İşçiler fabrikalarında komitelerini kurmalı
EMİS'le TİS görüşmelerini sürdüren Schneider işçileri: İşçiler, kendi işyerlerinde örgütlülüklerini kuracaklar. Bunun yolu da komitelerden geçiyor.
Uğur ZENGİN
İstanbul
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile patron sendikası EMİS arasında toplam 2 bin 200 işçiyi ilgilendiren grup toplusözleşme görüşmeleri sürüyor. Yapılan son görüşmede 14 maddede daha anlaşma sağlanırken, EMİS tarafından dayatılan 3 yıllık sözleşme teklifi, 2 yıllık olarak revize edildi. Birleşik Metal-İş’in saat ücretlerine 2 TL artış ve üzerine yüzde 12 zam talebine karşılık, patronların birinci altı ay için yüzde 6 ve ikinci altı ay için yüzde 4’lük zam önerisi değişmedi. Böylece anlaşma sağlanamayan madde sayısı 35’e oldu.
Görüşmeler sürerken işçiler bir yandan, Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Bekaert işçilerinin grevi ile Türk Metal Sendikasının ERDEMİR’de süren görüşmelerini, diğer yandan ise OHAL uygulamalarını yakından izliyor. Ücretleri EMİS’e bağlı diğer fabrikalardan (ABB, Alstom) daha düşük olan Schneider Elektrik işçileri, “Buralarda mücadele ateşi daha yüksek. Beklenti yüksek” diyerek işveren sendikasını uyarıyor.
‘İŞÇİNİN ONAYLAMADIĞI TİS İMZALANAMAZ’
İstanbul Samandıra’da kurulu Schneider Elektrik fabrikasında 50 kadar işçi çalışıyor. Sözleşme taslağının hazırlandığı dönemi, “Taslak hazırlığında komite toplandı, konuşuldu, işçilere soruldu. Talepler alındı. Şuan ortaya çıkan sözleşme işçinin bizzat hazırladığı sözleşme. Sendika bizim ortaya koyduğumuz sözleşmenin arkasında duruyor” sözleriyle anlatan işçiler, şimdi yapılan görüşmeleri yine komitede madde madde takip ediyor. Bir işçi şöyle devam etti: “Biz içeriye sözleşme verdik, giden hak var mı ya da gelen hak var mı? İmzalanan ne? Olanı kaybettik mi yoksa olmayanı aldık mı? Mesele o. Teslim olmamak için işçiler kendilerine güvenecek. Kendi işyerlerinde örgütlülüklerini kuracaklar. Bunun yolu da komitelerden geçiyor. Komitenin bilmediği, işçinin almadığı hiçbir karar toplusözleşmede imzalanamaz. İmzalanmış olsa herkes ayağa kalkar.”
GÖZLERİ ERDEMİR VE BEKAERT’TA
Samandıra'da çalışan Schneider işçilerinin bir gözleri Türk Metal’in ERDEMİR’de yürüttüğü sözleşme görüşmelerinde, diğer gözleri ise Birleşik Metal İş’in Bekaert grevinde. Aynı zamanda kendilerinden sonra sözleşme masasına oturacak işçilerin ise gözlerinin kendilerinde olduğunun altını çiziyorlar: “Türk Metal ERDEMİR’de 660 lira alıyorsa Birleşik Metal-İş 700 alsın. Birleşik Metal-İş’in söylediği tekliften bir kuruş geri adım atmaması lazım. Pazarlık payı ayrı bir şey ama kırmızı çizgileri olması lazım. 2015 MESS, Renault süreci var. Bütün fabrikaların gözü bizim üzerimizde, bundan sonra TİS imzalayacaklar bizi takip ediyorlar. Biz de onları takip ediyoruz.”
DIŞARIDA EYLEM YAPAMIYORSAK İÇERİDE İŞGAL YAPARIZ
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL direkt olarak işçilere de yöneldi. İşten atmalar arttı, Birleşik Metal-İş’in Gebze’de gerçekleştirmek istediği salon etkinlikleri bile OHAL gerekçe gösterilerek yasaklandı, işçilerin yürüyüşü ve basın açıklaması TOMA’larla gelen polislerce engellendi.... “Schneider işçileri OHAL konusunda ne düşünüyor?” diye sorduğumuz bir Schneider işçisi şu yanıtı verdi: “OHAL içindeyiz grev ertelenebilir mi? Evet böyle bir ihtimal var. EMİS ve MESS’in işçilerin taleplerine karşı verdiği talep ortak. Yani işçiye istediğini vermemek adına bir ortaklık var. OHAL’i, valilikleri kullanacaklar. Grev ertelenebilir. Şunu yapabilir miyiz bunu yapabilir miyiz derdimiz var. Ama arkadaşlar, ‘Dışarıda eylem yapamıyorsak içeride işgal yaparız’ diyor.”
GREVE ÇIKSAM DA ÇIKMASAM DA...
Kurulan komite yoluyla fabrikayı terk etmeme kararı alınırsa onun hayata geçirileceğini söyleyen bir işçi, fabrikanın eğilimini aktarıyor: “İşçilerin yüzde 80’i ‘Polisle karşı karşıya gelmem ama ekmeğim için kapıda yatmam gerekiyorsa, polis izin vermiyorsa içeride yatarım. Ama bu işi yine yaparım’ diyor. Terk etmeme kararı alırsak onu hayata geçiririz. Artık Schneider işçisi, ‘Ben greve çıksam da 1400 alıyorum çıkmasam da 1400 alıyorum’ düşüncesi var. İşçiler olarak bu ücreti yukarı çekmek için mücadele etmek gerektiğinin farkındayız. Bunun için mücadele edeceğiz.”