22 Aralık 2016 01:17

Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu: Akademinin sessizliği acı verici

Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu Marmara Üniversitesindeki 32 akademisyen hakkında başlatılan disiplin soruşturmasını Evrensel'e değerlendirdi.

Paylaş

“Bu suça ortak olmayacağız”  başlıklı bildiriye imza attıkları için “Devlet memurluğundan çıkarılması” istenen Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, “Akademisyenler otoriter yönetimlerce her dönem rahatsız edici bulunmuştur. Merkezi otoritenin olduğu bir yerde özgürlükler gelişebilir mi? Düşünmekten korkan bir akademisyen ordusu yaratmış olursun” dedi. 

Barış bildirisinin ilk imzacılarından Marmara Üniversitesindeki 32 akademisyen hakkında başlatılan disiplin soruşturmasında, soruşturmayı yürüten komisyon akademisyenlerin ‘devlet memurluğundan çıkarılması’nı önerdi. Karar Rektörlük tarafından da uygun bulunarak, onay için YÖK’e gönderildi. Marmara Üniversitesinden, bildirinin ilk imzacıları arasında Prof. Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu, Prof. Dr. Özdemir Aktan, Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Prof. Dr. Fuat Ercan, Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu ve Dr. Egemen Cevahir gibi isimler yer alıyor. 

'DÜŞÜNMEKTEN KORKAN AKADEMİSYEN ORDUSU'

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Türkiye’de akademisyenlerin otoriter yönetimlerce her dönem rahatsız edici bulunduğunu dile getirdi. Katırcıoğlu, üniversitedeki meslektaşlarının sessizliğini de eleştirdi: “Üniversitedeki akademisyen arkadaşlarımızın tavırları daha acıtıcı. Sessiz kaldılar. Hem öğrencilik hem de akademisyenlik yapmış biriyim Marmara Üniversitesinde. İşin bu noktaya gelmesine sessiz kalınması üzücü. Osmanlı’da ilmiye denilen kavram önemli bir kavramdı. Otoritenin dikkate almak zorunda olduğu bir grup insanı ifade ediyordu bu kavram. Ancak şu anki tabloda ilmiyenin bitmiş olduğunu görüyoruz. İmzacı akademisyenlere dönük bu kadar antidemokratikleşmeye sessiz kalınması akademisyenliğin sıradanlaştığını gösteriyor.”  AKP Hükümetinin iktidara gelirken YÖK’ü kaldıracağı vaadinde bulunduğunu hatırlatan Katırcıoğlu, “Ancak gelinen noktada daha da kurumsallaştırdığını görüyoruz. Merkezi otoritenin olduğu bir yerde özgürlükler gelişebilir mi? Düşünmekten korkan bir akademisyen ordusu yaratmış olursun” diye tepki gösterdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Esnaf: Bu kredi ancak 1-2 ay nefes aldırır

SONRAKİ HABER

Alluş: Moskova Deklarasyonu insanlığa karşı suç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa