Gazi Sahnesi Samsun’un kalbidir
Samsun’da Gazi Sahnesi ve oyuncuları, halkı İlkadım Belediyesi tarafından kapatılacağı öne sürülen Gazi Sahnesi'ne sahip çıkmaya çağırıyor.
Hasan KOÇAK
Samsun
Samsun’da 1997 yılında açılan ve 1 Ocak 2017 tarihinde İlkadım Belediyesi tarafından kapatılacağı öne sürülen Gazi Sahnesi ve oyuncuları haftalardır kentin seyircilerine seslenerek sahnesine sahip çıkmaya çağırıyor. Karma Sahne Tiyatro grubunun sözcüsü ve aynı zamanda Karadeniz Tiyatrolar Birliğinin yönetiminde yer alan Metin Piyale ve ekipte yer alan diğer oyuncularla süreci konuştuk. Tiyatrocular Samsun’un tiyatro tarihini aktarırken, belediye başkanı ile yapılan görüşmeleri ve kapatılmaya karşı başlattıkları kampanyayı da anlattı.
20 yıldır tiyatroyla uğraşan Metin Piyale, ekibin iki yıldır Gazi Sahnesinde tiyatro yaptığını söylüyor. İlkadım Belediyesi Başkanı Erdoğan Tok’la yapılan görüşmelerde Gazi Sahnesinin kirasını yüksek olduğu ve ödeyemedikleri gerekçesiyle başka bir semte taşımak gibi bir yönteme geçildiğini söylüyor. “330 bin nüfuslu İlkadım ilçesi Samsun’un en büyük ve en merkezi ilçesidir. Başkanın yüksek dediği rakam ise yıllık bu nüfusa bölündüğünde komik bir rakamdır” diyen Metin Piyale, belediyenin yeni yer olarak gösterdiği Yıldıray Çınar Kültür Merkezinin salon büyüklüğü, donanımı fiziki yapıları ve konumunun ihtiyaçlarını gidermekten çok uzak olduğunu vurguluyor. “Gazi Sahnesi Samsun’un kalbidir. Çok merkezi kolay ulaşılabilir, kolay bulunabilir, insan akışının yoğun olduğu bir nokta. Seyirci sayısıyla ilgili de ciddi sıkıntılarımız var. Burası kapanırsa gidilecek ücra yerler işimizi daha zorlaştırır” diyen Piyale, bu sahnede 20 yıllık emekleri ve hatıraları olan insanların buna sahip çıkmak istediklerini belirtiyor.
SAMSUN’DA 16 TİYATRO GRUBU GAZİ’DE SAHNEYE ÇIKIYOR
Samsun Seyir Tiyatrosu Yönetmeni Öner Yıldırım 20 yıldır Gazi Sahnesinde tiyatro yapan bir grupta yer alıyor. “Bizler Samsun’da idol olmuş Gazi Sahnesinde tiyatro yapmaktan çok mutluyuz. Burada bizim dışımızda çevre illerden ilimizden öğrenciler, belediyeler, dernekler kurumlar etkinlikler gerçekleştirmekte, Samsun’da 16 tiyatro grubu bu sahnede tiyatro yapmakta. İki yıl önce sahneye epey para harcanarak restorasyon yapıldı, vali tarafından yeniden açıldı. samsun halkına tiyatro hizmeti götürüyoruz. Biz kapatılmasını istemiyoruz. Belediyeler hizmet kurumlarıdır. Ticari kaygılarla hareket etmemelidir. Gazi Sahnesi kapatılmasın” diyor.
Samsun seyir tiyatrosunda 7 senedir çalışan Arzu Gültekin ise “20 yıllık bir tiyatronun kapatılması akıl kârı değil. Hangi amaca neye hizmet ediyorlar bilmiyorum ama söyleyeceğim tek şey sahnemize kesinlikle dokunmasınlar” diyor.
