Murat Aksoy'un avukatları AİHM'ye başvurmaya hazırlanıyor
Tutuklu Gazeteci Murat Aksoy'un hukuk danışmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz 2 Eylül’den bu yana devam eden tutukluluk sürecini Evrensel'e değerlendirdi.
Meltem AKYOL
İstanbul
İstanbul’da gazetecilere yönelik “FETÖ” soruşturması kapsamında gözaltına alınan Murat Aksoy, 2 Eylül’den bu yana tutuklu. İddianame yazılmadan 110 gündür cezaevinde tutulan Aksoy’un tutukluluğuna yapılan bütün itirazlar reddedildi. “Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” iddiasıyla tutuklanan Aksoy’un dosyasında gizlilik kararı var, o nedenle “İşlediği iddia edilen suçların delilleri neler” avukatları dahi bilmiyor.
3 ayı aşkın bir süredir cezaevinde tutulan Aksoy’a hukuk danışmanı olarak destek veren Prof. Dr. Yaman Akdeniz yaşanan süreci Evrensel'e değerlendirdi. Akdeniz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruda bulunabileceğini söyledi.
19 Aralık’ta Murat Aksoy ile Avukatlar Sevgi Karan ve Ali Deniz Ceylan’ın görüştüğünü aktaran Akdeniz, “Mümkün olduğu kadarı ile moralini yüksek tutmaya çalışıyor ama ortada ne iddianame var ne de soruşturma dosyasında bir ilerleme” dedi.
- Prof. Dr. Yaman Akdeniz, tutuklu Gazeteci Murat Aksoy'a hukuk danışmanı olarak destek veriyor
YAZILARI VE TWEETLERİ NEDENİYLE SUÇLANIYOR
Murat Aksoy’un “TCK 220/7’de yer alan “Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçuna istinaden 110 gündür tutuklu olduğunu söyleyen Akdeniz, “Dosyada gizlilik kararı olduğundan bu suçu işlediği iddiasının delilleri neler bilinmiyor. Sadece gazeteci olarak yazmış olduğu bazı köşe yazıları ve sosyal medya platformu Twitter üzerinden attığı tweetlere istinaden bu suçlama ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz” dedi.
AİHM’YE BAŞVURU YAPILACAK
Tutuklama kararına avukatları aracılığı ile yapılan itirazların reddedildiğini aktaran Akdeniz, “Tutuklama kararına karşı yapılan itirazlar reddedildiği için tedbir ve öncelik talepli bir bireysel başvuru 29 Kasım 2016 tarihinde Anayasa Mahkemesine yapıldı. İç hukuk yollarının tüketilmesi için öncelikli olarak Anayasa Mahkemesine başvuru yapmak gerekiyor. Fakat, bugün itibarı ile Anayasa Mahkemesi ne tedbir talebini ne de öncelik talebini değerlendirdi ve başvuru hakkında verilmiş bir karar yok. Zaten, Anayasa Mahkemesinin 15 Temmuz sonrası yapılan ve 15 Temmuz ile ilgili başvurular hakkında bugüne kadar verilmiş tek kararı yok. Etkili bir iç hukuk yolu olmadığı durumlarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurulabilir. Bu durumda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruda bulunulacaktır” dedi.
KEYFİ BİR TUTUKLAMA İLE KARŞI KARŞIYAYIZ
İddianame olmaksızın Aksoy’un 3 ayı aşkın bir süredir cezaevinde olduğunu hatırlatan Akdeniz, “Ağır bir ihlal söz konusu ve Murat Aksoy ve benzer şekilde Atilla Taş 110 gündür tutuklu. Her iki dosyada da gizlilik kararı var ve her ikisi de örgüt üyeliği ile suçlanmıyor. Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmekle suçlanıyorlar. Fakat Yargıtaya göre bu suç ancak bir örgüte maddi yardım sunmak eylemiyle gerçekleştirilebilmektedir. Bu suçun gazetecilik yaparak, gazetelerde yazı yazarak ve tweet atarak işlenmesi mümkün değildir. Aksi yönde bir iddia varsa da o zaman derhal iddianamenin hazırlanması ve Murat Aksoy ve Atilla Taş’ın hakim karşısına çıkartılması gerekir. 110 gündür iddianame yazılamadı ve yargılamaya başlanılmadı. Bu arada yapılan itirazlar basmakalıp ifadelerle reddedildi. Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru beklemede kaldı. Dolayısıyla, tüm bunlar beraber değerlendirildiğinde tutuksuz bir şekilde soruşturulmaları veya yargılanmaları mümkünken keyfi bir tutuklama ile karşı karşıyayız. Bu söylediklerim 15 Temmuz sonrası tutuklanmış tüm basın mensupları için de geçerlidir ve amaç aslında muhalif gazetecilerin sözde meşru sebeplerle susturulmasıdır” ifadelerini kullandı.
‘SADECE YAZDIKLARIMLA SUÇLANIYORUM’
Murat Aksoy, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Fethullah Gülen cemaatine yönelik soruşturma kapsamında, 30 Ağustos’ta gözaltına alınmıştı. Aksoy, Atilla Taş, Mutlu Çölgeçen ve Gökçe Fırat Çulhaoğlu ile birlikte “FETÖ örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklanmıştı.
- Gazeteci Murat Aksoy 2 Eylül'den bu yana tutuklu
Tutuklanmasının ardından cezaevinden mesaj gönderen Murat Aksoy, “Sadece yazdıklarımla suçlanıyorum. Yazılarımda eleştiriler var. “FETÖ” örgütü arıyorlarsa kendi yandaş yazarlarına baksınlar. Bunu yaparlarsa dışarıda kimse kalmaz çünkü Fethullah güzellemesi yapmayan yandaş medya yok. 2013’te Yeni Şafak’ta yazdığım suç olmuyor, 2016’da T24’te yazdığım suç oluyor. Hükümeti eleştirmeyi Fethullah’ı desteklemekle bir tutuyorlar. Suç varsa yargılasınlar. Yargılanmaktan korkmuyorum çünkü bu örgütle hiç ilişkim olmadı” ifadelerini kullanmıştı.