26 Ocak 2017 00:30

'Hema Termik Santrali Amasra için ‘tehdittir’

Alicem AYDIN
İstanbul

T.C. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan, ‘2014-2023 Batı Karedeniz Bölge Planı’ raporda, Amasra’ya yapılmak istenen HEMA Termik Santrali'nin Amasra için ‘temel sorun’ olduğu belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Amasra’ya kurulması planlanan termik santralle ilgili, ‘çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu’ kararını 10 Ekim 2016 tarihinde vermişti. ÇED olumlu raporuna karşı, T.C. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, ‘2014-2023 Batı Karedeniz Bölge Planı’ raporunu yayımlayarak Amasra’ya yapılmak istenen HEMA Termik Santralinin Amasra için tehdit olduğu uyarısını yaptı.  

‘BÖLGE TABİATI ZARAR GÖRECEK’

Raporda, HEMA Termik Santral projesi için “Amasra’nın eşsiz doğal yapısı ve 3 bin yıllık tarihi dokusu, geçmiş yıllardan beri Amasra’yı turizmde tercih edilen bir merkez haline getirmiştir. Gündemdeki termik santral projesi, ilçeyi tehdit eden sorunların başında gelmektedir. Çalıştay boyunca termik santral yapımının, Amasra’nın doğal çevresinde neden olacağı tahribat nedeniyle kesin olarak engellenmesi üzerinde durulmuştur” değerlendirmesi yapıldı. Küre Dağları Milli Parkı’nı kapsayan Amasra, 2023 Türkiye Turizm Stratejisi’nde eko turizmin geliştirileceği bölgeler içinde yer alırken yayımlanan raporda yapılması planlanan termik santral ile birlikte bölge tabiatının da zarar göreceği vurgulandı. 

AMASRA HALKI 2005 YILINDAN BERİ MÜCADELE EDİYOR

Amasra halkı, 2005 yılından itibaren HEMA Termik Santraline karşı mücadele yürütüyor. Yurttaşlar, 2010 yılında, termik santralle ilgili yapılmak istenen 7 farklı ÇED halkın katılımı toplantısını yaptırmadı. 2014 yılında  35 muhtarın tamamı, belediye başkanı ve 42 bin vatandaşın imzasıyla projenin durdurulması için dilekçe verildi. Ayrıca 10 Ekim 2010 tarihinde açıklanan ÇED olumlu kararının iptali için 7 Ekim 2016 tarihinde 2 bin 19 kişi dava açtı. Yine termik santralin yapımına olanak sağlayan imar değişikliği planına karşı “#itirazımvar” sloganı ile Amasra halkı 12 bin imza topladı.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

Sömürge madenciliği felaketinin yıl dönümünde İliç: Toprak zehirli, halk işsiz

İliç siyanür faciasının üzerinden 1 yıl geçti. Hava, toprak ve su zehirlendi; 9 işçi can verdi. Daha fazla altın için kuralsız çalışmanın önünü açanlar aklandı. Halk zehirlenmiş doğa ve işsizlikle baş başa. Facianın ana sorumlularından uluslararası maden tekeli SSR, hisse senedi değerlerinin yükselmesiyle felaket öncesine geri döndü. İliç’teki altın için de “iş birliği içinde olduğu iktidarla” pazarlıkta.

Türkiye’de siyanür kullanılan 24 maden var. Bunların 10’u fay hattı üzerinde.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Grevdeki Çelikaslan Tekstil patronunun kardeşi: "Benim zenginliğimi Allah verdi."

Evrensel'i Takip Et