Demirtaş, 'örgüt propagandası' davasından beraat etti
Selahattin Demirtaş, Mardin’in Midyat ilçesinde yargılandığı 'örgüt propagandası' davasından beraat etti.
Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü. Savunma esnasında kullandığı ifadelerin tutanağa geçmemesine tepki gösteren Demirtaş, savunmasını yarıda keserek, “Mahkemeden bir şey talep etmiyorum” dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, geçen yıl sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Şırnak'ın Cizre ilçesine ilişkin Mardin’in Midyat ilçesinde yaptığı konuşmaya ilişkin açılan davanın duruşması Midyat Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın duruşmasına HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan ve avukatların hazır bulunduğu duruşmaya Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan Demirtaş da Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla katıldı.
‘İDDİA MAKAMI NERENİN MİLLETVEKİLİ OLDUĞUMU BİLE BİLMİYOR’
İddia makamı tarafından yapılan kimlik tanıtımında HDP Diyarbakır milletvekili olarak gösterilen Demirtaş, “İddia makamı nerenin milletvekili olduğumu araştırma gereği bile duymamış” diyerek, soruşturmanın ciddiyetsiz ve özensiz olduğunu, hakkındaki soruşturmaların hukuki değil, siyasi olduğunu kaydetti.
‘HÜKÜMETİ ELEŞTİRDİK DİYE SAVCI KENDİNE VAZİFE ÇIKARIYOR’
Yasak döneminde Cizre’de gerçekleştirilen operasyonların kanunlara ve insan haklarına aykırı olduğunu söylemenin kendileri için bir görev olduğunu söyleyen Demirtaş, “ Bizim Cizre ile ilgili söylediklerimiz biz muhalefetin görevidir, sorumluluğudur ve hakkıdır. Cizre’deki İnsan hakları ile ilgili ihlal ve kanunsuzluklar ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmıyor ama bizim oradaki vahşeti dile getirmemiz soruşturma sebebi oluyor. Bizim siyasi eleştiri yapmamız, dolayısıyla parlamentodaki denetleme yapmamızın savcılık iddianamesi kapsamında olmaması gerekiyor. Biz denetleme görevimizi yaparken, savcının işi bizimle ilgili iddianame hazırlamak olmamalıdır, hükümeti eleştirdik diye savcı kendine neden vazife çıkarıyor?” diye sordu.
‘BANA YAPILAN HAKSIZLIK NEDEN SAVCININ DİKKATİNİ ÇEKMİYOR?’
Midyat’tan Cizre’ye giderken, yol üstünde polisler tarafından engellendiklerini söyleyen Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yasama faaliyetleri kapsamında olan seyahat özgürlüğünün engellenmesini savcı görmüyor da bu konuda söylenmiş iki cümleyi mi suç olarak görüyor? Bana yapılan haksızlık Midyat savcılığının dikkatini çekmiyor da yaptığım durum tespiti mi dikkat çekiyor?”
‘DEMOKRATİK ÇÖZÜM GİRİŞİMLERİMİZ HER SEFERİNDE ENGELLENİYOR’
Türkiye’de demokratik çözüme destek girişimlerinin her seferinde engellendiğine dikkat çeken Demirtaş, “2009’daki KCK tutuklamaları bunun bir örneğidir. Yine HDP’li milletvekilleri hakkında son süreçte hazırlanan 500 fezlekenin de aslında Türkiye’deki barış sürecine ve demokratik çözüme engel olma girişimlerinde bulunan güçlerdir. Şunu da belirtmek isteriz, 102 Fezlekeden 80’ini hazırlayan savcılar şuanda FETÖ’den tutukludur” dedi.
‘SAVUNMAM TUTANAĞA GEÇMEDİĞİ İÇİN BİTİRİYORUM’
Savunma esnasında kullandığı ifadelerin tutanağa geçmemesine tepki gösteren Demirtaş, “17 yıldır avukatım ve bine yakın soruşturma ve dava açıldı hakkımda. Bu bile bizlere yapılan haksızlığı gösteriyor. Savunmamdaki ifadelerime müdahale ediliyor ve tutanağa geçilmiyor. Savunma yapmama imkan sunulmadığı için bitiriyorum. Mahkeme savunma hakkımı teminat altına almadığından mahkemeden bir talebim yoktur. Savunmaya devam etmiyorum” dedi.
Demirtaş’ın savunmasını yarıda kesmesinin ardından avukatlar savunma yaptı. Daha sonra kararını açıklayan mahkeme, “suçun yasal unsurları oluşmadığından” berat kararı verdi.
Duruşma çıkışında açıklama yapan HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan ise, zorlama bir iddianamenin hazırlandığını belirterek, “Doğalında olması gereken oldu ve beraat etti. Umuyoruz ki en kısa zamanda tüm davalarından beraat eder” dedi. (DİHABER)