Gazeteci Hüsnü Mahalli tutuklandı
Gazeteci Hüsnü Mahalli "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ve "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" suçundan tutuklandı.
Hakkındaki soruşturma nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Savcısı Can Tuncay'ın talimatıyla 12 Aralık 2016 tarihinde Acıbadem'deki evinden gözaltına alınan Gazeteci Hüsnü Mahalli tutuklanarak cezaevine gönderidi.
Rahatsızlığı nedeniyle dün geceyi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde geçiren Hüsnü Mahalli, tedavisinin ardından İsanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısına yaklaşık 1 saat ifade veren Mahalli, tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.
Hakimlikte, savcılık ifadesini tekrar eden Hüsnü Mahalli hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği Hüsnü Mahalli'nin "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ve "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" suçundan tutuklanmasına karar verdi.
Hakimlik kararında, Mahalli'nin ulusal ve uluslararası alanda belirli takipçi kitlesi bulunan televizyon kanallarında program sunan, köşe yazarlığı yapan bir kişi olduğu anlatılarak, şüphelinin 2 Aralık 2016 Ayşenur Arslan'ın yaptığı Halk Tv Medya Mahallesi programında yapmış olduğu konuşmalara yer verildi.
Mahalli'nin bu konuşmalarda "Cumhurbaşkanı ve hükumet üyelerinin terör örgütlerinin arkasında olduğunu ima ederek, Suriye'de yaşanan olaylardan Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin sorumlu olduğunu" iddia ettiği belirtilen kararda, gerçek durumun bu şekilde olmadığı öne sürüldü.
Kararda, Mahalli'nin Türkiye ve Ortadoğu'da tanınan ve bilinen bir gazeteci olduğuna işaret edilerek, Mahalli'nin“Türkiye Cumhuriyeti'ni terör örgütlerine destek olmakla ve Suriye'yi mahvederek orada akan kandan ülkemizi, hükumetimizi ve Cumhurbaşkanımızı sorumlu tutarak dünyaya bu şekilde gerçek olmayan beyanda bulunup açık bir şekilde iftira dolayısıyla onur kıracak nitelikte hakaret niteliği taşıyan beyanlarda bulunduğu" iddia edildi.
'CEZAEVİNDE TEDAVİ EDİLEBİLİR'
Mahalli'nin “Seni ve Mavi Marmara'yı satanlara iki laf etsene" ve “Halep ruh hastalarının işi bitti, 5 yıldır onlara yardım edenler ne olacak" şeklinde attığı tweetlerinin hakaret niteliğinde olduğu savunulan kararda, Mahalli'nin ifadesinde MS hastası olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini söylediğine değinildi. Kararda, Mahalli'nin gözaltındayken de talebi doğrultusunda hastaneye kaldırıldığı ve tedavisinin cezaevinde de yapılabileceği anlatıldı. Tutuklama gerekçesi olarak delillerin henüz toplanmamış olması, şüpheliye öngörülen suç için istenen ceza miktarı gösterildi.
Kararda, “Şüphelinin sorguda gözlemlenen savunma ve davranışları serbest kalması halinde delilleri yok edeceği, gizleyeceği veya değiştireceği, suçun mağduru ve tanıkları üzerinde baskı kurma girişiminde bulunacağı yolunda kuvvetli suç şüphesi uyandırmıştır. Şüphelinin adli kontrol tedbiriyle serbest kalması halinde suçun hiçbir karanlık nokta kalmadan tüm unsurlarıyla ortaya konularak aydınlatılması bakımından sakıncalı olacağı kanaatine varılmıştı. " denildi.
MAHALLİ'NİN İFADESİ
Gazeteci Hüsnü Mahalli savcıya verdiği ifadesinde "Bana isnat etmiş olduğunuz suçlamayı anladım. Öncelikle şu sözü belirtmek isterim ki, ben 2011 yılının ortalarında ve Arap Baharı olarak tabir edilen döneme kadar mevcut hükümet politikalarını desteklemekteydim. Bu konuda yazı ve söylemlerim de mevcuttur. Ancak, belirttiğim dönemlerden sonra hükümetin bu yöndeki politikalarını eleştirmeye başladım. IŞİD, El Nusra gibi terör örgütlerinin gerek sosyal medya gerekse yazılı ve görsel basın ve diğer platformlarda yaptıkları propaganda faaliyetlerinin içeriği açık kaynaklardan tespit edilebilmektedir. Ben söz konusu tespitlere dayanarak hükumetin bu konuda duyarlı olmasını, bu gibi değerlendirmelerin ülkemizi ve hükumetimizi uluslararası camiada zor durumda bırakacağını, duyarlı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak belirttim. Bu söylemlere muhatap olan hükumetimizin ve devletimizin uluslararası camiada mağdur olmaması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet ve milletinin zor durumda kalmaması için uyarılarda bulundum. Atılı suçlamaya muhatap olmak benim için onur kırıcıdır. Benim, Türkiye Cumhuriyeti Hükumetinin saygınlığını zedeleyebilecek şekilde bir olgu itham etmem söz konusu değildir. Ben 2011 yılına kadar, hükumetimiz ile Ortadoğu ülkeleri arasında dostluk ilişkileri kurulmasına ve geliştirilmesine aracılık ettim, hükumetimize bu konuda danışmanlık da yaptım."
ERDOĞAN'IN TAVSİYESİYLE TC VATANDAŞI OLDUM
"Ben Ortadoğu'da tanınan bir gazeteciyim. Türkiye Cumhuriyeti adına danışmanlık yaptığım için Arap medyasında benim için Türk ajanı söyleminde bulunulmuştur. 2011 yılı Şubat ayında da, dönemin başbakanının tavsiyesiyle Türk vatandaşı oldum. Anlattığım nedenlerle suçlamayı kabul etmiyorum. Benim Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ve Cumhurbaşkanına hakaret etmek söz konusu olamaz ve kendime hakaret olarak sayıyorum.
MS HASTALIĞIM VAR
Ayrıca benim nörolojik MS hastalığım bulunmaktadır. Gözaltındayken rahatsızlanmam sonucu doktorların tedavi görmem yönündeki ısrarlarına rağmen ifade vermek amacıyla adliyeye geldim. Yeniden hastanede tedavi olmam gerekmektedir. Sağlık sorunlarımı devlet büyüklerimiz de bilmektedir." dedi.
Daha sonra Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen Mahalli, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.
Gazeteci Hüsnü Mahalli "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ve "Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret" suçundan tutuklandı. (MEDYA SERVİSİ)