TP’de özelleştirmeye izin vermeyeceğiz
Petrol-İş Sendikası, Türkiye Petrolleri’nin özelleştirmesine karşı çıkıyor.
Türkiye Petrolleri’ndeki (TP) sondaj, kuyu tamamlama ve jeofizik operasyonların 2017 yılı itibariyle TPIC’e devredilmesiyle kurumda büyük daralmaya gidilmek isteniyor. Petrol-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül, “Devlet Türkiye Petrolleri birimlerini tamamen daraltarak özelleştirme yapmayı hedefliyor. Ancak biz Petrol-İş Sendikası olarak buna izin vermeyeceğiz” dedi.
Türkiye Petrolleri’ndeki (TP) sondaj, kuyu tamamlama ve jeofizik operasyonların 2017 yılı itibariyle TPIC’e devredileceği söyleniyor. Petrol-İş Sendikası taşeronlaştırmaya karşı çeşitli eylemler yaptı. Türkiye Petrollerinde çalışan 850 işçiyi güvencesizleştirecek olan devre ilişkin gelişmeleri Petrol-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül ile konuştuk. Türkiye Petrollerinde sondaj, kuyu tamamlama, workout, Arama Daire Başkanlığına bağlı Jeofizik Operasyonlar Müdürlüğünün Kanal Adaları’nda kurulan Turkish Petroleum International Company’e (TPIC) devredileceğini söyleyen Gül, “Biliyorsunuz ki bir kurumda daralma ya da devretme olduğunda orada ilk önce çalışanlar gider. Bu da bir özelleştirme biçimi. TPAO Özelleştirme İdaresi tarafından özelleştirilse hedefimiz belli olacaktı ama burada devlet Türkiye Petrolleri birimlerini tamamen daraltarak özelleştirme yapmayı hedefliyor. Ancak biz Petrol-İş Sendikası olarak buna izin vermeyeceğiz. Hiçbir şekilde TPAO’nun daralmasını istemiyoruz” dedi.
2 YILDIR İŞÇİ ALIMI YAPMIYORLAR
Birçok faaliyetin taşerona devredilmesine ilişkin henüz resmi bir bildirimde bulunulmadığını ifade eden Gül, bunun sözlü olarak ifade edildiğini dile getirdi. Birkaç hafta önce Enerji Bakanlığında yapılan toplantıda müsteşara da taleplerini ilettiklerini aktaran Gül, 1954 yılından beri Türkiye Petrolleri’nin sondajını kendisinin yaptığını ve TPAO birimlerinin birbirine bağlı olduğunu söyledi. Buradaki amacın Türkiye Petrolleri’ni tamamen özelleştirme ya da saha hizmetlerinin tamamını taşerona geçirip güvencesiz çalışmanın önünü açmak olduğunu vurgulayan Gül, TPAO’ya 2 yıldır işçi alımı yapılmadığına dikkat çekti. Bu hamleyle ‘işçi yükünün’ de sırtlarından atmak istediklerini belirten Gül, güvencesiz çalışmayı ve taşeronlaştırmayı kabul etmediklerini söyledi.
BATMAN VE ADIYAMAN DAHA FAZLA ETKİLENECEK
İtirazlarının “Sendika üye kaybetmekten korkuyor” şeklinde çarpıtılmak istendiğini ifade eden Gül, “Bizim 35 bin üyemiz var ve 1000 üyeyi kaybetmemek için uğraştığımızı düşünüyorlar. Tabii ki her bir arkadaşımız bizim için önemli ama bizim derdimiz onların güvenceli çalışması. Bu özelleştirmenin sosyal boyutu da var. Lüleburgaz’da Ankara’da iş sahası daha fazla olabilir ama Batman eşittir Türkiye Petrolleri. Adıyaman yine öyle. Burada iş barışını bozmuş olacaklar. Kurumdaki daralma ve güvencesizleşme bu şehirlerdeki sosyal yapıyı da alt üst edecek. Aileler etkilenecek. Bu nedenle biz üye kaybını değil emekçilerin yaşamını düşünüyoruz. Jeofizik mühendisleri, bilim insanları da Türkiye Petrolleri’ne sahip çıkmalı” dedi.
ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE EYLEMLER YAPACAĞIZ
Yönetimin TPAO’da çalışan işçilerin kıdem tazminatlarını ödeyip TPIC’e geçirmek istediğini kaydeden Gül, “TPAO Genel Müdürlüğünde, Batman’da, Adıyaman’da ve her yerde bu işlerin TPAO tarafından yapılmasını istiyoruz. TPIC dediğimiz firmanın TPAO’nun altında çalışmasını istiyoruz. Petrol-İş Sendikası da bu konuda mücadeleye devam edecek. Önümüzdeki günler eylemler yapmayı planlıyoruz. Genel Başkanımız da bu konuda Çalışma Bakanlığına bir rapor verdi. Güvencesiz ve taşeron çalışmaya izin vermemek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)