Tarihi çarşının kaybolan mesleği bakırcılık
Denizli Kaleiçi Çarşısı’nda bakırcılık yapan ustalar, mesleklerinin ömrünü doldurması sebebiyle son demlerini yaşıyor.
Bakırcılık mesleği, bakıra olan talebin azalmasıyla beraber tarihe karışmak üzere. Denizli’de, tarihi Kaleiçi Çarşısı’nda çekiç sallayan ustalar da bu zanaatin son erbaplarından.
LADİK’TEN KALEİÇİ’NE
Kuruluşu M.S 11. yüzyıla dayanan Kaleiçi Çarşısı’nın ilk ismi Ladik imiş. Sonradan Kaleiçi Çarşısı denmesinin nedeni ise geçmişte altı metre yükseklikteki surlarla çevrili olması. 1950’li yılların ilk yarısında küçük bir yangın geçiren tarihi Kaleiçi Çarşısı bu yangında büyük bir hasar yaşamasa da, daha sonraki yıllarda çıkan başka bir yangın sonucunda büyük zarar görmüş. Ahşap binaların hemen hemen hepsi tahrip olurken, yangında sadece Rumlar tarafından beton ve demir kullanılarak inşa edilen binalar ayakta kalabilmiş.
ÇARŞININ 6 KAPISI VAR
Şu an tarihi Kaleiçi Çarşısı’nda, 7 çeşme, 2 şadırvan, 6 abdesthane, 2 cami ve su depoları bulunuyor. Çarşının su ihtiyacı Selçuklular tarafından yapılan Kurşunlu Cami altındaki sarnıçtan sağlanıyor. Çarşının Bayramyeri Kapısı, Sarayköy Yolu Kapısı, Dörtçeşme Kapısı, Aydın Kapısı, Demirciler Kapısı ve Arabacı Kapısı olmak üzere 6 kapısı var.
BİR ZAMANLARIN GÖZDE MESLEĞİ BAKIRCILIK
Bölge halkı tarafından “Bakırcılar Çarşısı” olarak da anılan Kaleiçi Çarşısı’nda bakırcılık mesleği en parlak zamanlarını 1954 ile 1985 yılları arasında, 80 imalathaneden çıkan çekiç sesleriyle yaşamış. Sanayinin gelişmesi ve bakıra olan ilginin azalmasıyla da mesleği icra edenlerin sayısı her geçen gün azalmış.
TARİHİ ÇARŞIDA SADECE 2 USTA VAR
Tarihi çarşıda bugün hala bakırcılığa devam eden iki usta var. Bu ustalardan biri 52 yıldır çekiç sallayan Dilaver Coşkun. Geçmiş yıllarda çarşıda 80 ustanın bu işi yaptığını dile getiren Coşkun, şu an sadece 2 usta kaldıklarından dolayı bakırcılığın yok olmakla yüz yüze olduğunu söylüyor.
‘MİRASI TAŞIMAK İÇİN BURADAYIZ’
Geçmiş yıllarda ayda 1-1,5 ton bakır sattıklarını aktaran Coşkun, şu an bir yıl boyunca sadece 250-300 kilogram bakır satabildiklerini söylüyor. Kazandıkları paranın ekmek parası bile olmadığını söyleyen Coşkun, “Sadece tarihi bakır mirasını taşımak için buradayız” diyor.
‘KAN KAYBEDİYORUZ’
Tarihi çarşıda 8 yaşından itibaren çalışan ve şimdi son ustalardan olan Osman Hızlar da bakırcılık mesleğinde gelirin düşük olmasından kaynaklı mesleğe ilgi olmadığını ifade ediyor. “Bakır artık sadece hediyelik eşya olarak kullanılıyor. Artık bakırın ilgi görmemesinden kaynaklı kalaycı da yetiştirmiyor. Kalaycı yetişmediği için bakıra kalay yaptırma sıkıntımız da var” diyen Osman usta kendilerinden sonra Denizli’nin tarihi Kaleiçi Çarşısı’nda bakırcılığın bitecek olmasından dolayı üzgün. (DİHABER)