Ayinesi Play-Off Olan Lig
Play-off uygulamasına, şüphesiz ki kendini bilmez bir teknik direktörün masör ile kurduğu doping tezgahı yüzünden ara verilmedi.
Alper KAYA
Geçtiğimiz hafta, Bölgesel Amatör Lig’de bir önceki sezon devre arasına lider giren takımların akıbetlerini yazmış; Play-Off sistemine de sonra değineceğimi ifade ederek yazıyı sonlandırmıştım.*
2010’dan bu yana oynanmakta olan Bölgesel Amatör Lig’de şimdiye dek 2011-2012, 2013-2014 ve 2015-2016 sezonlarında play-off uygulandı. Bu kategorinin ne kadar yapboza döndüğünü görmek için elbette sadece rakamlar yetmez. Bu üç sezonun uygulamaları da birbirine farklılık gösteriyordu zira. Son oynanan play-off’ları ele alalım: Grup liderlerinin ilk olarak birbirleriyle maç yaptığı ve ilk maçı kazananın doğrudan 3. Lig’e yükseldiği, yenilen takımların ise kendi aralarında tekrar maç yaparak o ikinci maçların galiplerinin de 3. Lig’e yükseldiği bir play-off uygulandı.
HER DEFASINDA DEĞİŞEN UYGULAMA
2013-2014’te ise bu uygulama “biraz” farklıydı. Grup liderlerinin, grup ikincileriyle karışık olarak eşleşerek maç yaptığı bir statüde, kimsenin sorgulamadığı birkaç şey vardı. Misal, 3. grup’ta 44 Malat-yaspor aynı grubun lideri Erzin Belediyespor’la ve 6. grup’ta Sincan Belediyespor lider Etimesgut Belediyespor ile oynarken 1. grup lideri Bayburt G.Ö.İ neden 2. grup lideri Mardinspor ile maç yaptı? Keza 2. grup ikincisi Tatvan Gençlerbirliği’nin 5. grup ikincisi Niğde Belediyespor ile maç yapmasının, üstüne üstlük o maçı kazanan Niğde Belediyespor’un ikinci maçta 5. grup lideri Ceyhanspor ile eşleşmesinin sebebi neydi?
İkincilerin kendi aralarında eleminasyon yaptıklarını varsaysak, liderle eşleşen ikinciler ne olacak? Liderlerin birbirleriyle eşleştiğini öne sürsek bu da doğal olarak geçerli bir önerme değil. Dünyanın en saçma statülerine şahitlik eden BAL’da öylesine yapılmış gibi görünen bir play-off uygulamasıydı sözün özü…
Oysa bu ligin ikinci sezonunda ilk kez uygulanan play-off statüsü nasıldı? İlk olarak gruplarında ikinci olmuş altı takım birbiriyle maç yaptı, elenenler elendi. Kazananlar ise bu kez geriye kalan grupların ikincileriyle maç yaparken, ikinci tur olarak adlandırabileceğimiz bu turda diğer grup ikincileri de birbirleriyle eşleşti.
3. tur maçlarında ise grup birincilerinin birbirleriyle, iki turu da sağ salim atlatabilmiş grup ikincilerinin ise kura ile gelen takımlarla eşleştiği bir statü vardı. İlk kez uygulanan play-off’lara “dopingli şampiyon” damga vurmuştu.
DOPİNGLİ ŞAMPİYON
Neydi o olay, kısaca anımsatalım. 7. grup lideri Isparta Emrespor, final maçında Bartınspor’u eleyerek karşısına gelmiş olan 9. grup ikincisi Muğlaspor ile eşleşmişti. Hayli gergin geçen maçta iki kırmızı kart Muğlaspor’a, bir kırmızı da Emrespor’a çıkarken maçı 37. dakikada attığı tek golle Emrespor kazanacaktı. Maç sonrasında teste giren Emrespor Takım Kaptanı Serdar Öztan’dan alınan numunelerde doping bulunmuş, bu futbolcu iki yıl men cezası almıştı. Tabii, bu ilacı ona verdiği ifade edilen kulüp masörü de dört yılla cezalandırılmaktan kurtulamamıştı. Sonrasında tahkim kurulu Masör İlker Yuvauç’un ifadesi doğrultusunda futbolcunun cezasını kaldırmış, masörün cezasını ise iki aya indirmişti. Aradan aylar geçtikten sonra, kulübün ‘eski’ masörü, Clenbuterol maddesini Teknik Direktör Sait Taş’ın bilgisi ve talebi dahilinde takımdaki bir çok futbolcuya kullandırttığını tamamen duygusal bir sebeple itiraf etti. Zira kendisine söz verilen 15 bin TL’yi alamamıştı…
İşin trajik boyutu ise şu: Masör İlker Yuvauç ve kayınbiraderi Teknik Direktör Sait Taş, Emrespor’dan önce sırasıyla Manavgat Evrenseki’yi ve Tekirova Belediyespor’u da şampiyon yapmışlardı. Sait Taş, bu olaydan sonra beş takımda daha çalıştı ve hatta masör İlker Yuvauç başka bir kulüpte kulüp müdürü oldu üstelik… Liglerimiz şıngır şıngır! Sporcu yetiştiriyoruz, işinize gelirse!
PLAY-OFF’A DÖNELİM
Play-off uygulamasına, şüphesiz ki kendini bilmez bir teknik direktörün masör ile kurduğu doping tezgahı yüzünden ara verilmedi. Muhtemelen, BAL’ın “marka değeri” için en uygun sistemi bulmaya çalışanlar hâlâ bunu başarabilmiş değil. Bu yüzden, bir sezon arayla play-off uygulamasını yepyeni absürtlükler ile BAL’a monte etmeye çalışıyorlar! Bakalım önümüzdeki sezon, bizi nasıl bir şey bekliyor?
* Yazıyı okumak için: