14 Ocak 2017 03:22

‘OHAL’i herkes fırsata çevirdi olan işçiye oldu’

Gemlik’te bulunan Azot Gübre fabrikasındaki grev OHAL’in gölgesinde 144 gündür sessiz sedasız sürüyor.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Gemlik’te bulunan Azot Gübre’de toplu iş görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Petrol-İş Sendikasına üye 335 işçinin başlattığı grev 144. gününü geride bıraktı. OHAL gölgesinde sessiz sedasız devam eden grev fabrika önünde tutulan nöbetle devam ederken işçilerin tepkileri de artıyor. “144 gündür her şeyimiz OHAL var denilerek kısıtlandı” diyen işçiler, sendikanın destek olarak verdiği aylık 500 lira ile her gün gelen zamlara karşı yaşam mücadelesi veriyor. 1 Şubat’ta gübre yasağının kalkmasını bekleyen işçiler “Eğer gübre yasağı kalkarsa patron bu kadar rahat davranamaz” dedi.

ADI OLAN AMA SESİ ÇIKMAYAN BİR GREV

Gazetemize konuşan bir Azot Gübre işçisi, “Patron bunlar en fazla bir ay dayanır bırakırlar beklentisindeydi ama biz neredeyse 5 aydır grevdeyiz. Bizim şanssızlığımız grevin OHAL dönemine denk gelmesi oldu. Hiçbir şey yapamıyoruz sessiz sedasız geçip gitti 144 gün. Adı olan ama sesi çıkmayan bir grev desek yerindedir” dedi. İşçi şöyle devam etti: “Sendika greve çıktığımız günden beri bize aylık 500 TL yardım yapıyor. Türk-İş de erzak yardımı yaptı bir kere, bir de dayanışma amaçlı kalem basıp örgütlü olduğumuz fabrikalara gönderdik oradan bir miktar para geldi o kadar. Faturalar, kira, mutfak masrafı bunları bile karşılayamıyoruz artık. Her şeye zam geliyor dolar her gün yeni rekor kırarken biz de akşam evde ne yapacağımızı düşünüyoruz. Zor şartlarda direniyoruz bundan sonra da geri dönüş olmaz. O kadar zorluk çektikten sonra bu grev kazanımsız bitemez.”

İKİ GÖRÜŞME OLDU SONUÇ ÇIKMADI

Geçtiğimiz günlerde Çalışma Bakanlığının araya girdiğini söyleyen bir başka işçi; “Hem sendikayla hem de patronla görüşülmüş anlaşın bu işi bitirin diye ama halen bir sonuç çıkmadı. Patronla iki görüşme oldu ama onlardan da bir sonuç çıkmadı bekliyoruz” dedi. Geriye dönük hakların, ücret ve çalışma şartlarının düzeltilmesini, ücretlerin dengelenmesini istediklerini ifade eden işçi, devam etti: “Ücretler dengelendikten sonrada seyyanen zam talebimiz var. Bunun için grevdeyiz bu kadar zaman. Ama yapılan son iki görüşmede taleplerimize yanaşmadılar. Bakalım yakın bir tarihte yeni bir görüşme daha olacak onda nasıl bir sonuç çıkacak bekliyoruz.”

OHAL’İ HERKES FIRSATA ÇEVİRDİ

1 Şubat’ta gübre yasağının kalkacağının söylendiğini aktaran bir başka işçi, “Eğer gübre yasağı kalkarsa bu bizim için çok iyi olacak. O zaman patron bu kadar dediğim dedik tavırda yaklaşamayacak. OHAL’i herkes fırsata çevirdi olan işçiye oldu. Her defasında halk etkilenmeyecek dendi ama iliklerimize kadar bu OHAL’den etkilendik biz. Dolar, avro almış başını gidiyor biz her geçen gün geriliyoruz. Zaten çalışmıyoruz sabit bir gelirimiz yok sağdan soldan borçla bir şekilde ayın sonunu getiriyoruz ama sanki her şey yolundaymış gibi bir ortam var buna da anlam veremiyoruz. OHAL’in ve gübre satışlarındaki yasağın bir an önce kalmasını istiyoruz. Kalktığı gün bu fabrikada sözleşme çok daha rahat imzalanır. 335 işçi ve ailesi de artık biraz olsun rahat bir nefes alır” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Tarih kapıyı ikinci kez çaldı, ey Birleşik Metal-İş!

SONRAKİ HABER

Hakkarisiz anayasa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa