27 Ocak 2017 01:10

Cam işçileri: Metal işçisinin açtığı yoldan yürünmeli

Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin kazanımının ardından Şişecam işçileri de metal işçilerinin açtığı yoldan yürünmesi gerektiğini söyledi.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Lüleburgaz

EMİS sözleşmesi kapsamında bulunan Birleşik Metal-İş üyesi 2 bin 200 işçinin hükümetin grev yasağına teslim olmayarak fiili mücadeleyle hak alma tutumu sadece MESS sözleşmesi kapsamındaki metal işçilerine değil, tüm işçilere örnek oldu. Grevleri daha önce defalarca yasaklanan Kristal-İş Sendikası üyesi Şişecam işçileri, yeni başladıkları sözleşme sürecinde metal işçilerinin açtığı bu yoldan yürünmesi gerektiğini söyledi. 

Lüleburgaz’da görüştüğümüz cam işçileri, ilk olarak sözü 3 yıl önceki sözleşmeye getirdi. İşçiler sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca greve çıktıklarını ancak Bakanlar Kurulu tarafından yasaklandığını hatırlattı. Ancak sonrası ise EMİS sözleşmesi gibi gitmemişti. Grev yasağının ardından işçiler Kristal-İş yöneticileri tarafından işbaşı yaptırıldı. Bir süre sonra da sendikacılar işçilerin çoğunluğu “hayır” dediği halde geri haklar içeren ve üstelik 3 yıllık sözleşmeye imza attı. 

Bir cam işçisi “Grev yasaklanmasaydı ne sözleşme üç yıllık imzalanırdı ne de saat ücretleri böyle olurdu, Yasak sonrası grevi devam ettirseydik bugün bu noktada olmazdık” dedi. Bugün fabrikalarda asgari ücretle çalışan işçilerin olduğuna dikkat çeken cam işçisi, ortalama ücretin sürekli düştüğünü, bunun nedeninin de art arda imzalanan kötü sözleşmeler olduğunu dile getirdi. İşçi sözü yine üç yıl öncesine getirdi: “Eğer üç yıl önce grevi devam ettirseydik ne sözleşme üç yıl imzalanır, ne de bugünkü gibi olurduk.”

GREVE DE YASAĞA DA HAZIR OLMALIYIZ

Neredeyse bütün cam işçileri ocak ayında başlayan sözleşmenin grev aşamasına geleceğine kesin gözüyle bakıyor. Hem patronun hem de sendikacıların sözleşmenin başında OHAL ve ekonomideki gidişatı ileri sürerek düşük taleplere razı etmeye çalıştığını aktaran işçi, “Sendika genel başkanı daha taslak çalışmalarında ‘OHAL var, ülkenin durumu ortada, bu sözleşmeden çok şey beklemeyin’ diyerek neredeyse işverenle yapmadığı sözleşme pazarlığını işçiyle yapmaya girişti. Tabii patron da bunu değerlendirmek isteyecektir” dedi. 

10 yıllık işçi olduğunu söyleyen bir başka cam işçisi “İlk defa bir toplusözleşmede idari maddelerin bu kadar hızlı geçtiğine tanık oluyorum” diyerek OHAL süreci ileri sürülerek sözleşmenin bitirilmek istendiği kanısında. İdari maddeler geçse de iş ekonomik maddelere gelince tıkanacağına inanan işçiler hayat koşullarının zorlaştığını belirterek taslakta yer alan rakamların bile çare olmadığını söyleyerek “Pazarlık payı olmaz. Bizim istediğimiz saat ücretlerine kademeli olarak 2.86 ile 3 lira zam talebiyle muhtemelen işverenin vermek isteyeceği zam arasında bu dönem uçurum olacak” diyor. Cam işçileri bu nedenle sözleşmenin grevsiz sonuçlanmayacağına inanıyor.

MÜCADELEYE HAZIRLIĞA ŞİMDİDEN BAŞLANMALI

İşçiler sözleşmenin grev aşamasına geleceğine ne kadar inanıyorsa grevin de yasaklanacağına inançları da o kadar güçlü. “Bu sözleşmenin çetin geçeceğini işveren de, sendika da, işçi de biliyor” diyen cam işçileri, sendikacıların hazırlıklarının ise buna göre olmadığının söylüyor. “Sözleşme ile ilgili sendika tarafından bilmem şu idari madde geçti diye mesaj atmanın dışında bir şey yok” diyen işçiler şimdiden mesaiye kalmama eylemlerine başlayarak hem işverenin uyarılması hem de işçilerin sürece hazırlanması gerektiğini söylüyor. 

ÖNCEKİ HABER

12 Öfkeli Adam

SONRAKİ HABER

Yasaklara karşı arkadaşlarımızın aldığı tavır bizim için yol

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa