Avrupa Parlamentosu robot haklarını tartışmaya açıyor
AP Genel İşler Komisyonu robotlara 'elektronik insan' kimliğiyle yasal statü verilmesi tartışmaya açan karar tasarısını onayladı.
Avrupa Parlamentosu Genel İşler Komisyonu 2 red oyuna karşı 17 evet oyuyla robotlara 'elektronik insan' kimliğiyle yasal statü verilmesinin tartışmaya açıldığı kanun tasarısını onayladı. Rasarıda "En sofistike otonom robotlara belirli hak ve kısıtlamaları içeren elektronik insan statüsü verilebilir" denildi.
Olası sistem hatalarında ya da hacklenme durumlarında 'insan güvenliği' konusunun nasıl çözüleceğininin soru işareti olduğu yapaz zeka dünyasında insanların zarar görmemesi için robotlara 'kapatma' düğmesi konulması önerisinde de bulunuldu.
ASIMOV'UN HAYALLERİ GERÇEK OLABİLİR
Tasarıda ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov'un gelecek hayallerinde rabot-insan ilişkilerine dair koyduğu 3 kural temel alındı. Bu kurallar şöyle;
-Bir robot bir insana zarar veremez ya da bir insanin zarar görmesine seyirci kalamaz.
-Bir robot 1. kuralla çelişmedigi sürece bir insanın emirlerine uymak zorundadır.
-Bir robot 1. ve 2. kuralla çelişmediği sürece kendinin zarar görmesine izin veremez.
Tasarıda piyasaya sürülecek robotların bir etik komite tarafından onaylanmasının gerekebileceği öngörülüyor. Tasarımcıların da robotlar tarafından meydana gelebilecek kazalar ve hasarların araştırılabilmesi için "temel kodları" incelemeye açması gerekebileceği öngörüsünde bulunuluyor. Aynı zamanda üreticilerin ve tasarımcıların, robota verilmiş olan komutlar ve sağlanmış olan özgürlük oranında mesul tutulabilecekleri ifade ediliyor. Yine tasarımcıların ve üreticilerin, robotlar nedeniyle oluşabilecek zararlar konusunda da sigorta güvencesi altında olmaları gerekebileceği dile getiriliyor. Teknik, etik ve yasal düzenlemeler gibi uzmanlık gerektiren alanlar için bir "Avrupa Ajansı" kurulması çağrısında da bulunuyor.
Ek olarak robotların bazı işleri devralması sonrası ortaya çıkacak işsizlik nedeniyle, "evrense bir asgari ücret" belirlenebileceğini de öneriliyor.
AP komisyonu tarafından onaylanan karar tasarısı, şubat ayında Avrupa Parlamentosu'nda oylamaya sunulacak. Salt çoğunluk elde edilirse üye ülkelerin üzerinde yapacağı değişikliklerin ardından birlik üyesi 28 ülkede yasalaşacak. (HABER MERKEZİ)