10 yıl önce katledilen Hrant Dink, vurulduğu yerde anıldı
10 yıl önce Agos gazetesi önünde katledilen Hrant Dink, ölüm yıl dönümünde adalet talebiyle anıldı.
Cansu PİŞKİN/Eylem NAZLIER/Alicem AYDIN/Eren ERGİNE
İstanbul
10 yıl önce sokak ortasında katledilen Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink vurulduğu yer olan Agos gazetesi önünde anıldı. Anma için binlerce kişi TRT binası önünde bir araya geldi. 'Unutmayacağız, affetmeyeceğiz' pankartı arasında bir araya gelenler, sloganlarla Şişli'deki Agos binası önüne yürüdü.
Sanatçı Ferhat Tunç, Oyuncu Orhan Alkaya, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TTB Başkanı Raşit Tükel, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, EMEP MYK üyesi Levent Tüzel, EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, Dilci Necmiye Alpay, Akademisyen Onur Hamzaoğlu ve barış aktivisti Hakan Tahmaz da yürüyüşte yer aldı. Yürüyüş sırasında Ermenice şarkıların yanı sıra "Katil devlet hesap verecek", "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz", "Biz bitti demeden bu dava bitmez", "Faşizme inat kardeşimsin Hrant", "Katilleri koruyan cinayete ortaktır", "Öldür diyenler yargılansın" sloganları atıldı.
Anmanın sunuculuğunu yapan Bülent Aydın, "Hrant Dink'i tertip sürecinde korumayan devlet cinayete göz yumanları korudu, terfi ettirdi. Hrant'ın arkadaşlarının çabasıyla kamu görevlilerinin yargılanmasına başlandı. Gerçek katiller hala ortaya çıkarılmadı. 10 yıl oldu, hala adalet yok. Katilleri koruyan cinayete ortaktır. Biz Hrant'la birlikte eşitlik, özgürlük mücadelesi veren ve milli mutabakat cinayetiyle öldürülmesini kabul edemeyenleriz. Kürt'üz, Laz'ız, Türk'üz, Ermeni'yiz, Çerkes'iz. 10 yıldır Hrant'ın davasını takip edenleriz. 10 yıl bizimle olup bugün burada olmayanlar da var. Demokrasi mücadelesinde görev almış şimdi tutuklu milletvekilleri var. 10 yıldır davayı takip etmiş şimdi tutuklu gazeteci arkadaşlarımız var. 10 yıl boyunca katliamlarda can veren arkadaşlarımız var. Onları da selamlıyoruz. Biz eşit, özgür ve kardeşçe yaşamak istiyoruz. Adalet mücadelemiz içinde bu da var. Barış için, kardeşlik için, insan hakkı için mücadele verenleri buradan selamlıyoruz" dedi.
Öte yandan anma öncesi Hrant'ın vurulduğu yere üzerinde Ermenice, Kürtçe ve Türkçe “Hrant için, adalet için” yazılı dövizler ve çiçek bırakıldı. Şişli’deki Agos binası önünde düzenlenecek anma töreni için binaya ve konuşmaların yapılacağı otobüsün üzerine Hrant’ın fotoğrafının yer aldığı pankartlar asıldı. CHP Şişli İlçe binasından ise "Bu memleket bizim, faşizmle mücadele hepimizin" pankartı açıldı.
Anma öncesi çevrede alınan güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Polis, Agos binasına çıkan tüm ara yolları kapattı. Osmanbey Metro çıkışı ve Mecidiyeköy tarafına ise 2 arama noktası kuruldu. Alanda da çok sayıda sivil ve kırmızı yelekli polis ve özel harekatçılar görevlendirildi.
Anma, Dink gibi eşitlik, kardeşlik, özgürlük ve bir arada yaşam için mücadele sırasında hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu sırasında Hrant Dink'in ses kaydı dinletildi.
RAKEL DİNK: BU CİNAYETİN FAİLİ TÜM KADEMELERİYLE DEVLETTİR
Saygı duruşunun ardından konuşan Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, "10 yıl oldu dile kolay. Sensiz hiç kolay değil. Acısı 20'yi, 30'u, 40'ı bulanlara, çocuğu öldürülenlere ne diyeyim. 10 yıldır burnumun direği nasıl sızlarmış kin ve öfkeyle nasıl baş edilirmiş yaşayarak öğrendim. Derimi kaldırsam alev fışkıracak gibi olur. 10 yıldır neler oldu neler. Roboskî, Tahir Elçi, Suruç, Cizre, Maçka, Ankara ve Ortadoğu'daki savaş operasyonları, terör... Ülke kan gölüne döndü. İnsanlar korkar oldu, nefes alamaz hale geldi. Onurlar kırıldı, küçümsendi. Analar çocuklarını toprağa vermek için dünyaya getiriyor sanki. Doğumu teşvik ediyorlar ama doğanların yaşam hakkını korumuyorlar. Terörün gücü ve gücün terörü adı altında olan halklara oluyor. Kıyılarımıza ölü çocukların bedeni vuruyor. İnsanlar sustu, susturuldu, öldü, öldürüldü, durdu akıllar yok edildi. İblisin sonu gelmeyen oyunlarına dağlar ve gökler tanık olsun.
Dava süreci verdiler ya sev ya terk et denildi. Önce örgüt yok denildi. Devlet her seferinde kuyruğunu orta yerde bırakıp işte fail diyor önce Ergenekon dendi şimdi FETÖ deniyor. Olay yeri görüntüleri ortalığa saçılıyor 10 yıl önce burada sivilden çok jandarma varmış diyorlar. Bu cinayetin faili meşhurdur, tüm kademeleriyle devlettir bu cinayetin faili.
Kutsal olan devlet değil yaşamdır. Devlet 10 yıldır bu ülkenin kutsallarına kıyıyor. 100 yıldır bunu yapıyor. Yaşamı kutsal kılmadığın sürece bu topraklarda laik bir devlet olunamaz kardeşlerim. Ülkenin demokratikleşmesi için bu dava önemli bir davasıdır ülkenin. Bu dava Türkiye'nin demokratikleşme anahtarlarından biridir. Hakikati ararken kendini hapislerde bulan barış ve özgürlük için mücadele ederken özgürlüğü ellerinden alınan tutuklu vekiller ve gazetecilerin davasıdır bu dava. Tanrıdan dileğim bir an önce sevdiklerine kavuşmalarıdır.
Sevgi başkaları için bir şeyler yapmaktır devgi yolunda yürüdüğünüz zaman canınız yanacak acıyacaktı sevgi olmadan iman olmaz sevgiyi giyinin. Tanrıyı seviyorum diyen ve kardeşini sevmeyen yalancıdır. Çünkü gördüğü kardeşini sevmeyen görmediği tanrıyı sevemez."
{{304698}}
NEFRETİ BU ÜLKEDEN SİLECEĞİZ
Rakel Dink'in konuşmasının ardından Bülent Aydın, "Dink'in hayatı boyunca tutması için çabaladığı kardeşlik mayası bu ülkede tutacak. Tarihin de bir hakikati bir vicdanı var. Hrant bu ülkenin vicdanıydı. Öyle olduğu için bu dava hala sürüyor. Bugün buradayız yarın Dink'in katillerinin yargılandığı davanın adalet nöbetinde olacağız. Katiller cezalandırılmadan davanın peşini bırakmayacağız. Biz bitti demeden bu dava bitmez. Dink'e sözümüz olsun nefreti bu ülkeden bir gün sileceğiz" dedi.
Anma töreni "Hrant için adalet için" sloganıyla sona erdi.