24 Aralık 2016 17:17
/
Güncelleme: 25 Aralık 2016 10:52

Tarım işçilerinin içinden bir film: Bir varmış bir yokmuş

Volkan PEKAL
Adana

İş bitiminde çadırına gidecek olan bir tarım işçilerinden biri soruyor: "Bakanlar da mı burada otuyor? Gidip anlatsak. Bizi çok çalıştırıyorlar desek" Bu sözler devlet bürokrasisinin yanı başında, Ankara kırsalında bir marul tarlasında tarım işçilerinin zorluklarla dolu yaşamına tanıklık eden Kürt  yönetmen Kazım Öz'ün mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları haksızlıkları anlatan  2014 yapımı He bû tune bû (Bir varmış, bir yokmuş) filminden.

Film Adana'da ilk kez İMO Adana Şubesi'nin organizasyonu ile Adana'da Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde gösterildi. Tarlaya ekilmesinden, toplanıp bir markette vatandaşın sepetine gidene kadarki süreçte tarım işçilerini emeğini ve çavuş, patron, komisyoncu çelişkilerini işçilerin gözünden anlatan filmde Yola çıktıkları Batman'dan Ankara tren garına varışlarına, çalışmalarına, öğle paydosundan, hastane kapılarına, barındıkları çadırlarına, yaşayamadıkları sevdalarına kadar tarım işçilerinin her anına Öz'ün kamerasından şahit oluyoruz. Aylar boyunca işçilerin arasında kamerası ile filmin bir parçası halin gelen Öz'ün  kurmaca olarak sunduğu film bir tarım işçisi ailenin gerçekte yaşadıkları anların kurgulanmasından oluşuyor. Be bu özelliği ile belgesel niteliği de taşıyor.

7'DEN 70'E AİLE SİGORTASIZ ÇALIŞIYOR

Gösterim sonrası konuşma fırsatı bulduğumuz Öz, yaptığı iş gereği bir otelin lüks bir odasında da bir çadırın içerisinde yer yatağında da yattığını belirterek bu ikisi arasındaki çelişkinin en belirgin görüldüğü yerin tarım işçiliği olduğu bu filmi çekmeye karar verdiğini dile getirdi. Bu filmin yalnızca bir Kürt hikayesi olmadığını dile getiren Öz, "Çekimler boyunca gördüklerim beni etkiledi. Farklı bir açıdan meseleye bakmama sebep oldu. 12 yaşından 70 yaşına kadar tüm aile sigortasız çalışıyor. Bunun karşılığını bile alamıyorlar. Kürt sorunu bu insanları güvencesiz çalıştırmak için de çözülmüyor diye düşündüm" dedi.

KÜRTÇE FİLMLER ÜZERİNDE EKONOMİK BASKI VAR

Türkiye'de filmlerin bütçesini bulmanın zor olduğunu ifade eden Öz, Kürtçe film yapan bir yönetmen olarak ekonomik baskıyı yoğun bir şekilde yaşadıklarını söyledi. Şavaklar belgesel filminin politik bir film olmamasına rağmen Kürtçe olması dolayısı ile politik bir film olarak algılandığını dile getirdi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çayırhan’da çakal sofrası

Çayırhan’da çakal sofrası

AKP iktidarının özelleştirmek istediği Çayırhan Termik Santrali ve maden işletmesinin ‘adrese teslim’ ihalesi bugün gerçekleştirilecek. İşçiler ve kamuoyu özelleştirmeye karşı çıkarken, adrese teslim ihaleye sicili kabarık patronların katılması bekleniyor. Çayırhan’ı yutacak sofrada IC İçtaş, Cengiz, Kolin, Limak, Alagöz, Ciner, Yıldızlar SSS var. Ödenmeyen işçi ücretleri madenin satış fiyatından fazla!

317.36 milyon TL: Yunus Emre Termik Enerji Santralinin son 3 ayda ürettiği elektriğin değeri

204.9 milyon TL: Aynı dönemde 1000 işçinin ortalama ücretlerden patrona 'maliyeti'

0 TL: Şirket 2021, 2022 ve 2023 yıllarında hiç vergi ödemedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et