24 Aralık 2016 03:24

Muhtar İstihbarat Teşkilatı

Erdoğan’ın muhtarlara muhbirlik talimatının ardından İçişleri Bakanlığı 81 ilin valisine, muhtarlarla her ay düzenli olarak toplanması talimatı verdi.

Paylaş

Cumhuriyet Gazetesinden Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın muhtarlara muhbirlik talimatının ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu doğrudan il valilerine, muhtarlarla her ay düzenli olarak toplanması talimatı verdi. Talimata göre önce kaymakamlar, her ay ayrı bir ilçede emniyet müdürü, jandarma komutanı, STK temsilcileri ve muhtarlarla güvenlik toplantıları düzenleyecek. Ardından valiler, sadece muhtarlarla bir araya gelecek. Valiler ayrıca, “halk buluşmaları” adı altında her ay vatandaşlarla da bir araya gelecek. Hazırlanacak değerlendirme raporları her ay Ankara’ya, İçişleri Bakanlığı’na gönderilecek.

Erdoğan, bugüne kadar Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 32 kez mahalle ve köy muhtarları ile bir araya geldi. Toplantılarda Erdoğan, sık sık muhtarlara terörle mücadele görevi verdi. Erdoğan, açıklamalarında, “Bu süreçte muhtarlara çok iş düşüyor. Muhtar kendi mahallesinde, köyünde, hangi evde kim oturuyor, bunu bilmeyecek mi, bilecek. Bu terörist midir, değil midir? Bunu oradaki en yakın güvenlik gücüne, karakoluna her yerine bildirecek” yönünde ifadeler kullandı.

SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Erdoğan, son muhtarlar toplantısında da “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başı olarak, PKK’siyle, DEAŞ’ıyla, FETÖ’süyle, DHKP-C’siyle ve tüm diğerleriyle, adı, söylemi, yöntemi ne olursa olsun, tüm terör örgütlerine karşı millî seferberlik ilan ediyorum. Her kim, bu örgütlerin çalışmalarıyla, elemanlarıyla ilgili herhangi bir şey görürse, duyarsa, malumat sahibi olursa, hemen güvenlik güçlerimize bilgi vermelidir” dedi.

 {{299539}}

İHBAR HATTI YETMEDİ

Erdoğan’ın muhtarlara muhbirlik talimatının bir gereği olarak İçişleri Bakanlığı “Muhtar Bilgi Sistemi” kurdu. T.C. kimlik numaraları ile sisteme giren muhtarlar, “ihbar, şikâyet, istek, görüş ve önerilerini” ilgili kuruma aktarabiliyordu. Ancak bu sistemin de yeterli olmadığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı genelge ile ortaya çıktı.

TALİMAT DİREKT VALİYE

İçişleri Bakanı Soylu, “Vatandaşla Buluşma” başlıklı yazısını il valiliklerine değil, doğrudan “81 il valisi adına” gönderdi. Yazıda Soylu, “Valilerimiz ilde devletin ve hükümetin temsilcisi, il genel idaresinin başı ve mercii konumundadır. Bu sıfatları ile vatandaşlarımızın istek, öneri ve şikâyetlerini alıp değerlendirmekle görevlidirler. Bu görevlerini yerine getirirken vatandaşlarımızın kendilerine veya ilgili idari birimlere ‘müracaatları beklenmeden’ toplumun tüm kesimlerine daha geniş bir şekilde ulaşılmalıdır” ifadelerini kullandı. Soylu, valilerin başkanlığında, kaymakamlar, il idare şube başkanları ile toplumun farklı kesimlerinin katıldığı düzenli toplantıların yapılmasını, toplantıların da “basına kapalı” olmasını istedi.

Valiler ve kaymakamlar doğrudan vatandaşlarla da bir araya gelecek. İlçe, bölge, mahalle ve köylerde yine her ay düzenlenecek toplantılarda istek, şikâyet ve öneriler alınacak. Her toplantının sonunda değerlendirme raporları hazırlanacak. Toplantıda görüşülen konuların, alınan kararların ve bunların üzerine valinin ya da kaymakamın değerlendirmesi birer sayfalık raporlar halinde her ay bakanlığa gönderilecek. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Almanya, yalan haberlere karşı harekete geçiyor

SONRAKİ HABER

Şeyh Bedreddin'in eylem felsefesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa