24 Aralık 2016 08:07

Özgür Gündem’in manşetini okumak ‘suç!’ oldu

Kapatılan Van TV çalışanları ifadeye çağrıldı, Özgür Gündem'in manşetini okumaları ve HDP milletvekiliyle telefon bağlantısı soruldu.

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararname (KHK) ile 28 Eylül’de yayını kesilen Van TV’nin çalışanları “Örgüt propagandası yaptıkları” iddiasıyla ifadeye çağrıldı. Terörle Mücadele Ekipleri (TEM) kanal çalışanlarını arayarak, vermeleri gereken ifadelerinin olduğunu söyledi. 

4 KİŞİ İFADEYE ÇAĞRILDI

Çalışanlarının yürütülen bir soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldığını söyleyen Van TV Genel Yayın Koordinatörü Serdar Altan, “Şu ana kadar ekrana çıkan 4 kişi arandı. Sunum yaptıkları haberlerden dolayı bu arkadaşlarımız ifadeye çağrıldı. ‘Terör örgütü propagandası’ yapmakla suçlanıyorlar” dedi.

Bu kapsamda ifadeye çağrılan isimlerden biri Van TV’de  yayınlanan Gündoğumu isimli programın sunucusu Kadir Cesur. Cuma günü ifade verdiğini aktaran Cesur yaptıkları haberlere ilişkin sorular sorulduğunu aktardı. Cesur,  “Özgür gündem gazetesi ile ilgili aslında. Sabah haberlerinde bütün gazetelerin manşetlerine yer veriyorduk. Ben de sunucu olarak elimden geldiğince tüm gazetelere yer vermeye çalışıyordum. Özgür Gündem gazetesinde PKK hakkında, AKP hakkında bir takım  haberler yazıyordu. Böyle olunca da işte ‘dolaylı olarak örgüt propagandası’ yaptığım sayılmış. Ben de durumu anlattım, sonuçta bu gazete belirttiğiniz tarihte resmi olarak yayın yapan bir gazete ben de bütün gazeteleri okuduğum gibi o gazeteyi de okudum. Savunmam da bu şekilde oldu” dedi.

MİLLETVEKİLİNİN TELEFON BAĞLANTISI DA SORULDU

Van Milletvekili Lezgin Botan ile yapılan bir telefon bağlantısının da sorulduğunu söyleyen Cesur, “Lezgin Botan programa bağlanmıştı. “Yüksekova’daki yurttaşların mağduriyeti nasıl giderilir” sorusuna karşılık olarak milletvekilinin açıklamaları olmuştu. Bu açıklamaların içerisinde de yine “örgüt propagandası, halkı galeyana getirme vs...” bunların olduğunu söyledi polisler. Bunların tamamının dökümü var ellerinde. İki tarihte daha benzer şeyler olmuş. Bir de bahsi geçen tarihlerde zaten RTÜK televizyonumuza cezai işlem uygulamıştı. Mesela Özgür Gündem gazetesinin birinci sayfasını okuduğumuz zaman ceza yemiştik, Lezgin Botan’ı bağladığımızda RTÜK’ten ceza yemiştik zaten. Soruları da “zaten RTÜK de ceza vermiş” denilerek soruluyordu” dedi. Cesur, kendisi dışında 3 kişinin daha ifadeye çağrıldığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

2005 yılında yerel yayına başlayan ve 17 Ocak 2013’te ulusal uydu yayına geçen Van TV, 28 Ekim 2016 tarihinde çıkarılan KHK ile kapatılmıştı. Aynı KHK ile Hayatın Sesi TV, İMC Jiyan TV de dahil 12 televizyon kanalı ve 11 radyonun da yayınına son verilmiş, bu kurumların mallarına da el konulmuştu. kapatılmıştı. Bu kapsamda kapatılan Zarok TV ve Yön FM ise çıkarılan yeni bir kararla açılmıştı. 
 

ÖNCEKİ HABER

Lüleburgaz'da partilere yönelik saldırı protesto edildi

SONRAKİ HABER

5 ilde açılacak çocuk cezaevi Avrupa standartında olacakmış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa