Kocaeli'de 13 OSB'nin 11'inde elektrik yok
Dünden itibaren Kocaeli'nde yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle sanayi kuruluşlarında üretim durdu.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli'nde bulunan 13 organize sanayi bölgesinin 11'inde elektrik olmadığı için işlerin durduğunu söyledi.
Zeytinoğlu organize sanayi bölgelerinde elektrik kesintileri nedeniyle olağanüstü bir durumun yaşandığını belirterek şöyle dedi:
"Bize sanayi kuruluşlarından şikayetler bu sabahtan itibaren gelmeye başladı. Bize verilen bilgiye göre ana dağıtım hatlarında en fazla elektriğin taşındığı 380 bin voltluk hatlarda fırtınadan ötürü İstanbul bölgesinde direk devrilmiş. Bunu onarmaya çalışıyorlar. 13 organize sanayi bölgemiz var. 13 OSB'nin 11'inde elektrik yok, üretim yok. Burada büyük firmalar, ufak firmalar, stratejik üretim yapan firmalar var. Bunların plansız durması demek belki yarın, belki birkaç gün sonra büyük ana ihracatçı firmalarımızı da dolaylı olarak etkileyecektir."
Elektriğin verilmesinin yarını bulacağı bilgisini aldıklarını kaydeden Zeytinoğlu endişelerini şöyle dile getirdi:
"Taşıt araçları bizim en fazla ihracat yaptığımız ürünlerin başında geliyor. Bursa, Sakarya, Kocaeli'nde firmalara imalat yapıyorlar. Hatta direk imalat yaptıkları için de çok sıkıntılı bir durum. Anladığımız kadarıyla çözülmesi için çaba sarf ediliyor. Bildiğimiz kadarıyla bu durum yarını bulacak. Yarın da yılbaşı. Firmalar bizi arayıp vardiyaya çağıralım mı, yoksa çağırmayalım mı? diye sordular haklı olarak. Olağanüstü bir durum var."
'FİYAT DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENİYLE ÜRETİM YAPILMADIĞI' SÖYLENTİSİ
Zeytinoğlu elektrik sorununun bir an önce çözülmesini istediklerini vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti:
"İki haftadır da toptan elektrik fiyatlarında çok ciddi artış vardı. Biraz ona da bağlayanlar var bu işi. Doğalgaz santralleri maliyeti doğalgazdan olduğu için yüksek. Onlara da belirli bir fiyat verilmiş. O fiyatlar da düşük olduğu için doğalgazcılar üretmediğinden de bu elektrik kesintisinin olduğunu söyleyenler var. Biz direk devrilmesini kabul etme durumundayız. Umarım bir an önce biter. Bizim firmalarımız Türkiye'nin ihracat yükünü taşıyan firmalarımız. Tüm otomotivin kalbi burada atıyor. Doğalgazla ilgili inşallah bir sıkıntı yoktur diye düşünüyorum. İran kış aylarında 'kendi ihtiyacım var' diye azaltabiliyor. Bir an önce çözülmesi ve üretimin yapılmasını istiyoruz. Zaten Türkiye çok zor günlerden geçiyor, enerjiden ötürü ihracat yapamazsak bu ülkemiz açısından üzücü bir durum olur."
'30 BİN İŞÇİ SERVİSLERLE GELDİ, GERİ GİTTİ'
Gebze Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, yaklaşık 200 firmanın bulunduğu organize sanayi bölgesinde elektrik kesintisi nedeniyle üretimin durduğunu söyledi. Dün akşamdan bu yana enerji alamadıklarını hatırlatan Vahit Yıldırım şöyle konuştu:
"Sanayiye baktığımızda en önemli olmazlarsa olmazlardan bir tanesi enerji. Dün akşamdan beri enerji alamıyoruz. Aslında bunu iki şekilde değerlendirmek lazım. Bir tanesi tam net değil, elektrikler neden kesik ve sanayide neden enerji yok? Farklı farklı bilgiler geliyor. İkincisi de katılımcılarımıza bu konuyla ilgili bilgi vermemiz lazım ama doğru bilgiler veremiyoruz. Bugün sabah bütün işyerlerinde çalışma olduğu için işçiler geldi ama sabah yine enerji yoktu. 30 bin kişi servislerle geldi. Tekrar bir saat sonra servisleri geri çağırdılar. Aynı servislerle bu insanlar geri gönderildi. Ve hala yetkili bir ağızdan net bir açıklama olmaması da üzücü."
'DOĞAL GAZDAN ELEKTRİK ÜRETİMİNİN YANLIŞLIĞI GÖRÜLDÜ'
Doğal gazdan elektrik üretilmesini yanlış olduğunun görüldüğünü kaydeden Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim şu an aldığımız bilgilere baktığımızda, yetkili bir ağızdan olmasa da özellikle Türkiye'de enerji ile ilgili sıkıntı olduğu ve bundan dolayı bu elektrik kesintilerinin kaynaklandığı söyleniyor. Tabi bizler özellikle OSB yönetimi başında olan insanlar olarak belli sorumluluklarımız var. Katılımcılarımıza zamanında bilgi vermek durumundayız. Türkiye'de enerji açığının olabileceğini biz yıllardan beri belli periyotlarla dile getiriyoruz. En büyük sıkıntılardan bir tanesi de ülkemizin elektrik ihtiyacının ciddi bir rakamının doğalgazdan dönüştürülerek elektrik üretilmesi. Bu biraz da taşıma suyla değirmen döndürmeye benziyor. Maalesef bunun ne kadar yanlış olduğunu da görmeye başladık. Peki bu beklenen bir şey miydi? Evet, bu bana göre beklenen bir şeydi."
'SANAYİ DURMUŞ DURUMDA, AÇIKLAMA BEKLİYORUZ'
Vahit Yıldırım pazartesi günü ne yapacaklarına karar verebilmek için yetkililerin açıklama yapmasını bekledikleri belirterek,şunları söyledi:
"Yavaş yavaş ikinci çeyrekten sonra bu tehlikeyi görebiliyorduk. Bununla da karşı karşıya kaldık. Ama beklediğimiz bir şeyle de karşı kalmak insanı üzüyor. Özellikle enerji tarafıyla ilgili şeyler sadece bilinmiş bir sebepten olduğunda tabii ki söyleyecek bir şey yok. Bununla ilgili biz ne yapacağımızı, pazartesi günü neyle karşılayacağımızı bilmiyoruz. En azından resmi ağızdan bir açıklama olursa biz de katılımcılarımıza doğru bir şekilde bilgilendirirsek, pazartesi günü bölge sanayicimiz ve ülke sanayicimiz ne yapacağını bilir. Sanayi şu anda durmuş durumda. Sadece bu OSB'de 30 bin çalışanımız var. Buna diğer OSB'leri de kattığınızda kaybın ne kadar büyük olduğu ortaya çıkar."
'ELEKTRİK BİZİM İÇİN DAMARDA DOLAŞAN KAN GİBİ'
Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler de kimsenin bilgi vermediğini kaydederek şöyle konuştu:
"Son günlerde zaten belli bölgelerde elektrik kesintileri başlamıştı. Elektrik bizim için damarda dolaşan kan gibi bu bölge için. Çünkü bu bölge Türkiye sanayisinin hem imalat sektöründe olsun, hem de ekonomik olsun yüzde 20'sini tek başına karşılayan bir bölge. Bu kadar seçkin sanayi kuruluşların bulunduğu yerde ben bu durumu anlamış değilim. Bilgilere ulaşmak istiyorum ama ulaşamıyoruz. Evimizde ve ufak işletmelerde olmaması tamam da, bazı firmalar var sipariş almış ve siparişi gününde yetiştirecek saatli çalışan firmalar var. Fırınların ısınması ve soğuması hep süreç alıyor. Kimse bize bilgi vermiyor. Şu an elektrik kesintileri nedeniyle sanayimiz durdu. Açıklama bekliyoruz." (DHA)