‘Sizin yeriniz bizim sınıfımızdır hocam’
Van'da 675 sayılı KHK ihraç edilen öğretmen Adem Şahin, geçimini sağlamak için kafe açtı.
Sedef ERDEM
VAN
Van’da dört yıldır ipek yolundaki Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nde görev yapmakta olan ve 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen öğretmen Adem Şahin Van’da kafe açtı. Bir eğitimci olarak yaşamını idame ettirebilmek için kafe açmak zorunda kaldığını ifade eden Şahin, “Parasız, bilimsel, anadilde, laik eğitim için mücadele ettik. İş güvencemiz için, kazanılmış hakların korunması ve geliştirilmesi mücadele ediyoruz. Mevcut iktidar da bu değerlere saldırıyor. Hedef haline gelmemizin nedeni budur. Öğrencilerim sürekli kafeye ziyarete geliyor. Sizin yeriniz bizim sınıfımızdır” dediğini anlatıyor.
29 Ekim 2015’te Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bakanlar kurulu tarafından çıkarılan 675 sayılı KHK ile yurt genelinde toplam 10 bin 131 kamu emekçisi ihraç edilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı’nda 2 bin 219 kamu personelinin ihraç edildiği KHK ile Van genelinde de 57 eğitimci ihraç edilmişti. İhraç edilen öğretmenler arasında yer alan Adem Şahin ihraç edilen başka bir eğitimci arkadaşıyla kafe işletmeye başladı. Bütün bir eğitim hayatı boyunca zorluklar ile mücadele ettiğini ve OHAL sürecinde çıkarılan bir KHK ile bütün bu yılların emeğinin haksız yere elinden alındığını vurgulayan öğretmen Şahin ile yaşadığı süreci konuştuk.
‘KÜRT OLDUĞUM İÇİN HEP AYRIMCILIĞA MARUZ KALDIM’
Eğitim emekçisi Adem Şahin’in öğrencilik yılları maddi ve manevi zorluklarla mücadele etmekle geçmiş. Liseyi Devlet Parasız Yatılı Bursluluk sınavını kazandıktan sonra Malatya’da okumuş ve Etnik kimliği nedeniyle lise ve üniversite yıllarında büyük zorluklarla karşılaşmış. Şahin, o yılları şöyle anlatıyor: “Kürt kimliğimden kaynaklı çok sıkıntılar yaşadım. Pansiyonda kalıyor olmamın sıkıntıları da ayrıydı. Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) denilen sistemin bir parçası olarak yaşadık. Üniversiteyi Marmara Üniversitesi’nde okudum. Sınıftaki tek Kürt öğrenciydim. Burada hem Kürt olmamdan hem de sol düşünceye sahip olmamdan kaynaklı olarak öğrenciler ve öğretmenler tarafından hep ötekileştirildim. 2012 yılında Diyarbakır’da zor şartlar altında KPSS’ye hazırlandım ve Cumhuriyet Anadolu Lisesi’ne atandım.İ hraç edildiğimde oradaki görevim 4 yıl olmak üzereydi”.
‘MEVCUT İKTİDAR EĞİTİM-SEN’İ TEHLİKE OLARAK GÖRÜYOR’
Uzunca bir süredir siyasal iktidarın kendisine muhalif bütün kesimleri sindirerek yeni bir sistem inşa etmeye çalıştığını ve Eğitim-Sen’in de hedef alındığını kaydeden Şahin, “Parasız, bilimsel, anadilde, laik eğitim için mücadele ediyoruz. İş güvencemiz için, kazanılmış hakların korunması ve geliştirilmesi mücadele ediyoruz. Mevcut iktidar da bu değerlere saldırıyor. Hedef haline gelmemizin nedeni budur” diye konuştu.
‘ÖĞRENCİLERİMLE BİRLİKTE OLMAK İSTERİM’
Açtığı kafede söyleştiğimiz Şahin’in işletmesinde öğrencilerin de yoğun olarak bulunduğu dikkatimizi çekiyor. Şahin, öğrencilerinin kendisini hiç yalnız bırakmadığını söyleyerek, “İlk açtığımda öğrencilerim toplu olarak beni ziyarete geldi. Çiçekler almışlar. ‘Sizin yeriniz bizim sınıflarımız bizim okulumuz’ diyorlar. Bende öğrencilerimle birlikte olmak isterim. Ortada bir öğretmen emeği bir öğrenci aslında aile var eğitim ailesi var” dedi. OHAL ve KHK’lara karşı KESK’in büyük bir dayanışma örneği gösterdiğini hatırlatan Şahin, emekçileri örgütlenmeye ve sendikalarına sahip çıkmaya çağırıyor. Şahin, son olarak, “Ülke şartları genel olarak totaliter bir rejime doğru gidiyor, sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Bu süreçte demokratik kurumlara ciddi saldırılar var bunda sendika ve sivil toplum örgütleri de nasibini alıyor. Bu süreçte mücadeleyi yükseltmek ve dayanışmayı daha üst perdeden gerçekleştirmek gerekiyor. Bu açıdan sendikayı daha güçlü sahiplenerek örgütlenmeyi daha fazla arttırarak bu süreci başarılı bir şekilde atlatabiliriz” diye konuştu.