‘Başkanlık anayasası işçinin anayasası olamaz’
Dudullu ve Gebze ABB’de çalışan bir grup işçi başkanlık sistemi ve anayasa değişikliği hakkında Evrensel’e yazdı.
Dudullu ve Gebze ABB’den bir grup işçi
Bizler Dudullu ve Gebze Dilovası ABB’de çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçileriz. Bir yandan Schneider Elektrik, Alstom Enerji işçileri ile birlikte bize karşı örgütlü olan patron sendikası EMİS ile mücadele ederken, bir yandan da ülkemizin belli başlı büyük kentlerinde patlayan bombaların yol açtığı yıkıma, acıya, gözyaşına tanıklık ediyoruz. Öyle bir hale sokulduk ki kendi toplu sözleşmemizi bile aynı fabrikadaki işçi arkadaşlarımızla tartışamıyoruz. Düşük ücrete, kölece çalışma koşullarına karşı başlatmış olduğumuz mücadelemizi bu patlayan bombalardan, tek adam saltanatını yaratan anayasa tartışmalarında kendimizi fiilen muaf tutuyoruz. Bu tartışmalara dahil bile olamıyoruz. Çünkü toplu katliamların yol açtığı yıkım bizde de derin yara açıyor. İşçi işçiye, emekçi emekçiye düşman ediliyor. Bunun evveliyatı 7 Haziran seçimlerinden hemen sonrasına dayanıyor. Bunun için 1 Kasım seçiminin arifesinde savaş ve şiddetten, çatışmalardan medet uman başkanlık heveslileri en nihayetinde ülkemizi iç savaş noktasına getirerek Suriye’ye benzettiler. Peki bu çatışmalarda ölen gencecik insanlar kim? Polis ve askerler de biz işçilerin, emekçilerin, gecekonduda yaşayan yoksulların çocukları değil mi? Savaşta ısrar edenlerin tek bir çocuğu ölüyor mu? Ölmüyor. Bunu sağır sultana bile sorsanız bilir. AKP, MHP ile anlaşarak savaş ve çatışma ortamında tek adam diktatörlüğünü perçinliyor.
Biz ABB işçileri olarak bu şartlarda, yarınımızı nasıl geçireceğiz derdine düşmüşken, EMİS gibi bizim alın terimizi gasbetmeye çalışan patron sendikası ile boğuşurken, anayasa tartışmalarına nasıl katılalım? Fabrikada işçilerin tek derdi geçim için yapılacak iyi bir ücret artışı ve biz de inşallah patlayan bombaların kurbanı olmayız endişesi hakimken, halkla tartışılmayan, bizi insan yerine koymayanların yapacağı anayasa nasıl bir anayasa olacaktır ki? Bu anayasa olsa olsa sultanlık, padişahlık heveslilerinin, diktatörlerin anayasası olacaktır. İşçilerin tek bir fikrini soran var mı? Bu anayasa tartışmalarında işçilerin iş güvencesi, kıdem tazminatı, insanca yaşanabilecek bir asgari ücret talepleri garantiye alınıyor mu? İşçilerin grev, genel grev hakları sınırsız hale getiriliyor mu? Lokavt yasaklanıyor mu? İşçilerin örgütlenmesi önündeki tüm engeller kaldırılarak, örgütlenme hakkı güvenceye alınıyor mu? Bu sorulara kocaman hayır yanıtı veriyoruz. Biz anayasa tartışmalarına katılmayalım, haklarımız için mücadele etmeyelim diye 6 aydan 9 aya OHAL’i uzatanlar hiç utanmadan demokrasiden, özgürlüklerden bahsedip ‘Vesayet, darbe anayasalarından kurtuluyoruz’ yalanını zehir akıtırcasına söyleyebiliyorlar.
Biz ABB işçileri olarak anayasa tartışmalarının tarafıyız. Ama bunu zerrece tartışma ortamı bulamadık. Eğer EMİS’le süren toplusözleşme görüşmelerimiz olmasa inanın bir araya gelip konuşma olanağı, rutin eylemleri bile yapamayacaktık. Fabrikaları, sokakları, evleri, kardeşleri bölen bir mezhep ve çatışma politikaları uygulanıyor. İşçi tartışılan anayasanın tarafı olmayacak da kim olacak? Milyonlarca işçiyi emekçiyi ilgilendiren bir önemli konu bizi ilgilendirmez mi? Biz grev kararını astık fabrikalara. Yarın grevimiz OHAL gerekçesi ile KHK’ler gerekçesiyle yasaklanacak. Sınırsız grev ve örgütlenme hakkını içermeyen bir anayasa bizim anayasamız olabilir mi? Bizce olamaz. Kıdem tazminatlarımız gasbedilmek isteniyor. BES uygulaması ile ücretlerimiz gasbediliyor. Sendikal demokrasi yok. Bu şartlarda tek adamlığı resmiyete çeviren başkanlıkla, bir kişi istediği zaman OHAL ilan edecek, grev yasaklayacak, sokağa çıkma yasağı getirecek, istediği kişiyi atayacak. Bu demokratik bir anayasa olabilir mi? Bu anayasa demokratik bir anayasa olamaz. Bugün EMİS’le yarın ve ötesinde tek adam diktatörlüğü ile mücadele edeceğiz. Elimiz kolumuz bağlı değil. Sendikamız da anayasa tartışmalarını gündemimize sokmadı. Kendi derdinde varsa yoksa EMİS’le kazasız belasız iyi bir sözleşme imzalayayım diye anayasa tartışmalarına bizleri dahil etmedi. Buradan haykırıyoruz, başkanlık anayasası bizim anayasamız olamaz. Gerçek bir demokratik anayasa işçiler olmadan yapılamaz diyoruz.