Rimaks patronu kıyım kararı aldı
Tuzla'daki Rimaks fabrikasında yönetim, 3 Mart’ta üretim bölümlerinin kapatılacağını duyurarak, 400 civarında işçinin işten atılacağını ilan etti.
Fırat TURGUT
Adile DOĞAN
İstanbul
Tuzla'da bulunan, tekstil ürünlerinin üretildiği Rimaks’ta, fabrika yönetimi 3 Mart’ta üretim bölümlerinin kapatılacağını duyurarak, 400 civarında işçinin işten atılacağını ilan etti. Rimaks işçileri bir taraftan işsiz kalma korkusu yaşarken diğer taraftan fabrikada örgütlü olan TEKSİF’e tepkili: “Sendika temsilcileri, yöneticileri ‘Bilmiyoruz, bekliyoruz’ diyorlar.” Gazetemize konuşan TEKSİF Yedikule Şube Başkanı Sebahattin Çetin de “Ne yapacağımızı bilmiyoruz, bakacağız” açıklaması yaptı.
Rimaks yönetimi, 400’ü aşkın işçinin çalıştığı fabrika içerisine 3 Mart’ta işten çıkarmaların olacağına dair bir duyuru astı. Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Taş imzasını taşıyan duyuruda, “Siparişlerimizin sürekli azalması, bu nedenle maliyetlerimizin sürekli artması dolayısıyla, işyerimiz varlığını devam ettirebilmek için, Tuzla fabrikamızın kadrosunu azaltarak, 3 Mart 2017 tarihinde tüm üretim birimlerini kapatmaya karar vermiştir” denildi.
Duyuruda, “Bu konuda yönetim kurulu kararı alınmış olup, bu hafta sonundan itibaren gönüllü personellerimizle işten çıkış işlemleri başlayacaktır” dendi.
Fabrikanın üretim biriminin faaliyetinin son bulacağı belirtilen duyuruda, şu ifadelere yer verildi: “Buna bağlı olarak, teknik, kalite kontrol, sevkiyat, temizlik, yemekhane, şoför vb. diğer tüm bölümlerimizin kadroları da yeniden düzenlenecektir. Tuzla fabrikamız Genel Yönetim Merkezi olarak kullanılacaktır. Yönetim ve satış destek birimleriyle hizmet vermeye devam edecektir.”
İŞÇİ AÇIKLAMA YAPMAYA SENDİKACILARA TEPKİLİ
TEKSİF’in yetkili olduğu fabrikada çalışan işçiler, “Sözleşme döneminde üretim bölümü kapatılıyor. Görüşmelerden sonra anlaşma sağlanamasaydı greve çıkacaktık” dedi.
Bu konuyu hem sendika temsilcilerine hem de sendika yöneticilerine sorduklarını belirten işçiler, “Sendikacıların gelip söylediği bir şey yok. İşyeri temsilcileri de mağduru oynuyor. Zaten uzun süredir güvenimizi yitirdik. Kadına yönelik taciz gibi bir sürü şey yaşandı. Temsilciler sürekli patronun yanında durdu” dedi.
400’ü aşkın işçinin kapı önüne konulacağını belirten işçiler, “Danışıklı dövüş meselesi mi var? Sırf sözleşme döneminde işçi bir şey talep etmesin diye sendika ve patron arasında bir anlaşma mı var? Bir sürü soru var, çünkü işin olmadığı bir durum yok. Günlük rutin bir iş devam ediyor. İşyeri temsilcilerinin işçilerden bir şey sakladığını düşünüyoruz. İşyeri temsilcilerinin haberinin olmaması mümkün değil” diye konuştu.
NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ BAKACAĞIZ
Konuyla ilgili görüştüğümüz TEKSİF Yedikule Şube Başkanı Sebahattin Çetin, “Üretim biriminin kapatılacağını Bölge Çalışma Müdürlüğüne de bize de bildirdiler. Üretime Bartın’da bulunan fabrikasında devam edeceği bildirildi. Bununla ilgili ne yapabilir, ona bakıyoruz. Arkadaşlar işten çıkışa kadar toplusözleşmeden faydalanacaklar. Bölümü kapattığı için eylemle tekrar burada devam edeceğiz gibi bir durum yok. Şu anda bu konuda bir sıkıntımız var. İşin olmamasından kaynaklanıyor. Bilmiyorum, ne yapacağımıza da bakacağız” açıklamasını yaptı.