüne gelenle yatmak ister o,” diye mırıldandı. Biliyorum. Her şeyi biliyorum. Oysa Selçuk… Zavallı dostum. Ona nasıl anlatmalı. Mahide’nin o coşkun sevgiye layık olmadığını nasıl söylemeli, nasıl kanıtlamalı? Yerine konması gerekeni nasıl açıklamalı?” (Loş Ayna, s.84)
Evliliği bir ölüm olayına benzettiği Erhan Bener’in en çarpıcı romanları arasında sayabileceğimiz Böcek’te ise kadın karakter Binnur bir böceğe benzetiliyor.
Edebiyatımıza birçok roman armağan etmiş olan Erhan Bener’in Yalnızlar, Böcek ve Loş Ayna üzerinden kısaca anlatmaya çalıştığımız kadın izleğine romanlarında sıkça çıkıyor karşımıza. Kadınlar erkekler tarafından sürekli ezilen, yürümeyen evlilikler de ve yanlış eş seçimi sonucunda ölüm kurumuna dönüşen evlilik kurumu anlatılıyor. Kısacası, Bener yapıtlarında zaman zaman ülkemiz kadınlarının yaşam içindeki durumlarının dökümünü yapıyor.