17 Ocak 2017 18:20

Çin, Davos’ta küreselleşme ve serbest ticareti savundu

Davos'a katılan ilk Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, konuşmasında küreselleşme ve serbest ticareti savundu.

Paylaş

Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısı’na katılmak için İsviçre’nin Davos kentine giden ilk Çin Devlet Başkanı olan Şi Cinping, buradaki konuşmasında küreselleşme ve serbest ticareti savundu, “Dünyanın sorunları için küreselleşmeyi suçlamak anlamsız” dedi. Şi, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ı ima ederek de “Ticari savaşın galibi olmaz” ifadelerini kullandı.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2017 yılı görüşmeleri, İsviçre’nin Davos kasabasında dün başladı. Bu yılki teması “Duyarlı ve Sorumlu Liderlik” olan Davos’ta en çok yeni ABD Başkanı Donald Trump konuşuluyor.

Gelir eşitsizliği, Suriye krizi ve dünyadaki çatışmalar, küresel iş birliğinin ve ekonomik büyümenin güçlenmesi ile kapitalizmde reform ve dördüncü Endüstri Devrimi, Davos Zirvesi’nde tartışılacak önemli konu başlıkları arasında yer alıyor. Zirveye 100’den fazla ülkeden liderler ve siyasetçilerin yanı sıra şirket ve kitle örgütü yöneticileri de katılıyor.

Davos Zirvesi’ne Türkiye’den Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi katılıyor. Otuzdan fazla devlet başkanı ve başbakanın katıldığı zirve 20 Ocak’ta sona erecek. 

ÇİN’DEN DAVOS’A ‘TARİHİ’ KATILIM

Öte yandan dünyanın en büyük 2. ekonomisi olarak gösterilen Çin’den ilk kez devlet başkanlığı düzeyinde Davos’a katılım sağlandı. Konuşma yapan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, “Dünyanın sorunları için küreselleşmeyi suçlamak anlamsız” diyerek ‘küreselleşmenin 2008 ekonomik krizi ve Suriyeli göçmenlerin durumunun kaynağı olmadığını’ söyledi. Küreselleşmenin ‘daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir’ olması gerektiğini savunan Şi, mevcut küresel kurumların ‘yetersiz’ olduğunu belirterek bu kurumların temsil gücünün artırılması gerektiğini söyledi. 

Konuşmasında 20 Ocak’ta ABD’nin başına geçecek olan Trump’a da mesaj gönderen Şi “Ticaret savaşının galibi olmaz” dedi. Çin Devlet Başkanı, yine özellikle Trump tarafından gündeme getirilen korumacı ekonomi politikalarının da “karanlık bir odaya kendini kitlemek”le eş olduğunu iddia ederek, “Rüzgar ve yağmurla birlikte ışık ve havada da dışarıda kalır” dedi. 

Trump birçok kez Çin’i ABD’de kitlesel iş kayıplarına yol açan ticaret politikaları uygulamakla suçlamış ve Çin mallarına yüksek gümrük vergisi koymakla tehdit etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray, Elazığ'da farklı kazandı

SONRAKİ HABER

Gözaltıları protesto eden avukatların ilk duruşması görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa