Yüksek hızlı tren gitti yüksek zararlı tren geldi
CHP Milletvekili Fikri Sağlar, kamu kurumları içersinde en çok zarar ettiği açıklanan Türkiye Devlet Demiryolları’nı Başbakan Binali Yıldırım'a sordu.
![Yüksek hızlı tren gitti yüksek zararlı tren geldi](https://www.evrensel.net/upload/dosya/71239.jpg)
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ve uzun yıllar Ulaştırma Bakanlığı yapan Başbakan Binali Yıldırım’ın birçok seçim kampanyasına alet ettiği TCDD’nin, 2015 yılında 2 milyar 98 milyon 73 bin TL zarar ettiğini hatırlatan Sağlar soru önergesinde, “Demir yollarını inceleyen Sayıştay denetçileri, onlarca kusurlu işlem bulurken bu kurumun, 60 kamu işletmesi içerisinde en çok zarar eden olduğunu tespit etmiştir” dedi.
Önergesinde, Sayıştay denetçilerinin rekor oranda zarar eden TCDD için, “TCDD’nin kamu üzerindeki mali yükünün sürdürülebilir bir seviyeye çekilmesi konusunda çalışma yürütülmeli” uyarısını hatırlatan Sağlar, ihale yoluyla hizmet alımı yapılan yüklenici firmaların çalıştırdığı işçilerin, ücret, izin, fazla mesai, ihbar ve kıdem tazminatı gibi haklarını vermediğine dikkat çekti. Bu nedenle TCDD aleyhine açılan alacak ve tazminat davalarının toplam miktarının 12 milyon 500 bin TL’nin üzerinde olduğunu ifade eden Sağlar, “Bunlardan TCDD aleyhine sonuçlanan davalar sonucu toplam 4 milyon 500 bin TL’ye hükmedildiği, halen 600 davanın derdest durumda olduğu dikkate alınarak acil eylem planı oluşturulmalıdır” ifadelerine yer verdi.
Sağlar Başbakan Yıldırım’dan şu soruların cevabını istedi:
* Sayıştay raporundaki bu sonuca cevabınız nedir?
* Ulaştırma Bakanlığı’nın son 15 yıl içinde ihale verdiği firmaların isimleri nelerdir?
* Ulaştırma Bakanlığı neden zarar etmeye mahkum bırakılmıştır?
* İşçiler neden taşeronların elinde sahipsiz bırakılmıştır? (EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et