Çita nesli sandığımızdan daha büyük bir tehdit altında
Uzmanlar, dünyanın en hızlı kara hayvanı çitanın neslinin korunması için hızlı adımlar atılması gerektiğini belirtiyor.
Londra Zooloji Topluluğu (ZSL) ve Vahşi Yaşamı Koruma Derneği(WCS)’nin ortaklaşa yürüttüğü araştırmaya göre dünyanın en hızlı kara hayvanı çitaların nesli sandığımızdan daha büyük bir tehlike altında.
Dünya üzerinde yalnızca 7 bin 100 çita kaldığının belirtildiği açıklamaya göre özellikle Asya’daki çita nüfusu büyük düşüş yaşıyor. Örneğin İran’da yalnızca 50 çita kaldı. Afrika ülkesi Zimbabwe’de ise son 16 yılda çita nüfusu yüzde 85 oranında azaldı.
Press Association'ın haberine göre çita nüfusundaki bu büyük düşüş üzerine Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’ne türün tehdit derecesinin ‘Hassas’tan ‘Tehlike altında’ya yükseltilmesi çağrısı yaptı.
ZSL ve WCS’nin yürüttüğü projenin başındaki Dr. Sarah Durant, çitanın geniş bir yaşam alanına ihtiyaç duyan bir hayvan olduğunu belirterek, bu konudaki daralma ve doğadaki başkaca tehditler sebebiyle tehdidin zannedilenden daha büyük olduğunu belirtti.
Çitanın geniş bir yaşam alanına ihtiyaç duyan yapısı, onun habitatının yüzde 77’sinin koruma altındaki alanların dışında kalmasına yol açıyor. Bu da hayvanı insanların etkisine daha açık hale getiriyor.
Zimbabwe’de son 16 yılda toplam çita sayısının yüzde 85’lik düşüşle bin 200’den 170’e düştüğü bildiriliyor.
Uzmanlar, çitaların korunması için ulusal sınırları aşan, bölgesel bir yaklaşım geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Yeni stratejinin hem farklı hükümetleri hem de yerel toplulukları kapsaması gerektiği bildiriliyor. (DIŞ HABERLER)