Samsun Sanat Tiyatrosunun kurucularından Yaşar Gündem, 1997’de açılan Gazi Sahnesinin kent kültürüne önemli katkıları olduğunu söylüyor. AKP’nin bu sahneyi kapatmak istediğini belirten Gündem, AKP’li belediyelerin yıktığı sanat mekanlarına atıfta bulunarak şöyle diyor; “Emek Sineması, Taksim Atatürk Kültür Merkezinin başına gelenlerin yanında burası sahilde kum tanesi kalır.”
İŞÇİ SAHNELERİNDEN ODA TİYATROSUNA SAMSUN’UN SAHNELERİ
Samsun Düşevi Oyuncuları Genel Sanat Yönetmeni ve aynı zamanda Kent Tiyatroları Derneği Başkanı Cem Kaynar, Samsun’da tiyatronun tarihinin aslında çok eskiye dayandığını aktararak başlıyor konuşmasına; “Cumhuriyet öncesinde Bedia Muvahhit, Vasfi Rıza Zobu, Muhsin Ertuğrul, İstanbul’dan gemiyle turneye gelirlermiş. Hatta kaldıkları otelin çevresinde dönemin kabadayıları nöbet tutarak onları korurmuş. Bir ay boyunca turne yapıp buradan Fransa’ya giderlermiş. 1960’larda TEKEL’in işçi sahnesiyle birlikte 4 sahne varmış, sonra bizim de yetiştiğimiz Oda Tiyatrosu kurulmuş. Samsun’da belediyelerin tiyatroya bir bakış açısı ve politikaları yoktur. Çok değerli ünlü sanatçılar da yetiştiren 20 yıllık Gazi Sahnesinin kapatılmak istenmesini öğrendik. Sahip çıkmak için harekete geçtik, yetkililerle belediyeyle görüştük ancak istediğimiz bir çözüme ulaşamadık, bize tiyatro için uygun olmayan yerler gösterildi. en son bize yeni bir yer yapılacağı söylendi o da en az iki yıl sürer. biz de sahnemizin kapanmaması için bir dizi eylem kararı aldık, aslında sivil toplum örgütlerinden halktan iyi bir destek var, kitlesel bir eylem yaptık. Ancak basının durumu ortada, baskı altında taleplerimize eylemlerimize yeterli yer vermiyor, yerel basın bir şekilde yer vermek zorunda kaldı. Evrensel, Cumhuriyet gibi gazetelerde de çıktı. Sosyal medyada geniş yankı buldu, ülke çapında sahnemizi destekleyen kısa videolar oluşturduk yayımladık çok geniş sanat ve siyaset çevrelerinden destek var. Mücadelemiz devam edecek. Bu konuda tiyatroların söyleyeceği sözler değerlidir. Samsun’da tiyatrolar yaşamaya devam edecektir. Savaşların, şiddetin bu kadar arttığı bir dönemde tiyatronun değeri, toplumsal önemi parayla ölçülemez. Bize destek veren bütün samsunlu vatandaşlarımıza ve gazetenize teşekkür ediyoruz.
KÖY ÇOCUKLARI ÜCRETSİZ OYUNLARI SEYREDEMEYECEK
Tiyatro Küçükeller Genel Sanat Yönetmeni Fatoş İpekdal Özbenli 10 yıldır 500 bin çocukla buluştukları sahnenin kapatılıyor olmasından büyük üzüntü duyduğunu söyledi. İlçelerden köylerden gelen ekonomik sıkıntı çeken çocuklara ücretsiz perde açtıklarını belirten Özbenli, “Her yıl bu sahnede çocuk ve erişkin tiyatro festivalleri yapılıyor. Binlerce çocuk tiyatro izler. Hem de Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden farklı kültürlerden çocuklar gençlerin katıldığı zengin bir festival. Gazi Sahnesi kapanmasın eksikleri giderilerek 20. yılı kutlanıp yeni haliyle nice çocuğumuzu ağırlaması kahkahaları biriktirmesi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye, daha güzel oyunlar sergilemeye hazırız” diyor.