19 Ocak 2017 18:40

Senegal ordusu Gambiya'ya girdiğini açıkladı

Daha önce siyasi çözüm bulunmadığı takdirde Gambiya'ya gireceğini açıklayan Senegal, Gambiya'ya girdiğini açıkladı.

Paylaş

Afrika ülkesi Gambiya’da, seçimi kaybettiği halde koltuğu bırakmayan Devlet Başkanı Yahya Jammeh olağanüstü hal ilan etmişti. Ülkede bir askeri müdahale ya da çatışma yaşanmasından endişe eden binlerce Gambiyalı ise komşu ülke Senegal’e kaçmıştı. Jammeh'in görevi bırakmaması konusunda siyasi bir çözüm bulunmadığı takdirde Gambiya'ya gireceğini açıklayan Senegal ordusu, Gambiya'ya girdiğini duyurdu.

'GAMBİYA'YA GİRMİŞ BULUNUYORUZ'

Sputnik'in haberine göre, Senegal ordusu sözcüsü Abdou Ndiaye, “Gambiya’ya girmiş bulunuyoruz” derken; seçilmiş başkan Adama Barrow’u destekleyen Birleşmiş Milletler de seçimleri kaybetmesinin ardından OHAL ilan eden Yahya Jammeh’e "barışçıl" bir şekilde çekilmesi çağrısında bulundu.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Barrow’un göreve geçmesini destekleyen çabalarına dair Senegal’in BM’ye sunduğu tasarı, 15 üyenin oybirliğiyle kabul edildi.

Nijerya ordusundan yapılan açıklamada da Batı Afrika koalisyon güçlerinin bir parçası olarak, askeri birliklerin Gambiya’ya gönderileceği belirtilmişti. Açıklamada, “Nijerya ordusu, Gambiya halkını korumak ve bölgesel barış ile güvenliğini korumak için gönderilmektedir” ifadelerine yer verilmişti.

BARROW'DAN GÜVENLİK GÜÇLERİNE ÇAĞRI

Öte yandan, devlet başkanlığı seçimini kazanan Adama Barrow, Gambiya'nın Dakar Büyükelçiliği’nde düzenlenen törenle yemin etti. ECOWAS ülke temsilcilerinin de katıldığı Senegal'deki törende konuşan Barrow, "Bugün, hiçbir Gambiyalı'nın unutmayacağı bir gün olacak” dedi. Ülkedeki güvenlik güçlerine çağrıda bulunan Barrow, asker ve polisten ülkeye bağlılıklarını göstermelerini istedi. (DIŞ HABERLER)

 

 

ÖNCEKİ HABER

TSK'ya 'FETÖ' operasyonu: 146 gözaltı

SONRAKİ HABER

AKP'li kalemlerden Nazlıaka'nın eylemi için cinsiyetçi yorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa