KOS: Askeri alanlar yapılaşmaya açılmasın
Kuzey Ormanları Savunması, şehir merkezi dışına taşınacak askeri alanların akıbetine ilişkin açıklama yaptı.
Kuzey Ormanları Savunması, Çevre Mühendisleri Odası’nda, “Askeri alanlardaki ormanlar, İstanbul’un geleceği olan Kuzey Ormanları’nın doğal parçasıdır; her şartta korunmalı, ormana dahil edilmelidir” sloganı ile basın açıklaması gerçekleştirdi.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası şehir merkezi dışına taşınacak askeri alanların ne olacağı tartışma konusu oldu. İstanbul’da kamu arazi mülkiyetinin yüzde 10’unu oluşturan askeri alanların bugünkü durumunu ve geleceğini anlatan sunum, basın açıklaması öncesi Şehir Plancıları Odası’nın verileri kaynak kullanılarak yapıldı. Yapılan sunumda “İstanbul'da bulunan 195 adet askeri alanın 172'si kent içinde bulunurken 23 askeri alan orman içerisinde bulunmaktadır” bilgisi verildi.
‘15 TEMMUZ FIRSAT OLARAK GÖRÜLDÜ'
Sunum sonrası basın açıklamasını Kuzey Ormanları Savunması adına Zerrin Bayraktar yaptı. Bayraktar, İstanbul’un tamamını arsa, her toprak parçasını rant alanı olarak gören iktidarın ve yandaşlarının kapalı kapılar ardındaki pazarlıklarının devam ettiğini söyledi . Askeri alanların şehir dışına çıkarılması ve yerlerinin yapılaşmaya açılması için 15 Temmuz Darbe Girişimi ve onu takip eden OHAL sürecinin bir fırsat olarak görülmekte olduğunu ve yapılması planlanan yapıların kentsel dönüşüm kavramları ile meşru hale getirilmeye çalışılmakta olduğunu söyleyen Bayraktar, “İstanbul içinde yer alan 17 hektar askeri alanın 15,7 hektarı, orman alanları ile bir bütün oluşturmaktadır. Bugün çitlerle ayrılmış olmasına rağmen Kuzey Ormanları ekosisteminin doğal bir parçası olan bu alanların, çeşitli isimler altında doğal çevreden koparılmaması ve yapılaşmaya açılmaması gerektiğine inanıyoruz. Aslında ormanın bir parçası olan bu alanların orman olarak tescili için her türlü mücadeleyi vermeye kararlıyız” dedi.
‘İSTANBUL DEV BİR BETON YIĞININA DÖNÜŞMÜŞTÜR’
Sahip olduğu yeşil alanların büyük bölümünü kaybeden İstanbul’un Kuzey Ormanlarının korunması ne kadar önemliyse kent içinde yeni yeşil alanlar yaratılmasının da o derece önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Tabiri caizse İstanbul dev bir beton yığınına dönüşmüştür. Bu yüzden kent içinde kalan askeri alanlar, sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen Validebağ Korusu, Aydost Ormanı gibi mesire amaçlı kullanılmayan birer koru olarak değerlendirilmelidir” diye konuştu. (İstanbul/ EVRENSEL)