Vatandaşa 192.5 milyon liralık elektrik yükü
Elektrik dağıtım şirketleri genel aydınlanma tarifesine yüzde 21.3 zam yaptı.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), kayıp ve kaçak hedeflerini tutturamayan elektrik dağıtım şirketlerinin genel aydınlatma tarifesinde yüzde 21.3 zam yaparak yurttaşların üzerine yıllık 192.5 milyon liralık ek yük getirdiğini öne sürdü. EMO’dan yapılan açıklamada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) yeni yıl tarifesinde de kamu yararı yerine dağıtım şirketlerini kolladığı belirtildi.
YÜZDE 6 ZAM
Dağıtım maliyetlerindeki artışın gerekçelerini açıklamayan EPDK, 1 Ocak 2017’den itibaren yürürlüğe koyduğu tarifeyle, ‘dağıtım bedeli’ adı altında toplulaştırılan kalemde artışlara gidildi.
Söz konusu artış sanayi ile şehit aileleri ve gazilerin faturasına yansıtılmayacak. EMO açıklamasında, yeni düzenlemenin yansıması diğer kesimlere yansıması şöyle özetlendi: “Ticarethaneler, meskenler ile tarımsal sulamadan kesilen dağıtım bedeline yüzde 6.3 zam yapıldı.”
SORUN TEKNİK SIKINTILARLA AÇIKLANAMAZ
Elektrik Mühendisleri Odası kesintilere ilişkin şu uyarıyı yaptı: “Gelinen noktada; şirketleri denetleyip, yükümlülüklerini takip etmesi gereken EPDK’nın uygulamaları ve düzenlemelerinin kendisi, denetime muhtaç bir alan olarak ortada durmaktadır. Ülkemizin enerji alanında içinde bulunduğu açmaz; günlük, teknik sıkıntılarla açıklanamayacak denli büyüktür. Nitekim aralık ayının son günlerinden itibaren yurttaşların büyük bir çoğunluğu ve sanayi kuruluşları tarafından da can yakıcı bir şekilde hissedilen karanlıkta saatler geçirilmektedir. Ülkemizin enerji güvenliğinin sağlanabilmesi için öncelikle güvenilir, denetim mekanizmaları oluşturulmuş kurum ve sistemler gerekmektedir. Bunun için de şirketlerin çıkarlarının değil, kamunun yararını gözeten iktidar, kurum ve çalışanlara ihtiyaç vardır.” (İstanbul/EVRENSEL)