19 Ocak 2017 06:18

Primat türlerinin yarısından fazlası tehdit altında

Primat türlerinin yarısından fazlasının nesli, yaşam alanlarını yok eden tarım ve endüstri, avcılık ve hayvan ticareti sebebiyle tehdit altında.

Paylaş

Dünya üzerindeki primat türlerinin yarısından fazlasının nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Maymun türlerinin yaşam alanlarını yok eden tarım ve endüstri faaliyetleri ile birlikte avcılık ve hayvan ticareti, bu tehditte en büyük rolü oynuyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği(IUCN) tarafından hazırlanan rapor, goril, şempanze, şebeklerin de aralarında bulunduğu 300’e yakın primat türünün geleceğinin tehlike altında olduğunu ortaya koyuyor.

BÜYÜK BİR KIYIMLA KARŞILAŞILABİLİR

Raporun hazırlanması çalışmalarına katılan Anthony Rylands, tablo karşısında dehşete düştüğünü ifade etti.

The Guardian’a konuşan Rylands, “Tehdit altında olan ve nüfuslarında düşüş yaşanan tür sayısının fazlalığını düşününce, kısa zamanda önlem alınmazsa büyük bir kıyımla karşılaşılacak” dedi.

Primatlar üzerindeki en büyük etkiyi tarımsal genişlemenin yarattığı belirtildi. 1990-2010 arası primatların yaşam alanlarını oluşturan 1.5 milyon km2’lik(Fransa’nın 3 katı) alanın gasbedildiği bildirildi.

Bir başka önemli faktör de artan avcılık. Afrika’da primatlar gıda ticaretinde de kullanılıyor. Nijerya ve Kamerun’da her yıl 16 türden 150 bin primatın avlandığı ve ticarette kullanıldığı belirtildi. Borneo’da her yıl 2 ila 3 bin arası orangutanın eti için öldürüldüğü ifade edildi.

Primatlar, dünyanın 90 ülkesine dağılmış durumda ancak bu türlerin üçte ikisi Brezilya, Madagaskar, Endonezya ve Demokraitk Kongo Cumhuriyeti’nde yaşıyor. Madagaskar’da primat türlerinin yüzde 87’si nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya. Asya’da bu rakam yüzde 73.

SON BİR ŞANS

Raporda insanların, hayvanları karşı karşıya olduğu tehditlerden korumak için son bir şanslarının daha olduğu belirtiliyor ve koruma önlemlerinin artırılması, koruma farkındalığının dünya çapında geliştirilmesi gerektiği bildiriliyor.

Bilim insanları, öncelikle eldeki yaşam alanlarının korunması, koruma altında olmayan bölgelerin korumaya alınması gerektiğini belirtiyor. İkinci adım olarak da ticari tarım, madencilik ve ağaç kıyımına karşı durulması için önlemler alınacağı ifade ediliyor. (DIŞ HABERLER)

Kolaj: The Guardian

ÖNCEKİ HABER

Ziraat Türkiye Kupası grup elemelerinde bugün 4 maç var

SONRAKİ HABER

Bakanlıktan Geliyoo açıklaması: İlgimiz de bilgimiz de yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa