14 Ocak 2017 11:56

TV10'un kapatılması protesto edildi

TV 10’un kapatılmasına karşı yapılan eylemlere bu hafta da devam edildi: Tekçi zihniyet karşısında diz çökmeyeceğiz!

Paylaş

TV 10 çalışanları ve Alevi kurumları, OHAL bahanesiyle TV 10’nun kapatılmasını İstanbul Galatasaray Meydanı’nda yaptıkları 15’inci eylemle protesto etti. Çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi partinin destek verdiği eyleme bu hafta Garip Dede Dergâhı da katıldı. Alevi kurumları adına ilk konuşmayı TV10 Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin yaptı.

'ÇAKMA ANAYASANIZA RIZAMIZ YOK'

15 haftadır Alevilerin lokmalarıyla kurulan TV10’nın tekrar açılması için mücadele ettiklerini hatırlatan Büyükşahin, TV10’nun kapatılmasına ilişkin 60 gün önce verdikleri itiraz dilekçelerine ne hükümetten ne de RTÜK’ten bir yanıt gelmediğine dikkat çekerek, bu durumun televizyonun ne kadar hukuksuz bir şekilde kapatıldığının göstergesi olduğunu söyledi.

Alevilerin rızası olmadan TV10’u kapatan hükümetin, bugün de toplumun rızası olmadan kendi anayasasını geçirmeye çalıştığına işaret eden Büyükşahin, “Bir taraftan Alevilerin bağrından gelen TV’leri kapatacaksınız, diğer yandan ise çakma Alevi TV’ler kuracaksınız. Tıpkı FETÖ aracılığıyla çakma Alevi dernekleri kurdunuz gibi” dedi. 6 gazetecinin tam 22 gündür mesleklerin yaptıkları için gözaltında olduğunu hatırlatan Büyükşahin, gazeteciliğin suç olmadığını vurguladı.

‘HIRSINIZDAN VAZGEÇİN’

Eylemde konuşan Garip Dede Dergâhı Başkanı Celal Fırat ise Aleviler olarak tüm tarihsel süreçlerde kardeşlik, berberlikten yana tavır aldıklarını ifade etti. “Biz Aleviyiz ve Alevi kalacağız” diyen Fırat, hükümete şöyle seslendi:
“Bizi boşuna asimile etmeye çalışmayın; bizi olduğumuz gibi kabul edin ve asimile etme hırsınızdan derhal vazgeçin.”

Pir Sultan Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ise diktatörlüğün bugün değil, 7 Haziran’dan sonra başladığına dikkat çekti. Darbe sonrası hükümetin tüm muhalif kesimlere yöneldiğini hatırlatan Kaplan, “Önce Kürt halkının tepkisini ölçmek için DBP’li belediyelere kayyım atadılar, sonra Alevilerin tepkisini ölçmek için TV10’u kapattılar, şimdi de Kemalistlerin tepkisini ölçmeye çalışıyorlar” dedi. Kaplan, bu zor süreçten ancak birlik olarak çıkılabileceğini vurguladı.

‘İTAAT ET, RAHAT ET ZİHNİYETİNE TESLİM OLMAYACAĞIZ’

78’liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can, bu baskıcı sürecin 2013 yılında dönemin Başbakanı Davutoğlu’nun 12 kriz merkezi oluşturacağını açıklamasıyla başladığına işaret ederek, “Cizre’den Sur’a kadar tasfiyeler başladı. Yapılan katliamlar, muhalif medya kanalları kapatılarak örtbas edildi” dedi. Hükümetin tek ses zihniyetine ve ‘İtaat et, rahat et’ anlayışına teslim olmayacaklarını kaydeden Can, “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz” diye sözlerini sonlandırdı.

‘DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ !’

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş, baskı ve hukuksuzluklara karşı sonuna kadar direneceklerini söylerken, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Sevim Yalınçakoğlu ise, “Biz bu zihniyeti çok yakından tanıyoruz. Dün olduğu gibi bugün de önlerinde diz çökmeyeceğiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Munzur’da HES ve baraj hukuksuzluğuna izin vermeyeceğiz’

SONRAKİ HABER

Erdoğan'a göre dövizdeki artışın ekonomik temeli yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa