29 Aralık 2016 08:06

Lefkoşa’daki film festivalinde Roboski Katliamı anıldı

Amed Film Festivali Lefkoşa gösterimlerinde Roboski Katliamı anıldı.

Paylaş

Üretim Merkezi’nin üslendiği ve ‘Sınırsız Sinema’ sloganıyla gerçekleştirilen Amed Film Festivali Kuzey Kıbrıs ayağında dün akşam (28 aralık 2016) Roboskî anması düzenlendi. Anma etkinliği Üretim Merkezi, Doğu ve Güneydoğu Kültür Derneği, Devrimci Komünist Birlik, YDÜ ve UKÜ Öğrenci İnsiyatifleri ile Lefkoşa Emekçiler İnsiyatifi tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi.

Etkinlik Roboski’de, Sur’dan Şırnak’a, Rojova’dan Gezi’ye, Latin Amerika’dan Asya’ya dünyanın dört bir yanında özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

‘NE SUÇLULAR BULUNDU, NE KATLİAMLAR DURDU’

Üretim Merkezi adına açılış konuşmasını yapan Yusuf Alkım Amed Film Festivali ile ilgili bilgi vererek, baskılar  ve yasaklamalara karşı halkların özgürlük mücadelesini yansıtan film ve belgeselleri daha güçlü bir şekilde kitlelere ulaştırmak için festivalin diğer şehirlere ve ülkelere taşındığını aktardı. Üretim Merkezi olarak bu festivalin bir parçası olmaktan ve küçük de olsa bu sesin daha güçlü çıkmasına katkı koymaktan büyük bir mutluluk ve onur duyduklarını belirten Alkım, 28 Aralık Roboski Katliamı yıldönümünün festival sürecine denk gelmesi nedeniyle normalde festival programında olmayan Bira Mi Tetin-Hatırlıyorum belgeselini de festival komitesinden talep ettiklerini aktardı. Alkım konuşmasında 2011 yılında Roboski’de TSK savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen katliamın üzerinden beş yıl geçtiğini ve bu süreçte ne suçluların ortaya çıkarıldığını ne de katliamlara son verildiğini hatırlattı. Dönemin Başbakanı Erdoğan’ın katliamla ilgili demeçlerini de aktaran Alkım, yakınları katledilen ailelerin Şubat 2012’de TC Başbakanlığı tarafından verilen 123’er bin liralık toplam 4 milyon 182 bin lira tutarındaki tazminatı “kan parası ve sus payı” olarak gördükleri için kabul etmediklerini hatırlattı.

Etkinlik konuşmaların ardından kısa bir şiir dinletisi ile devam etti ve daha sonra Bira Mi Tetin-Hatırlıyorum belgeseli gösterimine geçildi. Yönetmenliğini Shahram Alidi yaptığı 2015 yapımı belgeselde Roboskîlilerin, üç nesilden bu yana ekonomik faaliyetlerinin büyük bir kısmını kaçak yollarla idame ettiği ve sınırların çizildiği yaklaşık 100 yıllık süreçte hep ölümlerin meydana geldiği aktarılıyor. En son 28 Aralık 2011 yılında TSK uçakları tarafından sınır ticareti yaptıkları sınır hattında 19'u çocuk, 34 kişi katledildi. Son 62 yıllık sınır ticaretine tanıklık eden Ahmet Encü ise “Her şeyi ‘Hatırlıyorum’’ diyor. 2011 yılındaki katliamda 16 yaşındaki abisini kaybeden 14 yaşındaki Sinan ise, eve bakma sorumluluğunu üstlenmiş. Sinan’ı telaşla hüzünle, korku ile bekleyip yaşayan Sinan’ın annesi, yani Hayyam’ın bütün isteği oğlunu kaybetmemek.

Etkinlik belgesel gösterimi ardından kısa bir müzik dinletisi devam etti, daha sonra ise yaşanan katliam, buna bağlı yaşanan gelişmeler ve gündemle ilgili sohbetin ardından sona erdi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mersin’de şiddetli yağış sele neden oldu

SONRAKİ HABER

Niğde’de fırtına çatıları uçurdu, kazalara neden oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa