24 Ocak 2017 05:07

'Vatandaş ilacı veresiye alıyor'

Muayene katılım paylarına gelen zamlar ve dövizin rekor üstüne rekor kırması nedeniyle yurttaşlar eczanelere girmeye korkar oldu.

Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2017 yılının ilk günlerinde muayene katılım paylarına yüzde 20 ila 60 oranında zam yaptı. Muayene katılım payları emeklilerin maaşından kesilirken, çalışanlar ise eczanelerde aldıkları ilaç üzerinden ödüyor. Hastaların daha önce 5 lira verdikleri devlet hastanelerine ait muayene ücreti yüzde 20 arttırılarak 6 liraya, eğitim araştırma hastaneleri için verdikleri 5 lira, yüzde 40 artış yapılarak 7 liraya, üniversite hastanelerindeki muayene katılım payı ise yüzde 60 artışla 5 liradan 8 liraya yükseltildi.

'ECZANELER TAHSİLDAR'

Muayene ücretlerine yüzde 20 ila 60 oranında zam yapıldığını ifade eden Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi Denetleme Kurulu Başkanı Muzaffer Yüksel, yurttaşların ilaç yüzdelerini ödemekte zorluk yaşadığını ve bu zamlarla zorluğun katmerleştiğini dile getirdi. İlaçlara da yüzde 10'lük bir zam beklendiğini ifade eden Yüksel, bu zamlarla eczacı ile yurttaşların karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını dile getirdi. Yüksel, "Devletin tahsildarlığını eczacılar yapıyor" dedi.

'ZAMLAR KAPIDA'

"Bu zam küçümsenmeyecek bir zamdır" diyen Yüksel, döviz kurundaki artış nedeniyle her kaleme devletin zam yapmak zorunda kaldığını belirtti. Döviz kurunun yükselmeye devam etmesi halinde zamların arkasının geleceğini kaydeden Yüksel, devletin döviz üzerinden anlaşmalar yaptığını belirterek; "Dolar'ın 1 liralık yükselmesiyle beraber 9 milyarlık olan ücretin devletin şehir hastanelerine ödeyeceği para 27 milyar oldu. Bu açığını kapatmak için ilaca da muayene ücretlerine zamlar getirilecek" şeklinde konuştu.

'İLAÇ ALAMIYORLAR'

Devletin sağlıkta yurttaşları müşteri olarak gördüğünü ifade eden Eczacı Mesut Küçükosmanoğlu ise, devletin kendilerini tahsildarcı olarak gördüğünü kaydederek, bu nedenle yurttaşlarla karşı karşıya geldiklerini dile getirdi. Küçükosmanoğlu, “Vatandaş ilaç almaya geliyor. Bakıyor ücreti çok fazla çıkıyor. İlacı bırakıp, gidiyor. Ya da kendisi bize 'Mahalledeki eczanede alırım’ diyor ve veresiye ilaç alıyor. Bir KHK ile devletin gider kalemlerini artırabilir. Bu da vatandaşa yansıyacaktır. Geçen yıllara ait muayene ücretleri çıkıyor. Bu da vatandaşın cebine yansıyor” dedi.

'FATURA YURTTAŞA KESİLİYOR'

Yurttaşlarla ilaç alımı sırasında sorun yaşadıklarını ifade eden Eczacı Mehmet Ali Gülşen de, yurttaşların ilaç alma konusunda sıkıntı yaşadığını anlattı. Gülşen, “Muayene ücretlerine yapılan zamlar Dolar kuru yüzünden olabilir ancak ilaç zamları Euro kur farkı yansımasından kaynaklanır. Kur farkının artması ilaçları o şekilde etki yapar. 20 Şubat’ta Euro kur düzeltmesi yapılacak ve yüzde 9 ila 10 araaında tüm ilaçlar zamlanacak. Bu da vatandaşa ve devlete ekstra yük getirecek. Birçok hasta zamlardan dolayı fiyat farkları ödeyecekler. Dolar ve Euro kurundaki artışla birlikte devlet muayene katılım paylarına zam yaparak krizin etkisini azaltmaya çalışıyor, yani krizin faturası yine vatandaşa ödetilmek isteniyor" şeklinde konuştu. (DİHABER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Meteoroloji'den uyarı: Kar yarın geliyor

SONRAKİ HABER

Cavaliers, Batı’da kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa