Çocukları yangın değil yoksulluk öldürdü
İmece Ev İşçileri Sendikası, Kütahya’da evde çıkan yangında temizlik işçisinin yanarak ölen çocukları için yazılı bir açıklama yayımladı.
İmece Ev İşçileri Sendikası, Ev İşçisi D. Y’nin yanarak ölen çocukları için yazılı bir açıklama yayımladı. D.Y’nin çocuklarının yoksulluk yüzünden yaşamlarını kaybettiğinin belirtildiği açıklamada “Çocuk bakımında kamusal hizmetlerin sağlanması ve ebeveynler tarafından çocuk bakımında eşit sorumluluğun alınmasını savunuyoruz” dendi.
- Kütahya’da eşinden ayrı yaşayan Temizlik İşçisi D. Y. işe giderken 3 ve 6 yaşlarındaki iki çocuğunu eve kilitlemek zorunda kalmış, iki çocuk evde çıkan yangınla yaşamını yitirmişti.
Kütahya’da eşinden ayrı yaşayan Temizlik İşçisi D. Y. işe giderken 3 ve 6 yaşlarındaki iki çocuğunu eve kilitlemek zorunda kalmış, iki çocuk evde çıkan yangınla yaşamını yitirmişti. İmece Ev işçileri Sendikası konuya dair yaptığı yazılı açıklamada D. Y’nin çocuklarını feci bir olayla kaybetmesinin tek nedeninin Türkiye’de her geçen gün daha da korkunç boyutlara ulaşan kadın yoksulluğu sorunu olduğu ifade edildi. “Yoksul bırakılmışlığın failinin, kârı merkezine alan kapitalist sistem, cinsiyetlendirilmiş istihdam yapısı ve devletin ataerkil iktisadi politikalarıdır” denilen açıklamada, ‘Ev işçilerine müjde’ adı altında çıkarılan torba yasaların ev işçilerinin sorunlarını çözmek yerine çalışma koşullarını daha da kötüleştirdiği dile getirildi. Açıklamada “Torba yasa ev hizmetlerinde çalışanları hem daha fazla güvencesizleştirdi ve ayrımcılık getirdi hem de daha görünmez kıldı. İşçi- işveren arasında hukuksal mücadele bağını koparan özel istihdam büroları yine çalışma koşullarımızı kölelik seviyesine geriletti” denildi.
KREŞ HAKKI İÇİN DAHA FAZLA MÜCADELE
D. Y’nin çocuklarını yitirmesinin nedeninin yoksulluk olduğu kaydedilen açıklamada, kreş hakkı için daha fazla mücadele edilmesi vurgusu yapıldı. Çocuklara bakmanın sadece kadınların işi olarak görülen anlayışa da, kadınlara kendi çocuklarına yetemedikleri duygusunu yaşatılmasına da karşı çıkılan açıklamada şunlar dile getirildi: “Ev işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesini, iş yasasına alınmayı, sigortalanmalarının kolaylaştırılmasını ve kayıtlı istihdam için teşvik sağlanmasını talep ediyoruz. Bizler cinsiyetçiliğe ve sömürü sistemine mahkum değiliz. Güvenli ve güvenceli çalışma hakkı, çocuklarımız için iyi bir gelecek istiyoruz” (İstanbul/EVRENSEL)