23 Ocak 2017 00:45

Masa başında suç üretip ihraç ettiler

KHK ile Tarım Bakanlığı’ndan ihraç edilen Tarım Orkam-Sen Genel Merkez Yöneticisi Hıdır Demir, ihraç sürecini değerlendirdi. 

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Dersim’de kanun hükmünde kararnameyle Tarım Bakanlığı’ndan ihraç edilen Tarım Orkam-Sen Genel Merkez Yöneticisi Hıdır Demir, masa başında üretilen suçlarla insanların ekmeğinden edildiğini söyledi. 10 Ekim Katliamı’ndan yaralı kurtulan Demir, ihraç sürecini değerlendirdi. 

Geçmişten beri cemaat vb. gerici örgütlenmelere karşı mücadele ederken 22 Aralık 2016 tarihinde “FETÖ/PDY” suçlamasıyla açığa alındığını öğrenen Demir, hakkındaki suçlamaya itiraz etti. 23 Aralık 2016 tarihinde yeni bir tebligat alan Demir, yanlışlığın düzeltilmesini beklerken, suçlama kapsamının “FETÖ/PDY ve diğer terör örgütleri” gibi belirsiz bir ifadeyle daha da genişletildiğini gördü. 23 Aralık tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığındaki görevinden, biri işçi olmak üzere 17 emekçiyle birlikte açığa alınan Demir, Ocak ayında çıkan son KHK’yle ihraç edildi. 

‘KESK, İKTİDARLARIN HEDEFİNDEYDİ’

Uzun yıllar demokrasi mücadelesinde yer alan Demir, 12 Eylül askeri darbesinde aylarca cezaevinde kalmış. 12 Eylül darbesinin mağduru olan Demir, 15 Temmuz darbe girişiminden sonrasında yaşananları,  “12 Eylül askeri darbesinde yaşananları aratmıyor” diye yorumladı. 12 Eylül döneminde hakkında açılan tüm davalardan beraat ettiğini söyleyen Demir, 1988 yılında Tarım İl Müdürülüğü’nün açmış olduğu sınavda yeterli puanı alarak göreve başladığını anlattı.1993 yılından itibaren sendikal mücadelede aktif olarak yer aldığını anlatan Demir, KESK üzerindeki baskılara da değindi: “KESK kuruluşundan bugüne kadar bütün hükümetlerin hedefindeydi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tamamen hedefe konuldu. Daha da hızlandırıldı. KESK’e bağlı iş kollarında çalışan üyeler, başta eğitim, sağlık, yerel yönetimler ve daha birçok iş kolunda tasfiyelerle karşı karşıya kaldılar.” 

‘MAĞDURİYETİ GİDERMEK YERİNE KILIF YARATTILAR’

Açığa alınma süreçlerini de ayrıntılarıyla anlatan Demir, 22 Aralık 2016 tarihinde eline ulaşan bir tebligatla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığındaki görevinden “FETÖ/PYD” suçlamasıyla açığa alındığını öğrendiğini söyledi. Böyle bir suçlamayla itham edilmelerine karşı, Tarım Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünü aradıklarını belirten Demir, telefonda görüştükleri yetkiliyle aralarında geçen diyaloğu şöyle anlattı: “Geçmişten beri cemaat ve benzeri gerici güçlere karşı mücadele ederken böyle bir bağlantı nasıl kurdunuz?’ diye sorduk. İlgili şahıs bir yanlışlık olduğunu ve düzelteceklerini söyledi.” 23 Aralık tarihinde iş yerine yeni bir tebligat geldiğini aktaran Demir, “Bu kez de ‘FETÖ/PDY ve diğer terör örgütleri’ ibaresiyle yanlışlığın düzeltilmesi yerine daha da genişlettiler. Biz düzeltme beklerken onlar yanlışlığı kendilerine göre düzeltmiş oldular. Burada asıl mesele bizi açığa almak için suçlamaları bu kadar basit bir şekilde hazırlayıp insanları zor durumda bırakmalarıdır” dedi. 

27 yıllık kamu emekçisi olduğunu ifade eden Demir, “Çevremizde insanlar bu suçlamayla karşı karşıya kaldığımıza şaşkınlar. Bu durum onlara komik gelmekte” dedi. 

‘KIŞIN ORTASINDA İNSANLAR EVSİZ KALDI’

İhraçlar sonrası yaşanan mağduriyetleri de anlatan Demir, kışın ortasında insanların işsiz ve evsiz kaldığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Yasalara göre bir insan suçlu olduğu ispat edilene kadar suçsuz sayılması ve buna uygun davranılması gerekir. Hiçbir hukuk sisteminde böyle bir uygulama yok, eğer birini suçluyorsanız bunun gerekçeleri olur ve buna göre kişi kendini savunur. Henüz suçu bile belli olmayan memurlar kış günü lojmanlardan çıkarılmaktadır. Hiç bir geliri olmadan sokağa atılıyor. Okul giden çocukları var. Arkadaşlarımız deneyim, tecrübesi olmadığı işlere başvuru yapıyor. Merdiven temizliğinden, lokantalarda garsonluk yapmaya başlayan arkadaşlarımız var. İnsanlar bir gecede işinden ekmeğinden oldu. Bunları bir bütün olarak görmek gerekiyor. Esas üzerinden durulması gereken yan bu taraftır.” Sendikal faaliyetlerin ‘terör’ kapsamına alınarak muhalif kesimlerin tasfiye edildiğinin altını çizen Demir, “Bunların devletin bir politikası olduğunu biliyoruz. Bir sürü insan sorgusuz sualsiz hiçbir gerekçe gösterilmeden işinden oldu ya da cezaevlerine konuldu” Bu hukuksuzluklara karşı halkın ve saldırıya maruz kalanların birlikte hareket etmesi ve karşı duruş sergilemesi gerektiğinin altını çizen Demir, “Bunu başardığımızda gelecekte yaşananların önüne geçmiş oluruz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

İşçiler tepkili: Başkanlıktan payımıza düşeni öğrendik

SONRAKİ HABER

Serapool işçileri: Haklarımızı öğrendik kendimizi ezdirmeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa